12 mei 2020

2020-05-12: Israëlische startup maakt giftig water drinkbaar - Israeli Startup Makes Toxic Water Drinkable

Nederlands - English

NEDERLANDS:

BlueGreen Water Technologies vecht op een kosteneffectieve, planeetvriendelijke manier tegen algenbloei die wereldwijd een verwoestend effect heeft op de watermassa's.

Door Naama Barak, ISRAEL21c

Je zou denken dat bacteriën met het blote oog moeilijk te zien zouden zijn, en nog moeilijker te herkennen vanuit de ruimte. Maar als het gaat om giftige algenbloei, kunnen zelfs satellieten die om de aarde draaien ze niet missen.

Blauw-groene algenbloei is een giftige bacterie die wetenschappelijk bekend staat als cyanobacteriële bloei. Deze komen voor wanneer een waterecosysteem door interne of externe vervuiling niet meer functioneert. De fotosynthetiserende algen vermenigvuldigen zich en nemen alle grondstoffen in de meren of reservoirs over en ruïneren hun ecosysteem, waarbij ze soms zelfs in dode waterzones veranderen.

Dit is niet alleen slecht nieuws voor het watermassa en zijn planten- en dierenbewoners, maar ook voor de mensen die er omheen wonen en er afhankelijk van zijn voor hun drinkwater, levensonderhoud en recreatie. Drinken van het water is uit den boze, net als het eten van de vis die er leeft. Het eten van groenten die met behulp van het water zijn verbouwd is ook niet aan te raden, en baden in het water ook niet - het stinkt er letterlijk .

Dit is waar de Israëlische startup BlueGreen Water Technologies in stapt. Opgericht in 2014, is het bedrijf begonnen gebaseerd op het proefschrift van de medeoprichters over cyanobacteriën. Het zet bestaande vormen van algenbloeibehandelingen om in een efficiëntere, meer planeetvriendelijke en makkelijk te gebruiken oplossing.

"Jarenlang was het gebruikelijk om te werken met algiciden, met name koper", legt BlueGreen's CEO en mede-oprichter Eyal Harel uit. "Het is uitstekend materiaal, het werkt geweldig."

"Maar het is een zwaar metaal dat blijft hangen - het bouwt zich samen en uiteindelijk is het een chemische stof," zegt hij. "In de afgelopen 25 jaar is er een nieuw algicide op basis van waterstofperoxide geïntroduceerd. Het doet ook goed werk, maar het is waterstofperoxide. De manier waarop het vandaag de dag wordt gebruikt, vereist een zeer, zeer grote hoeveelheid ervan."

Het gebruik van grote hoeveelheden van deze stoffen is niet goed voor het milieu en niet altijd efficiënt voor de behandeling van de algenbloei. Dit komt omdat de bloei zich aan het wateroppervlak bevindt en wordt verplaatst door de stromingen, terwijl de chemicaliën die worden gebruikt om het te behandelen zwaar zijn en naar de bodem zinken, wat betekent dat grote hoeveelheden van de algiciden verloren gaan.

Nieuw behandelingsparadigma

"We namen dezelfde chemische materialen," legt Harel uit, "en in een zeer slimme procedure hebben we ze een nano-coating gegeven met een materiaal dat we hebben ontwikkeld met behulp van een proces dat we hebben ontwikkeld. Het doet niets met de fysieke stoffen, maar het verandert hun fysieke eigenschappen."

"We hebben een zware stof genomen die snel zinkt en uiteenvalt als je hem in het water legt en we hebben er een 'lichte' stof van gemaakt," zegt hij. "Het uiteindelijke resultaat is dat het boven op het water zweeft en langzaam het actieve materiaal vrijgeeft.

BlueGreen's Lake Guard oplossing komt in pelletvorm. Gebruikers gooien gewoon een kleine hoeveelheid in het water en de actieve ingrediënten komen binnen vier tot zes uur vrij uit hun coating. Volgens Harel zijn de resultaten binnen 24 tot 48 uur te zien.

"Het is een soort wondermiddel," zegt hij. "Het enige wat je hoeft te doen is een zeer kleine hoeveelheid van de chemische stof op een lokaal niveau aan te brengen en het materiaal gaat vanzelf in het water bewegen."

"Hiermee hebben we het behandelingsparadigma kunnen veranderen," zegt hij.

Wereldwijd probleem

BlueGreen begon in 2018 met de marketing van Lake Guard en werkt nu al met de meeste waterreservoirs in Israël - zo'n 600 daarvan.

"Israël is onze beta site," zegt Harel.

"Werken in Israël is erg handig," legt hij uit. "De verscheidenheid waaraan we werden blootgesteld was enorm, en de afstanden tussen de reservoirs zijn niets. Daarom is het echt geweldig voor het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling."

De potentiële klanten van BlueGreen variëren van boeren met een meertje in hun achtertuin tot gemeenten en regionale waterbeheerders.

" Later is het doel om internationale samenwerking te bereiken op het gebied van water dat zich buiten de territoriale wateren bevindt", zegt Harel, waarbij hij opmerkt dat algenbloei overal ter wereld kan voorkomen, ook op de Noord- en Zuidpool, en dat ze met de tijd een steeds groter probleem worden

"Zoals elke bacteriële infectie, blijft het groeien," zegt hij. "De curve is heel duidelijk over de hele wereld. Van jaar tot jaar wordt het fenomeen acuter."

