Soldaten van de Israel Defense Forces van Tank Battalion Unit 71 nabij de Syrische grens met Israël in de noordelijke Golanhoogten, 18 augustus 2021. Foto door Michael Giladi/Flash90.

Nederlands + English

NEDERLANDS

Hoofdonderzoeker bij het International Institute for Counter-Terrorism Michael Barak zei dat de propagandacommunicatie van Al-Qaida dramatisch is toegenomen, samen met de Taliban-overname van Afghanistan.

Door: JNS –  YAAKOV LAPPIN

Een Israëlische contra terroristische expert heeft gewaarschuwd dat propagandaberichten door Al-Qaida de afgelopen weken dramatisch zijn toegenomen, in lijn met de overname van Afghanistan door Taliban-fundamentalistische troepen.  

Michael Barak, een hoofdonderzoeker aan het Instituut voor Terrorismebestrijding in Herzliya, die cursussen geeft over terrorisme en islamitische radicale bewegingen, vertelde JNS dat de Taliban allianties heeft “met verschillende islamitische krachten in het Midden-Oosten, waaronder de afdeling van Al-Qaida in Syrië.”

Hij beschreef een “ernstige toename van het activiteitsniveau in de publicaties van Al-Qaida” in de afgelopen weken, eraan toevoegend dat 12 informele instellingen zijn begonnen met het promoten van propaganda van deze terreurorganisatie. Zij waren in de eerste plaats verantwoordelijk voor de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij Afghanistan in 2001, na de aanslagen van 11 september.

Veel van die propaganda is gericht op het aanmoedigen van aanvallen tegen de Verenigde Staten en Frankrijk, maar ook tegen Israël.

“Al Qaida is in opkomst als gevolg van de gebeurtenissen in Afghanistan”, zei Barak. De Taliban ontkent een alliantie met Al-Qaida in Afghanistan, maar deze bewering is onjuist, voegde hij eraan toe, aangezien de Taliban zo’n 400 Al-Qaida-agenten in het land huisvesten.

Barak richtte zijn aandacht op ISIS en zei dat de “capaciteiten van de organisatie worden gebagatelliseerd en onterecht. ISIS is niet verdwenen; het heeft gewoon andere tactieken gekozen.”

Hij voegde eraan toe: “Ik zie ISIS niet zwakker worden, integendeel, het wint aan kracht, vooral in Irak en Afrika.”

Hij legde uit: ‘In Afghanistan, aan de andere kant, is de macht van ISIS afgenomen, deels als gevolg van de opkomst van zijn tegenstander, de Taliban.’

In het Midden-Oosten is ISIS, na het verlies van zijn kalifaat in 2019, overgegaan op een guerrillaoorlog, met speciale aandacht voor Irak.

“Dit is de officiële regel, verklaard door wijlen ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi [die in 2019 werd gedood bij een Amerikaanse aanval in het noordwesten van Syrië] en gepromoot door ISIS-woordvoerders”, merkte Barak op. ‘Ze noemen het de ‘uitputtingsoorlog’. Ze zeggen dat dit hun patroon zal zijn totdat de omstandigheden evolueren, waardoor ze terug kunnen keren naar het hoofdpodium.”

‘Economische uitputtingsslag’

In de guerrillastrijd van ISIS hebben agenten graanvelden en voedselopslagfaciliteiten in brand gestoken die verondersteld worden sjiitische gewapende organisaties in Irak te dienen. “Ze noemen dit de economische oorlog. ISIS raakt ook het elektriciteitsnet in Irak. Dit maakt allemaal deel uit van de economische uitputtingsslag’, zei Barak.

Hij schatte dat ISIS vandaag tussen de 12.000 en 14.000 strijders in Irak en in Syrië heeft, een aantal dat hij als relatief hoog beschreef.

In Irak onderhoudt ISIS de samenwerking met een aantal soennitische stammen, voegde hij eraan toe. In Syrië is ISIS zwakker geworden, maar het blijft actief in de buurt van de Iraakse grens met Syrië terwijl het probeert te infiltreren in Syrische steden, tot nu toe met beperkt succes.

“Natuurlijk bouwt ISIS ook slapende cellen in Europa op en stuurt ze soms naar Irak en Afrika”, zei Barak.

