Demonstranten voor het Witte Huis protesteren tegen de terugtrekking van de VS uit Afghanistan. Met dank: John Smith 2021/Shutterstock. – Demonstrators in front of the White House protesting the U.S. withdrawal from Afghanistan. Credit: john smith 2021/Shutterstock.

Nederlands + English

NEDERLANDS

De triomf van de Taliban in Afghanistan zorgt ervoor dat de Arabische staten en Israël zich indekken tegen de afhankelijkheid van de VS

DOOR ARIEL BEN SOLOMON

“Ik geloof dat Iran tot de conclusie is gekomen dat het Biden-team niet eersteklas is en confrontaties wil vermijden, dus Iran zal ze nu eerder testen dan zes maanden geleden”, zei Elliott Abrams, die diende als speciale vertegenwoordiger voor Iran en Venezuela tijdens de regering van Donald Trump.

De snelle overname van Afghanistan door de Taliban maakt de landen in het Midden-Oosten ernstig bezorgd over hun afhankelijkheid van de Amerikaanse veiligheidsparaplu.

Elliott Abrams, die tijdens de regering van Donald Trump als speciale vertegenwoordiger voor Iran en Venezuela diende, vertelde JNS dat van Arabische staten kan worden verwacht dat ze de veiligheidssamenwerking en het overleg met Israël vergroten, “hoewel we het meeste ervan niet zullen opmerken.”

Op de vraag hoe dit het denken van Iran zou kunnen beïnvloeden, antwoordde Abrams: “Ik geloof dat Iran tot de conclusie is gekomen dat het Biden-team niet eersteklas is en confrontaties wil vermijden, dus Iran zal ze nu eerder testen dan zes maanden geleden.”

“Ik denk dat de kans om terug te gaan naar de JCPOA (de nucleaire deal met Iran van 2015) nu misschien 20 procent is, en de grote vraag is wat Biden zal doen als Iran zijn nucleaire programma voortzet, zoals de IAEA (International Atomic Energy Agency) meldde deze week”, zei Abrams.

Het IAEA zei dinsdag in een rapport dat Iran zijn verrijking van uranium heeft versneld tot bijna wapenniveau, aldus Reuters. Bovendien bleek uit een rapport van de IAEA, dat maandag werd vrijgegeven, dat Iran uraniummetaal blijft produceren.

In reactie op het rapport van maandag zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, dat Iran “geen geloofwaardige behoefte heeft om uraniummetaal te produceren, dat direct relevant is voor de ontwikkeling van kernwapens.”

Uraniummetaal kan worden gebruikt om de kern van een atoombom te bouwen.

Abrams, een hoofdmedewerker voor Midden-Oostenstudies bij de Council on Foreign Relations, schreef in zijn Pressure Points-blog dat de ineenstorting van Afghanistan en de Abraham-akkoorden verband houden met het feit dat Arabische staten worden bedreigd in een regio die wordt gedomineerd door Iran, Turkije en Israël.

“Wat er in Afghanistan gebeurt, zal de indruk onder de Arabische regeringen versterken dat ze niet op de Verenigde Staten kunnen vertrouwen om hun veiligheid te beschermen zoals vroeger”, zei hij.

“Dus die staten hebben steeds vaker de conclusie getrokken dat ze één buur hebben die in tegenstelling tot Iran of Turkije geen bedreiging voor hen vormt, en die voortdurend een vaste bereidheid toont om militaire macht tegen zijn vijanden te gebruiken. Dat is Israël.”

Ironisch genoeg zou de abrupte Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan daarom sommige Arabische staten dichter bij Israël kunnen brengen.

Inderdaad, deze week had Abbas Kamel, directeur van de Egyptische Algemene Inlichtingendienst, in Jeruzalem een ontmoeting met de Israëlische premier Naftali Bennett, waar hij voor de komende weken een uitnodiging deed voor een staatsbezoek van Bennett aan Egypte. Een bezoek van Bennett aan Egypte zou het eerste zijn van een Israëlische leider in bijna tien jaar; Benjamin Netanyahu bezocht Egypte in 2011.

John Hannah, een hoofdmedewerker bij het Joods Instituut voor Nationale Veiligheid van Amerika, vertelde JNS dat in de afgelopen decennia “weinig staten meer hebben gedaan om hun nationale veiligheid te baseren op de macht, aanwezigheid en geloofwaardigheid van de VS dan de Arabische staten van de Golf en Jordanië.”

“Een Amerikaans falen zoals bij de ineenstorting van Afghanistan, inclusief het roekeloos verlaten van langdurige bondgenoten in de Afghaanse regering en het leger, kan niet anders dan huivering veroorzaken bij kwetsbare Amerikaanse partners in de Arabische wereld en hen doen afvragen welke stappen ze moeten nemen om zeker te zijn dat ze niet het volgende slachtoffer worden van Washingtons halsstarrige terugtrekking uit het Midden-Oosten en uit het wereldwijde leiderschap,’ zei Hannah.

Ironisch genoeg wijzen veel waarnemers op het eigen streven van voormalig president Barack Obama naar de nucleaire deal met Iran in 2015 als het planten van het zaad voor de Abraham-akkoorden die onder voormalig president Donald Trump zijn uit onderhandeld. Arabische bondgenoten van de VS, bang dat de nucleaire deal een meevaller voor Iran zou zijn, wendden zich daardoor tot Israël.

Taliban-overname schaadt de islam en stoot moslims af.

Daniel Pipes, voorzitter van het Middle East Forum, zei: “De ramp in Afghanistan heeft twee grote gevolgen voor de buitenwereld: de overwinning van de Taliban en de Amerikaanse nederlaag.”