In februari heeft BlueGreen de 4,4 vierkante kilometer Roodeplaat Dam Reservoir bij Pretoria, Zuid-Afrika, behandeld. Daar was de algenbloei zo erg dat ze per satelliet konden worden bekeken en het water ongeschikt werd gemaakt voor gebruik. Binnen enkele dagen was de situatie omgekeerd.

"Een van de plaatsen die we de komende weken gaan behandelen is in China, een plaats die al 25 jaar last heeft van algenbloei. Ze hebben de afgelopen 15 jaar geprobeerd het te behandelen en hebben keer op keer gefaald", zegt Harel.

Hij voegt eraan toe dat de coronaviruscrisis niet veel effect heeft gehad op het bedrijf.

"Uiteindelijk is water een must, corona of niet."

Zie ook: Israel21c***************************
ENGLISH  BlueGreen Water Technologies battles algal blooms that are devastating bodies of water around the globe in a cost-effective, planet-friendly way.

By Naama Barak, ISRAEL21c

You’d think that bacteria would be hard to see with the naked eye, and even harder to spot from outer space. But when it comes to toxic algal blooms, even satellites orbiting Earth can’t miss them.

Blue-green algal blooms are toxic bacteria scientifically known as cyanobacterial blooms. These occur when a water ecosystem becomes unhinged as a result of internal or external contamination. The photosynthesizing algae proliferate and take over all the resources in the lakes or reservoirs and ruin their ecosystem, sometimes even turning them into dead aquatic zones.

This isn’t bad news only for the body of water and its plant and animal inhabitants, but also for the people who live around it and rely on it for their drinking water, livelihood and recreation. Drinking the water becomes out of the question, as does eating the fish that lived there. Consuming vegetables that were grown using the water is also not advisable, and neither is bathing in it – it literally stinks.

This is where Israeli startup BlueGreen Water Technologies steps in. Founded in 2014, the company started as one of the cofounders’ doctoral dissertation on cyanobacteria. It turns existing forms of algal blooms treatments into a more efficient, planet-friendly and easy-to-use solution.

“For years, it was common practice to work with algicides, specifically copper,” explains BlueGreen’s CEO and co-founder Eyal Harel. “It’s excellent material, it works great.”

“But it’s a heavy metal that sticks around – it mounts up and in the end it’s a chemical,” he says. “In the past 25 years a new algicide based on hydrogen peroxide was introduced. It also does a great job, but it’s hydrogen peroxide. The way it’s being used today requires a very, very great deal of it.”

Using copious amounts of these substances is not great for the environment and not always efficient in treating the algal blooms. This is because the bloom resides on the surface of the water and is moved around by the currents, while the chemicals used to treat it are heavy and sink to the bottom, meaning that large amounts of the algicides go to waste.

New Treatment Paradigm

“We took the same chemical materials,” Harel explains, “and in a very clever procedure we gave them a nano-coating with a material that we developed using a process that we developed. It doesn’t do anything to the physical substances but it changes their physical properties.”

“We took a heavy substance that quickly sinks and disintegrates when you put it in water and we turned it into a ‘light’ substance,” he says. “The final result is that it floats atop the water and slowly releases the active material.”

BlueGreen’s Lake Guard solution comes in pellet form. Users simply throw a small amount into the body of water, and the active ingredients are released from their coating within four to six hours. According to Harel, results can be seen within 24 to 48 hours.

“It’s kind of a silver bullet,” he says. “All you need to do is to put a very small amount of the chemical on a local level and the material starts to move in the water on its own.”

“With this, we managed to change the treatment paradigm,” he says.

Global Problem

BlueGreen began marketing Lake Guard in 2018 and is already working with most of the water reservoirs in Israel – some 600 of them.

“Israel is our beta site,” Harel says.

“Working in Israel is very convenient,” he explains. “The variety we were exposed to was huge, and the distances between the reservoirs are nothing. That’s why it’s really great for carrying out research and development.”

BlueGreen’s potential clients range from farmers with a little lake in their back yard to municipalities and regional water authorities.

“Further down the line, the goal is to reach international cooperation regarding water that’s outside territorial waters,” Harel says, noting that algal blooms can appear anywhere around the world, the North and South poles included, and they’re becoming a greater problem with time.

“Like any bacterial infection, it keeps on growing,” he says. “The curve is very clear all around the world. From year to year the phenomenon is becoming more acute.”

In February, BlueGreen treated the 4.4-square-kilometer Roodeplaat Dam Reservoir near Pretoria, South Africa. There, the agal blooms were so bad that they could be viewed by satellite and rendered the water unsuitable for use. Within days, the situation was reversed.

“One of the places we’re going to treat in the next few weeks is in China, a place that’s been suffering from blooms for the past 25 years. They’ve tried treating it for the past 15 years and have failed time after time,” Harel says.

He adds that the coronavirus crisis hasn’t had much effect on business.

“At the end of the day, water is a must – corona or not.”


Read also: Israel21c