Op het Sinaï-schiereiland blijft het Egyptische leger worstelen om de aanwezigheid van ISIS te vernietigen, en de terreurorganisatie blijft daar zeer actief, waarbij regelmatig slachtoffers vallen onder Egyptische veiligheidstroepen in de noordelijke Sinaï.

In de afgelopen jaren heeft Israël toestemming gegeven voor de binnenkomst van grote Egyptische strijdkrachten in de Sinaï om ISIS te bestrijden, maar deze mobilisatie “is nog steeds niet succesvol geweest”, merkte Barak op. “Er wordt gesproken over het investeren van Saoedische fondsen in lokale bedoeïenen in de Sinaï om de rekruteringsinspanningen van ISIS te bestrijden.”

In Jordanië vormt een klein aantal ISIS-aanhangers een beperkte dreiging, hoewel Jordaanse veiligheidstroepen ze volgens Barak met succes bestrijden. Eind juli kondigden de Jordaanse veiligheidstroepen de arrestatie aan van vier vermoedelijke ISIS-leden die naar verluidt aanvallen hadden gepland op de Israëlische strijdkrachten aan de Jordaans-Israëlische grens.

‘Opstand in Afrika zal toenemen’

Toch is Afrika het echte wereldwijde activiteitencentrum voor ISIS, zei Barak.

“ISIS neemt daar steeds meer territorium in, als een epidemie”, zei hij. “Dit gebeurt in staten die soevereiniteit missen, zoals Burkina Faso, Mozambique en Congo.”

Het neemt natuurlijke activa over, zoals goudreserves in Burkina Faso, en verkoopt het om een deel van zijn activiteiten te verkopen, meldde Barak, eraan toevoegend dat ISIS de spot heeft gedreven in zijn officiële wekelijkse publicatie, Al -Naba, met pogingen van Afrikaanse staten om een coalitie tegen ISIS op te bouwen 

“Ik durf te wedden dat zolang er geen internationale strijd tegen het terrorisme is, de opstand van ISIS in Afrika zal toenemen”, waarschuwde Barak. Dit is met name het geval in Nigeria, waar ISIS al enkele gebieden in het noorden van het land controleert, en in Tsjaad.

ISIS is een snel lerende organisatie, zei Barak, en het heeft waargenomen vanuit zijn kalifaatervaring om soevereiniteit in fasen op te bouwen in plaats van zich te haasten om een nieuwe staat uit te roepen.

“ISIS-agenten zeggen dat het kalifaat de facto bestaat”, zei Barak. “Ze adviseren aanhangers om naar de door ISIS gecontroleerde gebieden te gaan om de ‘juiste’ levensstijl te behouden, en ze zijn van plan om in de toekomst iedereen te verrassen. Ze citeren [opnames van tradities van de profeet Mohammed van de islam] om hun verhaal te ondersteunen, en geloven dat ze een goddelijke belofte mee hebben.”

Israël, van zijn kant, kan doorgaan met het verstrekken van inlichtingen aan zijn bondgenoten om ISIS-complotten te bestrijden en te verstoren, bevestigde Barak.

De voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde in het verleden dat tientallen ISIS-aanvallen in Europa werden gedwarsboomd vanwege Israëlische inlichtingentips.

****************************************

ENGLISH:

Israel Defense Forces soldiers of Tank Battalion Unit 71 near the Syrian border with Israel in the northern Golan Heights, Aug. 18, 2021. Photo by Michael Giladi/Flash90.

Senior researcher at the International Institute for Counter-Terrorism Michael Barak said that Al-Qaeda’s propaganda chatter has risen dramatically along with the Taliban’s takeover of Afghanistan.

BY YAAKOV LAPPIN

(August 18, 2021 / JNS) Propaganda messaging by Al-Qaeda has risen dramatically in recent weeks, in line with the takeover of Afghanistan by Taliban fundamentalist forces, an Israeli counter-terrorist expert has warned.

Michael Barak, a senior researcher at the Institute for Counter-Terrorism in Herzliya, who teaches courses on terrorism and Islamic radical movements, told JNS that the Taliban has alliances “with several Islamist forces in the Middle East, including Al-Qaeda’s branch in Syria.”