“Aan de andere kant schaadt de triomf van de Taliban het islamisme en zelfs de islam, omdat de Taliban zo’n extremisme vertegenwoordigen dat hun succes veel meer moslims afstoot dan het aantrekt”, zei Pipes, eraan toevoegend dat “de Amerikaanse nederlaag ten goede zal komen aan regeringen die vijandig staan tegenover de Verenigde Staten, vooral China, maar ook Rusland, Pakistan en Iran, terwijl bondgenoten van de VS op twee borden schaken.”

Hannah merkte op dat als gevolg van de perceptie van de Amerikaanse zwakte in verband met het debacle in Afghanistan, de twijfels van verschillende naties zullen groeien met betrekking tot de vraag of de VS hun rug recht zullen houden wanneer de tijden moeilijk worden. Hij zei: “Welke indekkingsstrategieën zullen de regeringen van het Midden-Oosten volgen? Een aangemoedigd Iran sussen? Nastreven van nauwere banden met China en Rusland? Stiekem op zoek naar hun eigen nucleaire afschrikmiddel?”

****************************************

ENGLISH:

Taliban triumph in Afghanistan has Arab states and Israel hedging dependence on US

BY ARIEL BEN SOLOMON

“I believe that Iran will have concluded the Biden team is not first-rate and wants to avoid confrontations, so Iran is more likely to test them now than it was six months ago,” said Elliott Abrams, who served as Special Representative for Iran and Venezuela during the Donald Trump administration.

The Taliban’s quick takeover of Afghanistan has Middle Eastern countries deeply concerned about their dependence on the U.S. security umbrella.

Elliott Abrams, who served as Special Representative for Iran and Venezuela during the Donald Trump administration, told JNS that Arab states could be expected to increase security cooperation and consultation with Israel — “though we will not see most of it.”

Asked how this could influence Iran’s thinking, Abrams replied, “I believe that Iran will have concluded the Biden team is not first-rate and wants to avoid confrontations, so Iran is more likely to test them now than it was six months ago.”

“I think the chances of going back to the JCPOA (the 2015 Iran nuclear deal) are down to perhaps 20 percent now, and the big question is what Biden will do as Iran continues its nuclear program — as the IAEA (International Atomic Energy Agency) reported this week,” said Abrams.

The IAEA said in a report on Tuesday that Iran has accelerated its enrichment of uranium to near weapons-grade level, according to Reuters. Additionally, a report from the IAEA released on Monday found that Iran continues to produce uranium metal.

Responding to Monday’s report, U.S. State Department spokesman Ned Price said that Iran “has no credible need to produce uranium metal, which has direct relevance to nuclear weapons development.”

Uranium metal can be used to build the core of a nuclear bomb.

Abrams, a senior fellow for Middle Eastern studies at the Council on Foreign Relations, wrote in his Pressure Points blog that the Afghanistan collapse and the Abraham Accords are related in that Arab states face threats in a region dominated by Iran, Turkey, and Israel.

“What is happening in Afghanistan will deepen the impression among Arab governments that they cannot rely on the United States to protect their security as they used to,” he stated.

“So those states have increasingly drawn the conclusion that they have one neighbor who unlike Iran or Turkey poses no threat to them, and who continually displays a firm willingness to use military power against its enemies. That’s Israel.”

Therefore, ironically, the abrupt American withdrawal from Afghanistan could draw some Arab states closer to Israel.

Indeed, this week in Jerusalem, Abbas Kamel, director of the Egyptian General Intelligence Directorate, met with Israeli Prime Minister Naftali Bennett, where he extended an invitation for a state visit by Bennett to Egypt in the next few weeks. A visit by Bennett to Egypt would be the first by an Israeli leader in nearly a decade; Benjamin Netanyahu visited in 2011.

John Hannah, a senior fellow at the Jewish Institute for National Security of America, told JNS that over the past several decades, “few states have done more to base their national security on U.S. power, presence and credibility than the Arab states of the Gulf and Jordan.”

“An American failure on the scale of Afghanistan’s collapse, including the reckless abandonment of longstanding allies in the Afghan government and military, cannot help but send shudders through vulnerable U.S. partners in the Arab world and make them wonder what steps they need to take to make sure they don’t become the next victim of Washington’s headlong retreat from the Middle East and global leadership,” Hannah said.

Ironically, many observers point to former President Barack Obama’s own pursuit of the Iran nuclear deal in 2015 as planting the seeds for the Abraham Accords negotiated under former President Donald Trump. Arab allies of the U.S., afraid that the nuclear deal would be a windfall for Iran, turned to Israel as a result.

Taliban takeover ‘harms Islamism’ by repulsing Muslims

Daniel Pipes, president of the Middle East Forum, said, “The cataclysm in Afghanistan has two great implications for the outside world: the Taliban victory and the American defeat.”

“Counterintuitively, the Taliban’s triumph harms Islamism and even Islam because the Taliban represent such extremism that their success repulses many more Muslims than it attracts,” said Pipes, adding “The American defeat will benefit governments hostile to the United States, especially China but also Russia, Pakistan, and Iran, as U.S. allies hedge their bets.”

Hannah noted that as a result of the perception of American weakness in association with the Afghanistan debacle, different nations’ doubts will grow in regard to whether the U.S. will have their backs when times get tough. He said, “What hedging strategies will Middle East governments pursue? Appeasing an emboldened Iran? Pursuing greater ties with China and Russia? Secretly seeking their own nuclear deterrent?”