22 december 2020

2020-12-22: De archeologische tunnelinspanningen van Jeruzalem winnen de hoogste onderscheiding - Jerusalem’s archeological tunneling efforts win top award

Bezoekers verwonderen zich over de ondergrondse Westelijke Muurtunnels in de Oude Stad van Jeruzalem. Foto door Hadas Parush / Flash90

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Opgravingen in de oude stad hebben de Noorse Spiral Tunnel verslagen bij de uitreiking van de International Tunneling and Underground Space Association.

Door: Israel 21c - Naama Barak  

De wereldberoemde oude stad van Jeruzalem kan nu nog een veer toevoegen aan zijn hoed: de archeologische tunneling om zijn geschiedenis te verkennen en op te graven, heeft zojuist internationale erkenning gekregen van de International Tunneling and Underground Space Association .

De opgravingen in de Oude Stad kwamen op de eerste plaats in de categorie "Eigenaardigheden van het ondergrondse" in de zesde jaarlijkse wedstrijd van de ITA en werden genoteerd als "Tunneling in dienst van de archeologie" en versloegen de Noorse Spiral Tunnel (Drammen) naar de eerste plaats.

 “De gevoelige omgeving vraagt om grote behendigheid en flexibiliteit. Onverwachte vondsten kunnen leiden tot plotselinge veranderingen in de uitgravingsrichting, vaak gepaard gaand met lage bovenbelastingshoogtes en moeilijke bodemomstandigheden ”, zegt de ITA over de opgravingen in Jeruzalem.

"Vanwege de complexiteit van de locatie als gevolg van een klein graafgebied en de risico's van ondiepe tunneling in stedelijk gebied, worden speciale graaftechnologieën uitgevoerd, zoals op maat gemaakte boormachines die zijn aangepast aan kleine ruimtes", voegde hij eraan toe.

“Daarnaast moeten er speciale maatregelen worden genomen om rekening te houden met de archeologische vondsten en deze tijdens opgravingen te beschermen. In tegenstelling tot conventionele opgravingen waarbij de modder wordt verwijderd, is de aard van dit project om de modder te bewaren voor verder onderzoek door wetenschappers. "

Winnaars in andere categorieën waren gericht op de bouw en spoorwegen, zoals het Sydney Metro City & Southwest Project in Australië en de Chengdu-Guiyang hogesnelheidsspoorlijn in China. De Young Tunneller of the Year was Josh Barry uit Australië.

In totaal ontving de online wedstrijd 52 inzendingen uit 23 landen.

 

 

 ***********************************
ENGLISH

Visitors marvel the underground Western Wall Tunnels in Jerusalem’s Old City. Photo by Hadas Parush/Flash90

Old City digs beat Norway’s Spiral Tunnel in the International Tunnelling and Underground Space Association awards.

By: Israel21c - Naama Barak 

Jerusalem’s world-famous Old City can now add another feather to its cap: The archeological tunneling to explore and excavate its history have just won international recognition by the International Tunnelling and Underground Space Association.

Coming in at first place in the “Oddities of the Underground” category in the ITA’s sixth annual contest, the Old City digs were noted as “Tunnelling in the service of archaeology,” and beat Norway’s Spiral Tunnel (Drammen) to the top spot.

 

“The sensitive environment demands great dexterity and flexibility. Unexpected finds can lead to sudden changes in the direction of excavation, often accompanied by low overburden heights and difficult ground conditions,” the ITA says of the Jerusalem digs.

“Due to site complexity derived from small excavation area and risks of shallow tunneling in urban area, special excavation technologies are executed, such as custom-made drill machines adapted to small spaces,” it added.

“In addition to that, special measures are to be taken in order to consider the archaeological findings and to protect them during excavation. Unlike conventional excavation in which the muck is being moved away, the nature of this project is to keep the muck for further research by scientists.”

Winners in other categories focused on construction and railroads, such as the Sydney Metro City & Southwest Project in Australia and the Chengdu-Guiyang High-Speed Railway in China. The Young Tunneller of the Year was Josh Barry from Australia.

Overall, the online competition received 52 entries from 23 countries.