20 oktober 2020

2020-10-20: Uitstekend soldaat, gevangen tussen twee culturen - Outstanding soldier, caught between two cultures

HADAS DANIEL: Geen identiteitscrisis. (credit: NIR KEIDAR)

Nederlands -English

NEDERLANDS: 

Begin september stond IDF- kapitein Hadas Daniel, 27, trots tussen haar moeder Atala en haar 'andere moeder' Ruti tijdens de ceremonie van de IDF-stafchef. Toen Daniel een toespraak hield namens alle uitstekende soldaten van dit jaar, ontging het niemand hoe opgewonden en trots haar twee moeders waren.

Door: The Jerusalem Post - TALIA LEVIN   

Geen van de soldaten die tijdens dit prestigieuze evenement naast Hadas stonden, had kunnen vermoeden wat ze had meegemaakt op haar weg om officier te worden die diende in een door de IDF geclassificeerde antiterrorisme-eenheid. Omdat ze haar eremedaille voor uitzonderlijke dienst ontving, wisten alleen Atala en Ruti hoe het leven van deze jonge vrouw eruitzag voordat ze bij het leger kwam.

Beiden waren in tranen toen ze dachten aan de ontberingen die Hadas onderweg had doorstaan. Als er een eremedaille was om ondanks tegenslagen in het leven uit te blinken, zou ze die zeker ook hebben ontvangen.

Atala is de biologische moeder van Hadas. Al snel nadat ze op 17-jarige leeftijd alijah had gemaakt vanuit Ethiopië , werd Atala verliefd op een bedoeïenenman uit Rahat, die ze had ontmoet in een fabriek in het zuiden van Israël, waar ze zij aan zij werkten. Het paar trouwde en kreeg samen 11 kinderen. Ruti Nachum, de adoptiemoeder van Hadas, ontmoette de jonge vrouw toen ze 16 was en in noodopvang in Nahariya woonde.

Hadas is geboren en getogen in Ofakim. Ze ging naar een nationaal-religieuze school, hield Sabbat en sprak geen woord Arabisch. Haar vader, die met twee andere vrouwen getrouwd was, had 18 kinderen die bij hun moeders in Rahat woonden. Hadas’ leven was relatief stabiel tot ze 12 werd. Toen werd de oudste zoon van haar vader, haar halfbroer die dienst had genomen bij de IDF, gedood tijdens een terroristische aanslag op een tunnel in Rafiah, Gaza. Haar leven nam toen een wending.

Atala ging met haar kinderen in Rahat wonen in de buurt van de andere vrouwen van haar man.

"Vanaf het allereerste moment dat we in de bedoeïenenstad Rahat aankwamen, wist ik dat ik daar onmogelijk kon wonen", herinnert Hadas zich. “Zelfs voordat mij werd verteld waar ik die nacht zou slapen, had ik besloten dat ik er alles aan zou doen om uit deze plek te ontsnappen, en dat ik mijn moeder moest overtuigen om met mij mee te gaan. Het enige dat ik zeker wist, toen ik 12 was, was dat dit geen goede plek voor mij was. " Terwijl haar moeder en broers en zussen zich relatief snel aanpasten aan het leven in hun nieuwe omgeving, deed Hadas dat niet. Ten eerste sprak ze geen Arabisch.

“Ik heb nooit Arabisch kunnen leren, en helaas spreek ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen Arabisch. Ik denk dat het een overgebleven mentale blokkade is uit mijn jeugd. "

Hadas begon met school in Kibbutz Shoval en begon meteen haar ontsnapping te plannen.

"Jongens kunnen veel gemakkelijker wennen aan het leven in de bedoeïenencultuur", legt Hadas uit. “Voor meisjes en vrouwen is het daarentegen een heel ander verhaal. Toen ik me realiseerde dat mijn moeder niet met me mee wilde gaan en dat ik alleen moest gaan, besloot ik dat ik eerst de middelbare school zou afmaken voordat ik wegging. Maar ik voelde me daar buitengewoon kwetsbaar en op een gegeven moment besefte ik dat ik het niet zou overleven als ik niet snel weg zou komen.