He described a “serious boost in the level of activity in Al-Qaeda’s publications” in recent weeks, adding that 12 informal institutions have begun promoting propaganda by the terror organization that was responsible for the United States getting involved in Afghanistan in the first place back in 2001, following the Sept. 11 attacks.

Much of that propaganda is focused on encouraging attacks against the United States and France, though also against Israel.

the Taliban’s denial of an alliance with Al-Qaeda in Afghanistan, this claim is false, he added, with the Taliban harboring some 400 Al-Qaeda operatives in the country.

Turning his attention to ISIS, Barak said that the organization’s “capabilities are being trivialized and unjustly so. It has not vanished; it has simply adopted other tactics.”

He added: “I don’t see ISIS getting weaker—on the contrary, it is gaining in strength, mostly in Iraq and Africa.”

In Afghanistan, on the other hand, ISIS’s power has diminished, in part due to the rise of its adversary, the Taliban, he explained, saying “the Taliban’s offensive has decreased ISIS’s prestige and legitimacy.”

In the Middle East, after losing its caliphate in 2019, ISIS has shifted to guerilla war, placing a special focus on Iraq.

“This is the official line, declared by the late ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi [who was killed in U.S. raid in northwest Syria in 2019] and promoted by ISIS’s spokespeople,” noted Barak. “They call it the ‘war of attrition.’ They say this will be their pattern until conditions evolve, enabling them to return to the center stage.”

‘Economic war of attrition’

ISIS’s guerilla warfare has seen operatives set fire to grain fields and food-storage facilities that are supposed to serve Shi’ite armed organizations in Iraq. “They call this the economic war. ISIS is also hitting the power grid in Iraq. This is all part of its economic war of attrition,” said Barak.

He estimated that ISIS today maintains between 12,000 to 14,000 fighters in Iraq and in Syria, a number he described as relatively high.

In Iraq, ISIS maintains cooperation with a number of Sunni tribes, he added. In Syria, ISIS has grown weaker, but it remains active near Syria’s Iraqi border while trying to infiltrate Syrian cities—so far, with limited success.

“Of course, ISIS also builds sleeper cells in Europe, sometimes sending them to Iraq and Africa,” said Barak.

In the Sinai Peninsula, the Egyptian military continues to struggle to shatter ISIS’s presence, and the terror organization remains highly active there, causing casualties to Egyptian security forces on a regular basis in the Northern Sinai.

In past years, Israel authorized the entry of large Egyptian military forces into Sinai to combat ISIS, but this mobilization “still hasn’t been successful,” noted Barak. “There is talk of investing Saudi funds in local Sinai Bedouin populations to combat ISIS’s recruitment efforts.”

In Jordan, a small number of ISIS supporters pose a limited threat, though Jordanian security forces are combating them successfully, according to Barak. At the end of July, Jordanian security forces announced the arrest of four suspected ISIS members who allegedly planned attacks against the Israel Defense Forces on the Jordanian-Israeli border.

‘Insurgency in Africa will rise’

Nevertheless, it is Africa that is the true global activity center for ISIS, stated Barak.

“ISIS is taking over more and more territory there, like an epidemic,” he said. “This is happening in states that lack sovereignty, such as Burkina Faso, Mozambique and Congo.”

It’s taking over natural assets, such as gold reserves in Burkina Faso, and selling it to sell a part of its activities, reported Barak, adding that ISIS has mocked attempts by African states to build a coalition against it in its official weekly publication, Al-Naba.

“I would bet that as long as there is no international counter-terror effort, ISIS’s insurgency in Africa will rise,” warned Barak. This is particularly the case in Nigeria, where ISIS already controls some areas in the north of the country, and in Chad.

ISIS is a fast-learning organization, said Barak, and it observed from its caliphate experience to build up sovereignty in stages rather than to rush to declare a new state.

“ISIS’s operatives say the caliphate exists de facto,” said Barak. “They advise adherents to head to areas controlled by ISIS to maintain the ‘correct’ lifestyle, and they plan to surprise everyone in the future. They cite [recordings of traditions of Islam’s Prophet Muhammad] to support their narrative, and believe that they have divine promise behind them.”

Israel, for its part, can continue to supply intelligence to its allies to combat and disrupt ISIS plots, affirmed Barak.

Former Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu stated in the past that dozens of ISIS attacks were thwarted in Europe due to Israeli intelligence tip-offs.