09 december 2020

2020-12-09: Israëlische nano satellieten maken de ruimte betaalbaar en toegankelijk - Israeli nanosatellites make space affordable and accessible

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Twee Israëlische universiteiten hebben zelfgebouwde “sociale” nanosatellieten gelanceerd met als doel het onderzoek naar de ruimte betaalbaar en toegankelijk te maken voor alle onderwijsinstellingen, meldt ISRAEL21C.

Door: Joods.nl - Joop Soesan

“De technologie die we testen, is al door NASA gedaan, maar heeft miljoenen gekost. Wij proberen hetzelfde te doen met een fractie van het budget, ongeveer $ 1.000, exclusief verzend- en lanceringskosten ”, zegt Ariel University masterstudent Rony Ronen, leider van de groep microcontrollers en radiocommunicatie-subsystemen voor Ariel’s eerste nanosatelliet (CubeSat), SATLLA-1.

Door Ariel University’s beschikbaar gestelde foto van de SATLLA-1 nanosatelliet

De SATLLA-1 is vanaf niets opgebouwd door een multidisciplinair team van studenten in het onderzoekslaboratorium van prof. Boaz Ben-Moshe en deze maand gelanceerd vanaf het International Space Station (ISS). Het draait elke 97 minuten om de aarde om ruimtegegevens te verzamelen en te verzenden.

In tegenstelling tot dure radiogolfcommunicatie waarvoor een vergunning vereist is en grote satellietschotels, kan het unieke optische communicatiesysteem van SATLLA grotere hoeveelheden informatie sneller verzenden dan via radiogolven, zei Ben-Moshe. Het kan ook optische transmissies van de aarde ontvangen.

SATLLA-2, die een kwart van de grootte van SATLLA-1 is en een laserpointer met trackingtechnologie bevat, bevindt al in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de lancering in december op een SpaceX-raket.

In totaal zijn de drie SATLLA-nanosatellieten bedoeld om samen te werken als een “zwerm” die betaalbaar onderzoek, leren en toepassing van baanbrekende technologieën mogelijk maakt. Ze worden gecontroleerd en gevolgd door een grondstation dat op de universiteit is ontwikkeld.

TAU-SAT1

De TAU-SAT1 nanosatelliet van de Universiteit van Tel Aviv wordt voorafgaand aan de vlucht getest bij het Japanse ruimteagentschap JAXA voorafgaand aan een geplande lancering door NASA naar het ISS in het eerste kwartaal van 2021.

De TAU-SAT1 ter grootte van een schoenendoos – die kosmische straling rond de aarde zal meten – werd ontwikkeld, geassembleerd en getest onder leiding van computer- en software-engineering PhD Ofer Amrani aan het interdisciplinaire Nanosatellite Center van de Universiteit van Tel Aviv .

“De satelliet zal elke 90 minuten een baan om de aarde maken. Om gegevens te verzamelen, hebben we een satellietstation op het dak van het technische gebouw gebouwd ”, aldus Amrani.

“Ons station, dat ook dienst doet als amateurradiostation, bevat antennes en een geautomatiseerd controlesysteem. Wanneer TAU-SAT1 boven Israël passeert, volgen de antennes de baan van de satelliet en vindt er een datatransmissieproces plaats tussen de satelliet en het station. “

De satelliet zonder motor zal naar verwachting enkele maanden actief zijn voordat hij in de atmosfeer verbrandt en als stof terugkeert naar de aarde.

“Het idee is dat elke onderzoeker en elke student in de toekomst experimenten in de ruimte kan plannen en lanceren, zelfs zonder een expert in het veld te zijn,” concludeerde Amrani.****************************
ENGLISH:

Two Israeli universities have launched self-built “social” nanosatellites with the aim of making space research affordable and accessible to all educational institutions, ISRAEL21C reports.

By: Joods.nl - Joop Soesan

“The technology we are testing has already been done by NASA, but has cost millions. We try to do the same with a fraction of the budget, about $ 1,000, excluding shipping and launch costs, ”said Ariel University master's student Rony Ronen, leader of the microcontrollers and radio communications subsystems group for Ariel's first nanosatellite (CubeSat), SATLLA-1 .


Ariel University's photo of the SATLLA-1 nanosatellite provided by Ariel University
The SATLLA-1 was built from scratch by a multidisciplinary team of students in the research lab of Prof. Boaz Ben-Moshe and launched this month from the International Space Station (ISS). It orbits the Earth every 97 minutes to collect and transmit space data.

Unlike expensive licensed radio wave communications and large satellite dishes, SATLLA's unique optical communications system can transmit larger amounts of information faster than radio waves, Ben-Moshe said. It can also receive optical transmissions from the Earth.

SATLLA-2, which is a quarter the size of SATLLA-1 and includes a laser pointer with tracking technology, is already in the United States ahead of its December launch on a SpaceX rocket.

In total, the three SATLLA nanosatellites are intended to work together as a “swarm” that enables affordable research, learning and application of breakthrough technologies. They are monitored and monitored by a ground station developed at the university.


TAU-SAT1

Tel Aviv University's TAU-SAT1 nanosatellite is undergoing pre-flight testing at the Japanese space agency JAXA ahead of a planned launch by NASA to the ISS in the first quarter of 2021.

The shoebox-sized TAU-SAT1 - which will measure cosmic rays around the Earth - was developed, assembled and tested under the direction of computer and software engineering PhD Ofer Amrani at Tel Aviv University's interdisciplinary Nanosatellite Center.

“The satellite will orbit the earth every 90 minutes. To collect data, we built a satellite station on the roof of the technical building, ”says Amrani.

“Our station, which also serves as an amateur radio station, contains antennas and an automated control system. When TAU-SAT1 passes over Israel, the antennas follow the satellite's orbit and a data transmission process takes place between the satellite and the station. “

The motorless satellite is expected to be active for several months before burning up in the atmosphere and returning to Earth as dust.

"The idea is that in the future, any researcher and student can plan and launch experiments in space, even without being an expert in the field," concluded Amrani.