“Mijn zus Aviva, die twee jaar ouder is dan ik, ontdekte dat ik van plan was te ontsnappen en vertelde me dat ze met me mee wilde komen, omdat ze bang was dat ze haar binnenkort zouden proberen uit te huwelijken. Ik wist dat dit ook mijn lot zou zijn als ik daar bleef tot het einde van de middelbare school. Ik wist dat ze me nooit het huis uit zouden laten gaan om een baan te zoeken, en ze zouden me zeker niet bij de IDF laten gaan. Ik wist dat dit mijn laatste kans was om te ontsnappen voordat het te laat was.

“In de bedoeïenenmaatschappij mogen meisjes en vrouwen niet rondlopen zonder een man die hen begeleidt. De familie van mijn vader was buitengewoon traditioneel, en in alle opzichten leefde ik daar als een gevangene. "  

Heeft u last gehad van geweld?  

“Er was daar veel geweld, hoewel ik persoonlijk nooit fysiek geweld heb meegemaakt. Maar de sfeer in het algemeen was ongelooflijk eng en beklemmend. Het was alsof ik in een luchtbel leefde. Ik probeerde gewoon van moment tot moment te overleven.

“Het is onmogelijk om aan de toekomst te denken als je in constante angst leeft en in zo'n intense staat van fysieke en emotionele stress. De gedachte dat ik daar misschien mijn hele leven zou moeten blijven, was ondraaglijk. Maar om op te staan en weg te gaan, vergt een enorme hoeveelheid psychologische en emotionele kracht. " De zomer voor de 11e klas, toen ze 16 was, besefte Hadas dat het tijd was om te ontsnappen. De zusters besloten om een jongere broer over hun plannen te vertellen, en op een ochtend begaven ze zich alle drie naar het treinstation. Ze namen al het geld mee dat Aviva had weten te sparen. Op het station namen ze afscheid van hun broer en stapten in de trein. Hun plan was om zo ver mogelijk met de trein te komen, dus stapten ze uit in Nahariya.

"We begonnen telefoontjes te krijgen terwijl we nog in de trein zaten", vertelt Hadas. 'We hebben niet geantwoord. Aviva slaagde erin een appartement voor ons te huren in Nahariya, maar binnen een paar dagen was de familie van onze vader erin geslaagd erachter te komen waar we woonden, ik heb geen idee hoe. Ze kwamen aan bij ons appartement en de situatie werd al snel gewelddadig. " Gelukkig belden buren, die hun moeder hoorden snikken, de politie. Al snel arriveerden agenten met maatschappelijk werkers, en Aviva en Hadas werden naar een pleeggezin gestuurd dat over noodhuisvesting beschikte voor bedreigde minderjarigen. Vanaf dat moment heeft Hadas jarenlang geen van haar familieleden meer gezien.

“Ik durfde geen contact op te nemen met mijn moeder, aangezien ik had gehoord dat de situatie daar vanaf het moment dat we vertrokken, verschrikkelijk was verslechterd. Ik was er zeker van dat als ze ons weer zouden vinden, het niet goed zou aflopen. Ik was serieus bang voor mijn leven. " Ondertussen slaagde Hadas erin haar bagrut (toelatingsexamen) af te maken en te werken om haar onkosten te betalen. Toen ze erachter kwam dat haar vader de IDF had laten weten dat ze zich niet zou aanmelden, wist Hadas dat het niet gemakkelijk zou zijn om haar droom om soldaat te worden, te vervullen. De mogelijkheid om in de IDF te dienen was een van de redenen waarom ze zo graag uit Rahat wilde ontsnappen.  

Heb je het gevoel dat leden van de bedoeïenengemeenschap worden gediscrimineerd?  

