Pro-Palestijnse demonstranten protesteren terwijl ze deelnemen aan de ‘Biden: stop met het steunen van genocide!’ bijeenkomst in New York City op 20 januari. (foto met dank: JEENAH MOON/REUTERS)

Er was een genocidecampagne. Het werd niet tegen ‘Palestina’ gevoerd, maar in Palestina, binnen het Mandaat Palestina.

Door: Jerusalem Post –  YISRAËL MEDAD

 

Als je op Google zoekt naar de vermelding ‘Palestijnse genocide-beschuldiging’, begint het met de Nakba uit 1948, gaat verder naar de Naksa uit 1967, omvat de door de Maronieten gepleegde moorden op Sabra en Shatila, en eindigt met de blokkade van Gaza. Het verwijst naar termen als ‘etnische zuivering’, ‘politi-cide’, ‘ruimte-cide’ en ‘culturele genocide’.

Als u echter op zoek bent naar de zoekterm van dit jaar? Die is getiteld “Beschuldigingen van genocide bij de Israëlische aanval op Gaza in 2023.” Dat omvat onderafdelingen als ‘Vermeende genocidale bedoelingen’, ‘Academisch en juridisch discours’, ‘Verklaringen van politieke organisaties en regeringen’ en ‘Cultureel discours’. Toen ik voor het laatst keek, waren er 299 verwijzingen, exclusief voetnoten.

De beschuldiging dat Israël betrokken is bij een genocidecampagne in Gaza is alomtegenwoordig, van Den Haag tot campussen, tot in de media en op straat. Het wordt gehoord in musea en kunstgalerijen. Het heeft geleid tot de slogan ‘Schaf het zionisme af’. In een medisch tijdschrift, British Medical Global Health, werd het Israëlische beleid beschreven als een ‘eliminerende koloniale strategie voor kolonisten’.

Dit alles is uiteraard propaganda. Ondanks de Israëlische campagnes tegen de agressie van Hamas vertoont de bevolking van Gaza immers geen echte tekenen van een ernstige demografische achteruitgang. Dat geldt ook voor Judea en Samaria, behalve de vrijwillige emigratie naar het buitenland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Grootmoefti samen met Hitler, zond propaganda uit en rekruteerde Bosnische moslims voor de Waffen-SS. (Met dank: Wikimedia Commons)

Toch was er een genocidecampagne. Het werd niet tegen ‘Palestina’ gevoerd, maar in Palestina, binnen het Mandaat Palestina. Het was een campagne van poging tot genocide, niet tegen Arabieren maar tegen de Joden. Het begon in april 1920, en door rellen, pogroms en terreur, maar ook door politieke en diplomatieke druk, is het niet opgehouden.

Aanvallen op Joden tijdens het Britse mandaat

Na de eerste moorddadige rel in Jeruzalem tijdens het Pesachfeest, dat samenviel met de Nebi Mussa-viering, vond er tijdens de mandaatsperiode steeds weer geweld van het gepeupel plaats. Deze aanvallen, evenals de aanvallen die daarop volgden, waren vrijwel uitsluitend gericht op de weerlozen en de zwakken: vrouwen, ouderen en jongeren.

Hoewel er gevallen van geweld waren rond de aankoop van eigendommen en grond, zoals in Jeruzalem in 1851, toen rabbijn Avraham Shlomo Zalman Zoref werd doodgestoken nadat hij toestemming had gekregen om de Hurva-synagoge te reconstrueren, of in Petah Tikva in 1886, waren dit plaatselijke gebeurtenissen. Met de Balfour-verklaring, de Conferentie van San Remo en de scheiding van Palestina, bekend als Zuid-Syrië, van Syrië, kreeg het geweld een nationalistisch karakter dat alle Joden categoriseerde als gerechtvaardigde potentiële slachtoffers van Arabisch geweld.

Toen Joodse schoolkinderen op 2 november 1918 in Jeruzalem de eerste verjaardag van de Balfour-verklaring in een processie vierden, vielen Arabische schurken, aangemoedigd door de Arabische burgemeester, hen met knuppels aan. Ze’ev Jabotinsky, die in de stad was, rapporteerde aan Chaim Weizmann dat er een pogromsfeer heerste en hekelde het gebrek aan essentieel Brits veiligheids-personeel.

