Het vertellen van de verschrikkingen eist zijn tol ( Foto: Alex Kolomoisky )

Families spreken over het gebrek aan overheidssteun en spreken over zelfmoorden, emotionele instorting, wanhoop onder de families van de slachtoffers en aanhoudende trauma’s onder overlevenden; ‘Je verwaarloost ze nu, dus wat zal er over een jaar gebeuren?’ Een vader zegt: ‘Jullie moet hier wakker van liggen’

 

Bron Ynet News – Sivan Hilaie

‘Ze brachten me een lichaam in een zak, alsof ik een kat moest begraven. Ik wil weten hoe hij stierf.’ Dat waren de oprechte woorden van Hadar Golan, de moeder van Ariel Biton, die op 7 oktober werd vermoord op het Nova-festival . Haar emotionele pleidooi werd maandag gehouden tijdens de bijeenkomst van het Nationale Veiligheidscomité, geleid door parlementslid Zvika Fogel van de Otzma Yehudit-partij.

Een ander rouwend familielid, Hila Abir, de zus van Lotan Abir, die ook het slachtoffer was van het bloedbad van Hamas, sprak over de verwoestende gevolgen voor gezinnen. Als reactie hierop heeft de regering beloofd de hulp binnenkort te zullen uitbreiden.

Tijdens de hoorzitting bekritiseerden familieleden de regering omdat deze niet voldoende steun verleende en ook geen informatie verstrekte over de manier waarop hun dierbaren waren overleden.

‘Ik noem het geen Nova-ramp, maar eerder een Nova-mislukking. De eerste mislukking was dat de party werd goedgekeurd door het leger en de politie. De tweede mislukking was dat ze op deze manier omkwamen, zonder te weten waarom ze stierven of wie ze om hulp konden vragen”, zei Golan.

“Mensen komen tot zelfmoord, en ik heb het gevoel dat ik die kant op ga”, zei ze tegen de parlementsleden. “Ik kan niet meer functioneren. Ik ben in het ziekenhuis opgenomen en elke dag wordt het steeds moeilijker. Ik heb nog één dochter over, en die zal over een week dienst nemen in het leger. Ik wil niet dat ze gaat. Ik wil niet dat ze zichzelf overgeeft aan een land dat ons in de steek heeft gelaten.’

“Zeven uur lang zaten ze vast in de schuilkelder en werden ze beschoten”, zei Abir. ‘We hebben vier dagen naar hem gezocht totdat het hoofd van de raad bij ons aan de deur kwam. We kunnen maar moeilijk begrijpen waarom er zelfs nu nog niemand in het land is die voor de gezinnen zorgt. Waarom wordt er niets gedaan? Onze gezinnen vallen uitelkaar.”

Abir zei dat sommige echtgenoten niet worden erkend door de staat en dat kinderen wees zijn geworden en ouder zijn dan 18 jaar en niet door de wet worden erkend. “We krijgen wel enige hulp, maar die is onvoldoende.”

‘Ze kunnen niet uit bed komen’

Hadas Shamal, de zus van Sharon Hirsch, die ook tot de slachtoffers van het bloedbad behoorde, zei dat ze nu de drie kinderen van haar zus opvoedt. “We hebben het gevoel dat niemand namens ons actie onderneemt. We worden nog steeds behandeld alsof dit een ‘normale gebeurtenis’ is. Het is onrealistisch om van ons te verwachten dat we gewoon verder gaan met ons leven.”

Amit Lior, de oom van Matan Mordechai Lior, die die dag werd vermoord, bekritiseerde de parlementsleden, omdat zij vertegenwoordigers van de staat zijn noemde hij hun mislukkingen een schande. “Elke dag die voorbijgaat, is er weer een Nova-overlevende die niet uit bed kan komen, die elke ochtend wakker wordt of ‘s nachts niet kan slapen vanwege nachtmerries. Ze zien de terrorist samen met hen de badkamer binnenkomen, hem op hun schoot zitten omdat het een nachtmerrie is. En je hebt niet de tijd genomen om het aan te pakken, ‘zei hij.

Familieleden ter zitting ( Foto: Alex Kolomoisky )

‘Je verwaarloost ze nu, dus wat zal er over een jaar gebeuren? Je hebt de plicht jegens hen, om een ​​minister te hebben die als enige verantwoordelijk is voor de Nova-slachtoffers. Zorg voor deze mensen, lig er wakker van, totdat er iemand is wiens belangrijkste focus is om empathie te tonen en voor hen te zorgen. Elke dag bestaat er een risico op zelfmoord. Elke dag is er een moeder die instort en nooit meer dezelfde zal zijn.’

Reactie van ambtenaren

Commandant Motti Schiff, die leidinggeeft aan de onderzoeksafdeling van Lahav 433 bij de Israëlische politie, zei dat het moeilijk voor hem was om de verhalen van de families aan te horen. “We behandelen honderden zaken en duizenden moorden, waardoor het onderzoek langdurig en complex wordt. Het zal vele maanden in beslag nemen. Dit is de meest uitgebreide strafzaak waar ons land momenteel aan werkt.”

Schreeuwend naar een ogenschijnlijk apathische Knesset ( Foto: Alex Kolomoisky )

Liron Hess, de uitvoerend plaatsvervanger bij het kabinet van de premier, zei dat de regering binnenkort uitgebreidere steun voor de overlevenden van het bloedbad zal goedkeuren, en voegde eraan toe dat er hiaten zijn in het huidige steunsysteem. Ze zei dat er inspanningen zullen worden gedaan om de behoeften van nabestaanden die nog niet de nodige hulp hebben gekregen, grondig te beoordelen.

“We hebben geluisterd naar zowel de vertegenwoordigers van de getroffen families als naar de vertegenwoordigers van de autoriteiten. Ik twijfel er niet aan dat iedereen zijn of haar rol speelt, maar we hebben iemand nodig die kan coördineren en als contactpunt voor de families kan dienen.” zei Knessetlid Karine Elharrar-Hartstein, die achter het initiatief zat om de families naar de commissie te brengen.

“Met meer dan duizend gezinnen in nood hebben we iemand in deze rol nodig die naast de juridische aspecten eigenschappen van empathie, emotionele steun en begrip moet bezitten. Momenteel worden alleen de directe slachtoffers van het misdrijf erkend, en we moeten de reikwijdte van de wet uitbreiden. Tijd is van essentieel belang en we kunnen niet uitstellen.’