“Ik denk dat in het algemeen veel bedoeïenen grote inspanningen leveren om te integreren in de Israëlische samenleving, maar dit is erg moeilijk vanwege hun andere religie en gebrek aan vloeiend Hebreeuws. Als een bedoeïenenjongen of -meisje geen ouder heeft die hen ertoe aanzet uit te blinken op school en geld heeft om hen vooruit te helpen, is het erg moeilijk om te integreren in de Israëlische samenleving. Omdat ik Joods ben en opgegroeid ben met Hebreeuws, en bekend was met de Israëlische maatschappelijke normen, was het een stuk gemakkelijker voor mij. Mijn halfbroers en -zussen spreken Hebreeuws, maar het is niet hun moedertaal en ze zijn moslim. Dit maakt het voor hen erg moeilijk om uit de bedoeïenencultuur te breken. "  

Veel mensen die gevangen zitten tussen twee culturen kiezen ervoor om naar het buitenland te verhuizen naar plaatsen waar hun etniciteit en religie minder een rol spelen. Heb je dat overwogen?  

'Ik zeg niet dat dit nooit bij me opkwam, maar mijn verlangen om in de IDF te dienen was zo sterk dat ik deze gedachten gemakkelijk terzijde schoof. Ik weet niet zeker of ik had kunnen blijven als ik niet bij de IDF was gekomen. "

AANVAARDING VAN HAAR IDF-eremedaille voor uitzonderlijke service. (Foto / s: IDF-woordvoerder)

Op 20-jarige leeftijd slaagde Hadas er na intense inspanningen in om dienst te nemen bij de IDF. Haar eerste functie was die van sergeant bij de divisie ‘Operaties’.

"In mijn baan had ik het extreem druk, en ik werkte de klok rond in het commandocentrum en aan eindeloze urgente taken", herinnert ze zich. Daarnaast had Hadas ook een parttimebaan om haar huur en andere onkosten te kunnen betalen. Toen ze nog niet zo lang in dienst was ging Hadas’ levenslange droom in vervulling om IDF-officier te worden. Maar omdat haar status in het leger "anders" was, moest ze een lange en zware strijd leveren om daarvan gezuiverd te worden vóór deelname aan de training.

“Het leger heeft geen geweldig systeem om unieke gevallen te behandelen, en dus moest ik mezelf echt bewijzen voordat ze ervan overtuigd waren dat ik geschikt was om officier te worden. Maar toen ik aan de cursus begon, kreeg ik het gevoel dat ik misschien een fout had gemaakt. Ik was ongelooflijk eenzaam en voelde me zo belast door de financiële verantwoordelijkheid om mijn huur op tijd te betalen, zonder dat iemand me in moeilijke tijden kon helpen. Ik begon aan mezelf te twijfelen, denkend dat ik misschien toch niet in huis had wat nodig was om officier te worden. "  

Was het leger zich bewust van uw ongewone verleden?  

'Alleen mijn directe commandanten. De andere soldaten met wie ik diende, waren nieuwsgierig naar me omdat mijn huid een andere kleur heeft, en ze stelden me de hele tijd vragen over mezelf. Toen ik jong was, plaagden kinderen me door te vragen: 'Ben je een Arabier?' Maar in het leger is het anders. Ik voel me heel dicht bij de mannen en vrouwen met wie ik dien, en ik heb er geen probleem mee om mijn persoonlijke verhaal met hen te delen. " Na het voltooien van de IDF-officiersopleiding, ging Hadas terug naar de operationele divisie.

"Ik kon me niet voorstellen dat ik zou dienen in een niet-operationele functie", legt Hadas uit. “Mijn carrière tot dan toe speelde zich af in het operationele vlak in verschillende opwindende en uitdagende functies. Ik ben verantwoordelijk geweest voor de voortdurende veiligheid van soldaten en voor het plannen van operaties. Ik heb nogal wat tijd doorgebracht in het veld waar het gebied wordt schoongemaakt ter voorbereiding op militaire activiteiten in de Jordaanvallei en op de Golanhoogten. "

Wat betekent leidinggeven aan operaties?  

