Een Iraanse militaire vrachtwagen draagt onderdelen van het S-300 luchtverdedigingsraketsysteem
tijdens een parade ter gelegenheid van de landelijke legerdag in Teheran

An Iranian military truck carries parts of the S-300 air defence missile system during a parade
on the occasion of the country’s Army Day in Tehran

Photo: AFP / Atta Kenare

Nederlands + English

Israël heeft de poging van Iran om een alomvattend luchtverdedigingsnetwerk in Syrië op te zetten, gedwarsboomd, inclusief uitrusting en personeel dat naar het door oorlog verscheurde Arabische land wordt gestuurd, “een inlichtingenbron van een land dat geallieerd is met de Verenigde Staten” vertelde Newsweek in een exclusief rapport.

Door: Israel Hayom

Volgens de bron begonnen de Israëlische luchtaanvallen tegen de Iraanse consolidatie-inspanning in Syrië eind 2017, toen de aanwezigheid van Iran begon aan te trekken. De aanvallen van Israël zijn gericht op “Iraanse militaire middelen en belangen op het Syrische grondgebied die Israël bedreigen,” zei de bron.

Syrië heeft Israël vaak de schuld gegeven van dergelijke aanvallen en de IDF heeft bepaalde operaties in het verleden erkend. De bron onthulde dat Iran zijn strategie in de afgelopen twee jaar heeft gewijzigd, en “de inzet van luchtverdedigingsmiddelen in zijn naam in Syrië stimuleert tegen een kostprijs van tientallen miljoenen dollars om de Israëlische luchtaanvallen het hoofd te bieden.” De bron voegde er verder aan toe: “De stimulering van deze capaciteiten wordt uitgevoerd als een project dat wordt gedeeld met het Syrische leger en mogelijk zelfs met het doel een onafhankelijke Iraanse bediening van de luchtverdedigingssystemen vanuit delen van Syrië mogelijk te maken.” In feite, zei de bron, “hebben de Iraniërs de Syriërs bijgestaan bij het upgraden van hun radarsysteem, ontworpen om te helpen bij het opsporen en voorkomen van Israëlische aanvallen – voornamelijk tegen het Iraanse establishment in Syrië.”

De bron merkte op dat Iran zelfs de Sayyad (Hunter) 4B solid-propellant raket heeft ingezet, die volgens Iran een bereik heeft van meer dan 186 mijl met een radarbereik van meer dan 280 mijl. In wat een impliciete waarschuwing zou kunnen zijn, merkte de bron op dat Syrisch personeel “gevaar loopt” als gevolg van de Iraanse activiteiten en de Israëlische tegenmaatregelen.

Volgens het rapport zijn er in de afgelopen twee jaar ten minste “zeven aanvallen door Israëlische troepen uitgevoerd tegen het groeiende Iraanse netwerk, waaronder in Palmyra en Tartus in oktober 2021, Latakia in december 2021, Damascus in maart 2022, een extra aanval in Tartus in juli 2022, en twee aanvallen in Homs in november en december 2022”.

De Syrische regering heeft Israël de schuld gegeven van de luchtaanvallen, en de staatsmedia beweerden dat deze hebben geleid tot de dood en verwonding van zowel Syrische soldaten als burgers. Volgens de bron hebben de Israëlische aanvallen 10 Iraniërs gedood, waaronder twee Iraanse luchtverdedigingsingenieurs die werden gedood in de luchtaanval van maart 2022, waarvoor Iran wraak heeft gezworen.

 

 

****************************************

ENGLISH

Israel has been frustrating Iran’s effort to establish a comprehensive aerial defense network in Syria, which includes equipment and personnel being sent to the war-torn Arab nation, “an intelligence source from a nation allied with the United States” told Newsweek in an exclusive report.

By: Israel Hayom

According to the source, Israeli airstrikes against the Iranian consolidation effort in Syria began in late 2017 when Iran’s presence began to pick up. Israel’s attacks have been directed at “Iranian military assets and interests in the Syrian territory that threaten Israel,” the source said.

Syria has often blamed Israel for such strikes and the IDF has acknowledged certain operations in the past. The source revealed that Iran has shifted its strategy over the past two years, “promoting the deployment of aerial defense capabilities on its behalf in Syria at a cost of tens of millions of dollars in order to deal with the Israeli airstrikes.” The source further added, “The promotion of these capabilities is carried out as a project shared with the Syrian army and possibly even with the aim of enabling independent Iranian operation of the aerial defense systems from within parts of Syria.” In fact, the source said, “the Iranians assisted the Syrians in upgrading their radar array, designed to aid in detection and prevention of Israeli attacks – mainly against the Iranian establishment in Syria.”

The source noted that Iran has even deployed the Sayyad (Hunter) 4B solid-propellant missile, which Iran says has a range of more than 186 miles with a radar range of more than 280 miles. In what could be an implied warning, the source noted that Syrian personnel were “at risk” as a result of the Iranian activities and the Israeli counterefforts.

According to the report, there have been at least “seven strikes against the burgeoning Iranian network conducted over the past two years by Israeli forces, including in Palmyra and Tartus in October 2021, Latakia in December 2021, Damascus in March 2022, an additional strike in Tartus in July 2022, and two strikes in Homs in November and December of 2022.”

The Syrian government has blamed Israel for the air raids, and the state media claimed they have resulted in the death and wounding of both Syrian soldiers and civilians. According to the source, Israel’s strikes have killed 10 Iranians, including two Iranian air defense engineers killed in the March 2022 airstrike, for which Iran vowed revenge.