26 augustus 2020

2020-08-26: (VIDEO) Israëlische Tieners ontdekken honderden zeldzame gouden munten in archeologische opgravingen - Israeli Teens Discover Hundreds of Rare Gold Coins in Archaeological Dig

Foto Gold Hoard Foto: Israël Antiquities Authority 

 Nederlands - English

NEDERLANDS:

JERUSALEM, Israël - Israëlische tieners die vrijwilligerswerk doen bij een archeologische opgraving hebben een zeldzame vondst ontdekt - een voorraad van honderden gouden munten.

Door: CBN  

De munten zijn gemaakt van 24-karaats puur goud en de meeste dateren van het Abbasidische islamitische kalifaat dat zich uitstrekte van Perzië tot Noord-Afrika en zijn regeringszetel had in Bagdad.

Twee jongeren ontdekten de schat in een opgraving van de Israel Antiquities Authority (IAA) tijdens de bouw van een wijk in het centrum van Israël.

"Toen ze vandaag kwamen werken, begonnen ze te graven. Ze zagen een schittering in de grond en toen ze verder gingen met opgraven, vonden ze een voorraad goud, een grote voorraad goud in een kleine pot," zei de IAA-archeoloog, Ganit Tal. 

Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority.

De jongeren hebben zich tijdens hun zomervakantie voor hun legerdienst als onderdeel van het programma van de IAA als vrijwilliger aangemeld om hen met hun verleden in contact te brengen. Oz Cohen is één van het team.

"Het was verbazingwekkend. Ik groef in de grond en toen ik de grond uitgraafde, zag ik wat leek op heel dunne blaadjes. Toen ik weer keek, zag ik dat dit gouden munten waren. Het was echt spannend om zo'n bijzondere en oude schat te vinden," zei Cohen over de ontdekking.

Tal zei dat het vinden van goud zeldzaam is.

"We vinden niet veel goudhopen bij archeologische opgravingen. Als we ze wel vinden, vinden we meestal geen individuele munten. We meestal vinden ze in voorraden omdat, goud is nu eenmaal goud, mensen wilden het dichtbij houden en dus hielden ze het bij hen," legde Tal uit.

De voorraad bevatte 425 gouden munten.

"De manier waarop het goud werd begraven was duidelijk gedaan door iemand die in een haast om te vertrekken en dus begroef hij het in de grond in de pot met een spijker, het spijkeren van de pot op zijn plaats," legde ze uit. "Hij bedekte het met de bedoeling om het later weer op te halen en zoals je kunt zien, heeft hij dat nooit gedaan."

Deze opgraving is in wat een groot industrieel gebied zou zijn geweest met wijnpersen en pottenbakkersovens.

"Het unieke aan deze goudhouder is dat hij ons veel laat zien over de internationale handel van die tijd in het gebied, die in opkomst was en bloeide in tegenstelling tot de handel in Europa in die tijd, waar het gebruik van goud eigenlijk begon af te nemen," zei ze.

Van het eerste onderzoek van de munten zei IAA-muntendeskundige Dr. Robert Kool dat de meeste datums tot het einde van de 9e eeuw na Christus de voorraad munten bijna twee pond woog, wat toen veel geld zou zijn geweest.

"Met zo'n bedrag zou iemand bijvoorbeeld een luxueus huis kunnen kopen in een van de beste buurten in Fustat, de enorme rijke hoofdstad van Egypte in die tijd," zei Kool.

Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority

"De voorraad bestaat uit volle gouden dinars, maar bevat ook - wat ongebruikelijk is - ongeveer 270 kleine goudstukken - stukken van gouden dinars gesneden om te dienen als 'wisselgeld'," legde Kool uit, een vast onderdeel van het monetaire systeem in de islamitische landen van die tijd.  

Een van de stukken is een uitzonderlijk zeldzaam stuk, dat nooit is gevonden bij opgravingen in Israël. Het is een fragment van een goudstuk met het beeld van de Byzantijnse keizer Theophilos (829 - 842 AD), geslagen in de hoofdstad van het rijk Constantinopel, zei hij. 

Het Byzantijnse fragment in een islamitische voorraad is zeer zeldzaam en geeft aan dat er verbindingen waren - zowel in de oorlog als in de handel - tussen de twee rivaliserende rijken. 

Volgens Kool "zal deze zeldzame schat zeker een grote bijdrage leveren aan het onderzoek, aangezien er relatief weinig vondsten uit de Abbasidische periode in Israël zijn. Hopelijk zal de studie van de schat ons meer vertellen over een periode waarvan we nog maar weinig weten".
********************************
ENGLISH: 

Photo Gold Hoard Photo Credit: Israel Antiquities Authority   
 

JERUSALEM, Israel - Israeli teenagers volunteering at an archaeological dig uncovered a rare find – a hoard of hundreds of gold coins. 

By: CBN

 The coins are made of 24-karat pure gold and most date back 1,100 years to the Abbasid Islamic caliphate that stretched from Persia to North Africa and had its seat of government in Baghdad.

Two youths discovered the treasure in an Israel Antiquities Authority (IAA) excavation during the construction of a neighborhood in the center of Israel.

“Today when they came to work, they started digging. They saw a glimmer in the ground and as they continued excavating, they found a gold hoard, a large gold hoard in a small jar,” said IAA archaeologist, Ganit Tal. 

Photo credit: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority

The youths volunteered at the dig during their summer holiday before their army service as part of the IAA’s program to help connect them to their past. Oz Cohen is one of the team.

“It was amazing. I dug in the ground and when I excavated the soil, saw what looked like very thin leaves. When I looked again I saw these were gold coins. It was really exciting to find such a special and ancient treasure,” Cohen said of the discovery.

Tal said finding gold is rare.

“We don’t find many gold hoards in archaeological excavations. When we do find them we don’t find individual coins mostly. We usually find them in hoards because, gold being gold, people wanted to keep it close and so they kept it with them,” Tal explained.

The hoard contained 425 gold coins.

“The way the gold was buried was obviously done by someone who was in a rush to leave and so he buried it in the ground in the jar with a nail, nailing the jar in place,” she explained. “He covered it with the intention of returning to pick it up later and as you can see obviously, he never did.”

This dig is in what would have been a large industrial area that had wine presses and pottery kilns.

“The unique thing about this gold hoard is that it shows us a lot about international commerce of that time period in the area, which was on the rise and prospering as opposed to the commerce in Europe at the time,where the use of gold actually started dwindling,” she said.

From the initial examination of the coins, IAA coin expert Dr. Robert Kool said most date to the end of the 9th century AD The stash of coins weighed nearly two pounds, which would have been a lot of money back then.

“For example, with such a sum, a person could buy a luxurious house in one of the best neighborhoods in Fustat, the enormous wealthy capital of Egypt in those days,” Kool said.

Photo credit: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority

“The hoard consists of full gold dinars, but also – what is unusual - contains about 270 small gold cuttings - pieces of gold dinars cut to serve as 'small change,” Kool explained, a regular feature in the monetary system in Islamic countries of that time.  

One of the cuttings is an exceptionally rare piece, never found in excavations in Israel. It’s a fragment of a gold piece with the image of the Byzantine emperor Theophilos (829 – 842 AD), minted in the empire’s capital of Constantinople, he said. 

The Byzantine fragment in an Islamic hoard is very rare and indicates that there were connections - whether in war or trade - between the two rival empires. 

According to Kool, “this rare treasure will certainly be a major contribution to research, as finds from the Abbasid period in Israel are relatively few. Hopefully, the study of the hoard will tell us more about a period of which we still know very little.”