“Het betekent dat ik 24/7 beschikbaar ben en altijd helemaal klaar voor actie. Ik ben gestationeerd in het militaire hoofdkwartier van Kiryah in Tel Aviv, van waaruit alle IDF-operaties worden bestuurd, zelfs degenen die niet in de media worden gemeld. Ik ben altijd op de hoogte van de nieuwste informatie en de intensiteit waarmee we beslissingen moeten nemen is ongelooflijk hoog. Ik ben betrokken bij vrijwel alle beslissingen totdat ik ga slapen en ga er meteen weer op los zodra ik wakker word. Het kost 100% van mijn tijd.

“Ik hou van mijn werk en het is een grote eer voor mij om in deze rol te mogen functioneren. Ik hou van de intensiteit van het werk, de hoge eisen, het constant in contact staan met het commandocentrum en het omgaan met mijn medesoldaten. "

'IK BEN 24/7 BESCHIKBAAR, en altijd helemaal klaar voor actie.' (Afgebeeld: IDF-soldaten in de Bekaa-vallei; llustrative; Flash90)

In haar toespraak tijdens de ceremonie ter ere van uitmuntende IDF-officieren, sprak Hadas over haar geweldige gevoelens om er tijdens haar dienst bij te horen.

"Mijn hele leven, tot en met dit moment, hebben mensen me constant gevraagd of ik een identiteitscrisis doormaak", zei Hadas. “Het antwoord is nee, maar ik heb ook nooit echt het gevoel gehad dat ik ergens bij hoorde. Het leger heeft me in staat gesteld opnieuw te beginnen, een nieuwe taal te leren, nieuwe vrienden te maken en een nieuw uniform te dragen. Iedereen hier moet zich aan dezelfde regels houden. Het was geweldig om in een kader te leven waarin ik mezelf niet constant nader hoefde te verklaren. "  

Waarom voelde je je ongemakkelijk toen ik zei dat je door barrières heen breekt?  

“Omdat ik nooit echt het gevoel heb gehad dat ik iets revolutionairs doe. Ik heb nooit enige connectie gevoeld met een specifieke groep, zelfs niet met de Ethiopische gemeenschap. Ik denk omdat we ver van mijn moeders familie woonden; we hebben nooit echt iets gedaan met andere Ethiopische families. Ik heb me ook nooit deel gevoeld van de bedoeïenengemeenschap, dus ik heb ook niet echt het gevoel dat ik voor die gemeenschap een doorbraak maak.

Ik wou dat ik het gevoel had dat ik tot een of beide van deze gemeenschappen behoorde, of tot een andere groep, want dat zou me zeker helpen een identiteitsgevoel te ontwikkelen, maar ik ben ook blij dat ik mezelf kan aanpassen en elke gemeenschap kan kiezen die ik wil een deel daarvan zijn." Het is bijna negen jaar geleden dat Hadas uit Rahat ontsnapte en ze leeft niet langer in angst. En haar familieleden evenmin. Kort nadat ze zich had aangemeld, ontdekte ze dat haar moeder en broers uit Rahat waren ontsnapt in een semi-militaire operatie met de hulp van de organisaties Lehava en Yad L'achim.

"Ik begreep dat ze na ons vertrek hevig verdriet hadden gehad, en het werd voor iedereen duidelijk dat de situatie daar enorm was veranderd nadat we vertrokken waren," legt Hadas uit. Hadas kon kort daarna weer contact hebben met haar moeder en broers en zussen. Ze heeft nooit meer contact gehad met haar vader of zijn familie.

"Ik hoop dat ze doorgaan met hun leven en zich niet bekommeren om mensen die daar niet willen wonen."

Soms, als ze op weg is naar vergaderingen in het Zuiden of naar het huis van haar partner in Kfar Aza, komt ze langs de fabriek waar haar ouders elkaar ontmoetten. En soms kijkt ze uit op de Rahat-begraafplaats waar haar broer, de medesoldaat die omkwam bij een terreuraanslag, begraven ligt.

"Ik ben nooit naar zijn graf geweest", geeft ze toe. 'Ik denk er soms over om er heen te gaan. Maar ik heb het nog niet gedaan. "  

Denk je dat het tegenwoordig gemakkelijker is voor meisjes in situaties die vergelijkbaar zijn met die van jou toen je jong was?  

