De grote schuilgrot van de Bar Kokhba-opstand, op de opgravingslocatie Huqoq in het noorden van Israël. Emil Aladjem, Israëlische Antiquities Authority

Het grootste en meest indrukwekkende complex dat in het gebied van het Meer van Galilea is ontdekt, bevat acht holtes en verbindingstunnels die zijn ontworpen om Romeinse achtervolgers te hinderen

Door: i24 News

Een schuilplaats voor Joodse rebellen, die bijna 2000 jaar oud is, werd maandag onthuld door de Israel Antiquities Authority (IAA).

Het complex, beschreven als de ‘meest uitgebreide’ ontdekking in zijn soort in de regio Galilea tot nu toe, werpt licht op ‘dramatische episodes in de geschiedenis van het Joodse volk’. Er werd aangenomen dat de schuilplaatsen waren voorbereid voorafgaand aan de Bar Kochba-opstand. tegen de Romeinen in 132-136 na Chr.

Een waterreservoir dat diende als mikwe- ritueel bad dat in gebruik was vanaf de Tweede Tempelperiode, werd omgebouwd tot een schuilplaats. Uit de opgravingen bleek dat inwoners van Huqoq, een Joodse nederzetting nabij het Meer van Galilea, tijdens de Eerste Opstand in 66 na Chr. dit zo gedaan hadden.

Tijdens die gevaarlijke periode werden de muren van het mikwe doorgebroken en werden er tunnels gegraven naar andere holtes, waardoor een netwerk van verschillende tunnels ontstond waardoor de Joodse strijders onder de huizen door konden manoeuvreren.

Opgravingsdirecteur van de IAA, Uri Berger, bij het schuilcomplex in Huqoq, in het noorden van Israël. Emil Aladjem, Israëlische Antiquities Authority

“In dit ondergrondse systeem – het grootste en meest indrukwekkende dat in Galilea is ontdekt – bevinden zich ongeveer acht schuilplaatsen, en de verbindingstunnels zijn onder een hoek van 90 graden gegraven om de zwaarbewapende Romeinse soldaten die de rebellen achtervolgen te hinderen”, legde de IAA uit in een persbericht.

Men denkt dat Hugog in de vroege Romeinse tijd, ongeveer twee millennia geleden, werd gesticht. Het wordt in de Jeruzalemse en Babylonische Talmoed genoemd als het gebied waar Rabbi Pinhas en Rabbi Hizkia, wijzen uit de derde en vierde eeuw na Christus, waren gevestigd.

Een bronzen ring ontdekt in het schuilcomplex Huqoq, in het noorden van Israël. Dafna Gazit, Israëlische Antiquities Authority

Op de opgravingslocatie werd ook een indrukwekkende bronzen ring gevonden, hoewel de ingelegde kostbare steen ontbrak. Honderden gebroken klei- en glazen schalen dragen bij aan de vele fascinerende vondsten.

De opgravingen op de Huqoq-opgravingslocatie werden uitgevoerd in samenwerking met het Israëlische Ministerie van Erfgoed, het Joods Nationaal Fonds en het Zefat Academic College. De hele inspanning werd geholpen door honderden scholieren en universiteitsstudenten, vrijwilligers en zelfs soldaten met ervaring in ondergrondse operaties. De IAA zei dat het haar doel was om de rijke geschiedenis van het gebied te onthullen en tegelijkertijd de jeugd bij haar ontdekkingen te betrekken.

Jongeren aan het opgraven op de opgravingslocatie Huqoq in het noorden van Israël. Emil Aladjem, Israëlische Antiquities Authority

“We hebben de opgraving in het schuilcomplex omgebouwd tot een gemeenschapsitem als onderdeel van de visie van de Israel Antiquities Authority om het publiek te verbinden met zijn erfgoed”, zegt Dr. Einat Ambar-Armon, directeur van het Archeologisch-Educatief Centrum van de Israel Antiquities Authority in de Noordelijke Regio, aldus een verklaring.

De opgravingsdirecteuren, Uri Berger van de IAA en professor Yinon Shivtiel van het Zefat Academic College, zeiden in de verklaring: “Het verhaal dat die locatie vertelt is ook een optimistisch verhaal van een oude Joodse stad die erin slaagde historische beproevingen te overleven.”

Opgravingsdirecteur, professor Yinon Shivtiel van het Zefat Academic College in het Huqoq-schuilcomplex, in het noorden van Israël. Emil Aladjem, Israëlische Antiquities Authority

De ontdekkingen op de locatie dragen bij aan een decennialang debat over de vraag of de Bar Kokhba-opstand het gebied rond Galilea bereikte, of beperkt bleef tot de regio Judea. Op basis van de bevindingen dateren de onderzoekers de binnenste delen van het schuilcomplex uit de Tweede Opstand. Terwijl de mikwe- faciliteiten in gebruik waren tijdens de Eerste Opstand, konden onderzoekers niet vaststellen of de locatie werd gebruikt voor ontsnapping en onderduiken, of er gewoon op was voorbereid.