12 februari 2021

2021-02-12: Google eert Holocaust-held die kinderen probeerde te redden van de nazi's - Google honors Holocaust hero who tried to save children from the Nazis

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Het Google-symbool op Google homepage werd gestileerd ter ere van Fredy Hirsch, die in Auschwitz werd vermoord.

Door Paul Shindman, World Israel News

 Donderdag veranderde Google het logo op zijn homepage in een Google Doodle ter ere van Holocaust slachtoffer Fredy Hirsch, die kinderen probeerde te redden en sportwedstrijden organiseerde voor concentratiekampgevangenen voordat hij door de nazi's in Auschwitz werd vermoord.

De gigantische online zoekmachine verandert vaak het symbool bovenaan zijn startpagina in wat het Google Doodles noemt, "de leuke, verrassende en soms spontane veranderingen die worden aangebracht aan het Google-logo om feestdagen, jubilea en het leven van beroemde kunstenaars, pioniers en wetenschappers te vieren."

Ter ere van Hirsch, een fervent atleet en fervent zionist die voor en tijdens de Holocaust Maccabi-sportwedstrijden organiseerde, heeft Google een gestileerde karikatuur van Hirsch gemaakt met links naar artikelen over zijn leven.

Hirsch werd in 1916 in Duitsland geboren en was betrokken bij zionistische groeperingen tot Hitler in 1935 de Neurenberger Wetten aannam, waardoor hij gedwongen werd naar Tsjecho-Slowakije te vluchten, waar hij in 1937 de Maccabi Spelen organiseerde die door 1600 mensen werden bijgewoond.

Hirsch, die in 1941 door de nazi's werd gearresteerd omdat hij Joods was, werd naar het concentratiekamp Theresienstadt gestuurd, waar hij de plaatsvervangende toezichthouder op de kinderen werd. Hij werkte aan een beter leven voor de kinderen die daar gevangen zaten door het organiseren van onderwijs en sportprogramma's en zelfs een Maccabi Games in het kamp in 1943.

Gestraft voor zijn pogingen om een groep afgezonderde kinderen in het kamp te bereiken, werd Hirsch naar Auschwitz gestuurd, waar hij in 1944 in de gaskamers werd vermoord.

Verschillende overlevenden van de kampen werden geïnspireerd door Hirsch, waaronder Zuzana Ruzicková, die Auschwitz overleefde en later een van 's werelds grootste harpsichordist werd.

Op 11 februari 2021 viert hij zijn 105e verjaardag. Vijf jaar geleden eerde zijn geboortestad Aken de nagedachtenis van Hirsch met burgemeester Marcel Philipp die hem "een van de belangrijkste zonen van de stad, zo niet de bekendste" noemde.

Fredy Hirsch en de gedenkplaat voor zijn ouderlijk huis in Aken, Duitsland.
(Beit Terezin Archief, Wikimedia Commons)*************************************
ENGLISH:

The Google symbol on its home page was stylized to honor Fredy Hirsch, who was murdered in Auschwitz.

By Paul Shindman, World Israel News

Google changed the logo on its home page Thursday to a Google Doodle honoring the memory of Holocaust victim Fredy Hirsch, who tried to save children and organized sports games for concentration camp inmates before being killed by the Nazis at Auschwitz.

The giant online search engine often changes the symbol at the top of its home page to what it calls Google Doodles, “the fun, surprising, and sometimes spontaneous changes that are made to the Google logo to celebrate holidays, anniversaries, and the lives of famous artists, pioneers, and scientists.”

To honor Hirsch, an ardent athlete and fervent Zionist who organized Maccabi sports games before and during the Holocaust, Google created a stylized caricature of Hirsch with links to articles about his life.

Hirsch was born in Germany in 1916 and was involved in Zionist groups until Hitler passed the Nuremberg Laws in 1935, forcing him to flee to Czechoslovakia, where he organized the 1937 Maccabi Games that were attended by 1,600 people.

Arrested by the Nazis in 1941 for being Jewish, Hirsch was sent to the Theresienstadt concentration camp, where he became the deputy supervisor of children. He worked to make life better for the children imprisoned there by organizing education and sports programs and even a Maccabi Games in the camp in 1943.

Punished for trying to reach a group of segregated children at the camp, Hirsch was sent to Auschwitz, where he was murdered in the gas chambers in 1944.

Several survivors of the camps credited Hirsch with inspiring them, including Zuzana Ruzicková, who survived Auschwitz and later became one of the world’s greatest harpsichordists.

February 11, 2021 marks his 105th birthday. Five years ago the city of his birth, Aachen, honored Hirsch’s memory with Lord Mayor Marcel Philipp calling him “one of the most important sons of the city, if not the best known.”

Fredy Hirsch and the memorial plaque outside his childhood home in Aachen,
Germany. (Beit Terezin Archive, Wikimedia Commons)