"Misschien. Als ik toegang had gehad tot internet en sociale media, had ik me gerealiseerd dat ik niet de enige persoon was die onder extreem erbarmelijke omstandigheden leefde en dat ik me niet zo alleen zou hebben gevoeld. Tegenwoordig zijn er veel bronnen beschikbaar voor mensen die hulp nodig hebben. " Wat zijn je plannen voor de toekomst?  

Bent u van plan om in de IDF te blijven dienen?  

"Absoluut. Ik hou van mijn werk. Ik hou van de actie. Ik denk dat ik er misschien zelfs een beetje verslaafd aan ben. Mijn partner herinnert me er af en toe aan dat ik een beetje afstand moet creëren. Maar uiteindelijk heb ik het gevoel dat ik het thuisfront bescherm, ook al klinkt dat een beetje oubollig.

“Soms ben ik gewoon zo verbaasd over de ongelooflijke dingen die we bereiken in het leger. Het is jammer dat we er niemand over mogen vertellen. "  ***********************************
ENGLISH:

HADAS DANIEL: No identity crisis.(photo credit: NIR KEIDAR)  

In early September, IDF Capt. Hadas Daniel, 27, stood proudly between her mother Atala and her ‘other mother’ Ruti at the IDF Chief of Staff ceremony. As Daniel delivered a speech on behalf of all of this year’s outstanding soldiers, it was hard not to notice how excited and proud her two mothers were.

By: The Jerusalem Post - TALIA LEVIN  

Not one of the soldiers who stood beside Hadas during this prestigious event could have imagined what she had experienced on her path to becoming an officer serving in an IDF classified counter-terrorism unit. As she received her medal of honor for exceptional service, only Atala and Ruti knew what the life of this young woman had looked like before she joined the army.

Both of them became tearful when thinking about the hardships Hadas had suffered along the way. If there were an honor for excelling in life despite setbacks, she certainly would have received that one as well.

Atala is Hadas’s biological mother. Soon after making aliyah from Ethiopia at the age of 17, Atala fell in love with a Bedouin man from Rahat, whom she’d met at a factory in southern Israel where they worked side by side. The pair married and had 11 children together. Ruti Nachum, Hadas’s adoptive mother, met the young woman when she was 16 and living in emergency housing in Nahariya.

Hadas was born and raised in Ofakim. She attended a national-religious school, kept Shabbat and didn’t speak a word of Arabic. Her father, who was married to two other women, had 18 children who lived with their mothers in Rahat. Hadas’s life was relatively stable until she turned 12, when her father’s oldest son, her half-brother who had enlisted in the IDF, was killed during a terrorist attack on a tunnel in Rafiah, Gaza. Her life then took a turn for the worse.

Atala went to live in Rahat with her children near her husband’s other wives.

“From the very first moment we arrived in the Bedouin town of Rahat, I knew there was no way I could live there,” Hadas recalls. “Even before I was told where I’d be sleeping that night, I’d decided I would do everything in my power to escape from this place, and that I had to convince my mother to leave with me. The only thing I knew for sure, at the young age of 12, was that this was not a good place for me.” While her mother and siblings adjusted relatively quickly to life in their new surroundings, Hadas did not. For one thing, she did not speak Arabic.

“I never could learn Arabic, and unfortunately to this day I still don’t speak Arabic. I guess it’s a leftover mental block from my childhood.”

Hadas started school at Kibbutz Shoval and immediately began planning her escape.

“It’s much easier for boys to get used to living in Bedouin culture,” Hadas explains. “For girls and women, on the other hand, it’s a whole different story. When I realized my mother was not willing to leave with me and that I’d have to go on my own, I decided I’d first finish high school before leaving. But I felt extremely vulnerable there, and at some point I realized that I was not going to survive if I didn’t get out soon.

“My sister Aviva, who’s two years older than me, found out that I was planning to escape and told me she wanted to join me, since she was scared they would try to marry her off soon. I knew this would also be my fate if I remained there until the end of high school. I knew they’d never let me out of the house to go get a job, and they surely wouldn’t let me join the IDF. I knew this was my last chance to escape before it was too late.