Weizmann verzette zich tegen een antizionistische propagandacampagne die beweerde dat de zionisten van plan waren de Rotskoepel te vervangen door een tempel, waarvan de echo’s vandaag de dag nog weerklinken. Hij reisde zelfs naar Egypte om de sultan te ontmoeten in een poging deze religieus geactiveerde potentiële explosie onschadelijk te maken.

Op 27 november 1919 werd een protest tegen het zionisme naar de Amerikaanse consulaatkantoren in Haifa gestuurd, waarin een directe dreiging met geweld werd opgenomen: “Wij verklaren hierbij dat wij niet verantwoordelijk zijn voor enige problemen of wanorde die zich als gevolg van de duidelijke algemene opwinding en ontevredenheid in dit land kunnen voordoen.”

Tel Hai werd in december 1919 en op 2 februari 1920 aangevallen door plunderende bedoeïenen, waarbij twee doden vielen. Vervolgens werd het op 1 maart onder de voet gelopen en werden Joseph Trumpeldor en zijn vijf landgenoten gedood.

Zondag 4 april 1920, tijdens het Pascha, ontwikkelde zich tot een dag van bloedvergieten. Dit is wat Khalil al-Sakakini zich herinnerde toen hij daarvan getuige was:

“Er brak een rel uit, de mensen begonnen rond te rennen en er werden stenen naar de Joden gegooid… Er klonk geschreeuw… Ik zag een Hebroniet een Joodse schoenpoetsjongen benaderen… zijn kist pakken en hem op zijn hoofd slaan… De rel bereikte zijn hoogtepunt. Iedereen riep: ‘Mohammeds religie werd geboren met het zwaard’ … Mijn ziel is misselijk en depressief.”

Aan het eind van de dag waren zeven Joden vermoord en twee Joodse vrouwen verkracht. Vele tientallen raakten gewond. Het patroon was gezet. Alle Joden zouden worden vermoord; alle joden waren legitieme doelwitten voor de Arabieren, en de moordmethode was beestachtig en barbaars.

Deze gebeurtenissen werden herhaald in mei 1921 in Jaffa, november 1921 in Jeruzalem, augustus 1929, en gedurende de bijna drie aaneengesloten jaren van 1936-1939, toen meer dan 500 Joden werden vermoord. Gedurende de tussenliggende jaren vond er Arabische genocidale terreur plaats, zoals de operaties van Sheikh Izz ad-Din al-Qassam in Yagur en Nahalal. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 werd de genocidale uitdrukking ‘de Joden de zee in drijven’ vaak herhaald.

Geleerden hebben de afgelopen dertig jaar onderzoek gedaan en opgetekend wat historici Matthias Küntzel en Jeffrey Herf ‘de samenwerking van vooraanstaande [Arabische] Palestijnse nationalisten met het naziregime’ noemen, ondanks de officiële onwil van Yad Vashem om de Moefti rechtstreeks in verband te brengen met de Holocaust.

Wat onmiskenbaar is, is dat de Britten, onder druk om de Arabische terreur een halt toe te roepen, ervoor kozen om de Joodse immigratie naar het Mandaat ernstig te beperken, juist op het moment dat het Hitler-regime zijn anti-Joodse beleid begon te versnellen. Door het Arabische geweld konden de Joden nergens heen vluchten. Toen de oorlog uitbrak, zaten ze in de val. De Moefti hielp bij de verwezenlijking van de genocidale ‘Entlösung’ van de Nazi’s.

In een huidige, venijnige omkering zei Mahmoud Al-Habbash, de adviseur van Mahmoud Abbas op het gebied van religieuze en islamitische zaken, op 10 februari, zoals gerapporteerd door Palestine Media Watch: “Het kan zijn dat wat het Palestijnse volk nu ervaart… door Israël… zelfs niet in de Tweede Wereldoorlog gebeurde… [en] is erger en een nog criminelere holocaust tegen het Palestijnse volk.”

Ja, er was een genocidecampagne in Palestina, maar deze was gericht tegen de Joden. We moeten de wereld herinneren aan wat er is gebeurd.

De schrijver is onderzoeker, analist en opiniecommentator op het gebied van politieke, culturele en mediakwesties.