“In Bedouin society, girls and women are not allowed to walk around without a man to accompany them. My father’s family was extremely traditional, and for all intents and purposes, I lived like a prisoner there.”

Did you suffer from any violence?

“There was a great amount of violence there, though I personally never had to experience physical violence. But the atmosphere in general was incredibly scary and oppressive. It’s like I was living inside a bubble. I was just trying to survive from one moment to the next.

“It’s impossible to think about the future when you live in constant fear and in such an intense state of physical and emotional stress. The thought that I might have to stay there my entire life was unbearable. But to get up and leave takes a tremendous amount of psychological and emotional strength.” The summer before11th grade, when she was 16, Hadas realized the time to escape had come. The sisters decided to tell a younger brother about their plans, and the three of them made their way to the train station at 5 a.m. one morning. They took wall the money Aviva had managed to save. At the station, they said goodbye to their brother and got on the train. Their plan was to take the train as far as possible, so they disembarked in Nahariya.

“We started getting phone calls while we were still on the train,” Hadas recounts. “We didn’t answer. Aviva managed to find us an apartment to rent in Nahariya, but within a few days, our father’s family had managed to find out where we were living – I have no idea how. They arrived at our apartment, and the situation quickly turned violent.” Thankfully, neighbors who heard their mother sobbing called the police. Officers soon arrived with social workers, and Aviva and Hadas were sent to live with a foster family that had emergency housing available for endangered minors. From that moment on, Hadas did not see any of her family members for many years.

“I was afraid to contact my mother, since I had heard that from the moment we left home, the situation there had deteriorated terribly. I was sure that if they found us again, it would not end well. I was seriously afraid for my life.” Meanwhile, Hadas managed to finish her bagrut (matriculation exams) and work to pay her expenses. When she found out that her father had informed the IDF she would not be enlisting, Hadas knew it would not be easy to fulfill her dream of being a soldier. The opportunity to serve in the IDF was one of the reasons she needed so desperately to escape from Rahat.

Do you feel that members of the Bedouin community suffer from discrimination?

“I think in general, many Bedouin make great efforts to integrate into Israeli society, but this is very difficult due to their different religion and lack of Hebrew fluency. If a Bedouin boy or girl doesn’t have a parent pushing them to excel in school and have money to help them get ahead, it’s very difficult to integrate into Israeli society. Since I’m Jewish and grew up speaking Hebrew, and was familiar with Israeli societal norms, it was a lot easier for me. My half-siblings speak Hebrew, but it’s not their mother tongue and they’re Muslim. This makes it very difficult for them to break out of Bedouin culture.”

Many people who are caught between two cultures choose to relocate overseas to places where their ethnicity and religion play less of a role. Did you consider that?

“I’m not saying this never occurred to me, but my desire to serve in the IDF was so strong that it easily overrode these thoughts. I’m not sure I would have been able to stay if I hadn’t joined the IDF.”

ACCEPTING HER IDF medal of honor for exceptional service. (Photos: IDF Spokesman)

At the age of 20, after intense efforts, Hadas succeeded in enlisting in the IDF. Her first position was as a sergeant in the Operations Division.

“My job kept me extremely busy, and I worked around the clock in the war room and on endless urgent tasks,” she recalls. In addition, Hadas also had a part-time job to help pay her rent and other expenses. Not long into her service, Hadas was able to fulfill her lifelong dream of becoming an IDF officer. But because her status in the army was “different,” she had to put up a long and hard fight to be cleared to participate in the training course.

“The army does not have a great system for dealing with unique cases, and so I really had to prove myself before they were convinced I was fit to become an officer. But then, after I began the course, I began feeling like maybe I’d made a mistake. I was incredibly lonely and felt so burdened by the financial responsibility to pay my rent on time, with no one to help me in times of difficulty. I began second-guessing myself, thinking maybe I didn’t have what it takes to become an officer after all.”

Was the army aware of your uncommon past?

“Only my immediate commanders. The other soldiers I served with were curious about me since my skin is a different color, and would ask me questions about myself all the time. When I was young, kids would taunt me by asking, ‘Are you an Arab?’ But in the army it’s different. I feel very close to the men and women I serve with, and I don’t have any problem sharing my personal story with them.” After completing the IDF Officer Training Course, Hadas went back to serving in the Operations Division.

“I couldn’t picture serving in a non-operations position,” Hadas explains. “My entire career thus far has been in operations in a variety of exciting and challenging positions. I’ve been responsible for the ongoing safety of soldiers and for planning operations. I’ve spent quite a lot of time in the field scouring areas in preparation for military activity in the Jordan Valley and on the Golan Heights.”

What does being in charge of operations mean?

“It means I’m available 24/7, and always completely ready for action. I’m based in the Kiryah military headquarters in Tel Aviv, from which all IDF operations are controlled – even those that are not reported in the media. I’m always learning the newest intel and the intensity in which we have to make decisions is incredibly high. I’m pretty much involved with these decisions until I go to sleep every night and I get right back into it the moment I wake up. It takes up 100% of my time.

“I love my work and it is such an honor for me to be able to function in this role. I love the intensity of the job, the high demands, being in constant contact with the war room and interacting with my fellow soldiers.”

‘I’M AVAILABLE 24/7, and always completely ready for action.’ (Pictured: IDF soliders in the Bekaa Valley; llustrative; Flash90)

In her speech at the ceremony to honor outstanding IDF officers, Hadas spoke about her wonderful feelings of belonging throughout her service.

“My entire life, up to and including this moment, people have constantly been asking me if I’m experiencing an identity crisis,” Hadas said. “The answer is no, but I also never really felt like I belonged anywhere either. The army has enabled me to start over, learn a new language, make new friends and wear a new uniform. Everyone here has to obey the same rules. It’s been great being in a framework where I don’t have to constantly be explaining myself all the time.”

Why did it make you uncomfortable when I commented that you are breaking through barriers?

“Because I’ve never really felt like I’m doing anything revolutionary. I never felt any connection to a specific group – not even the Ethiopian community. I guess because we lived far away from my mother’s family; we never really did anything with other Ethiopian families. I also never felt part of the Bedouin community either, so I don’t really feel like I’m making a breakthrough for that community either.

I wish I felt like I belonged to one or both of these communities, or to some other group, because that would certainly help me develop a sense of identity, but I’m also happy I can adapt myself and choose any community I want to be a part of.” It’s been almost nine years since Hadas escaped from Rahat and she no longer lives in fear. And neither do her family members. Shortly after she enlisted, she found out that her mother and brothers had escaped from Rahat with the help of the Lehava and Yad L’achim organizations in a semi-military operation.

“I understood they had been experiencing intense distress after we left, and it became clear to everyone that the situation there had changed greatly after we left,” Hadas explains. Hadas was able to reconnect with her mother and siblings soon after. She has never reconnected with her father or his family.

“I hope they are continuing with their lives and not concerning themselves with people who don’t want to live there.”

Sometimes, when she’s on her way to meetings in the South or to her partner’s home in Kfar Aza, she passes the factory where her parents met. And sometimes she looks out onto the Rahat cemetery where her brother, the fellow soldier who died in a terror attack, is buried.

“I never went to visit his grave,” she admits. “I think about going there sometimes. But I haven’t yet.”

Do you think it’s easier nowadays for girls who are in situations similar to yours when you were young?

“Perhaps. If I’d had access to the Internet and social media, I would have realized I wasn’t the only person living under extremely dire conditions and I wouldn’t have felt as alone. Today, there are many resources available for people who need help.” What are your plans for the future?

Do you intend to continue serving in the IDF?

“Absolutely. I love my work. I love the action – I think maybe I’m even a little addicted to it. My partner reminds me every once in a while that I need to create a little distance. But in the end I feel like I’m protecting the homefront, even if that sounds a little corny.

“Sometimes I’m just so amazed by the incredible things we’re accomplishing in the army. It’s a shame we’re not allowed to tell anyone about them.”