05 augustus 2020

2020-08-05: Kritiek op Internationaal Strafhof


NEDERLANDS;

“Zorg dat het strafhof goed werkt, aldus Bas Belder, Bert-Jan Ruissen en Kees van der Staaij van de SGP. Dus: niet jagen op democratieën maar optreden tegen gruweldaden.” Dit is de inleiding van een opiniestuk dat recent verscheen in dagblad Trouw.
Het is een bekend feit dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag door de VS zeer kritisch wordt benaderd. De VS erkennen het ICC niet, en vorige maand besloot president Trump tot financiële sancties ertegen. Ook werden reisbeperkingen opgelegd tegen ICC-hoofdaanklager Fatou Bensouda en enkele leden van haar team. – lees meer 

Nederland is een verklaard voorstander van het ICC, en Minister van buitenlandse zaken Stef Blok heeft aangegeven dat Nederland het ICC helpt om de sancties van de VS te helpen verlichten.

Echter, de kritiek op het ICC is niet alleen afkomstig van de VS, maar ook van andere landen. Het mandaat van het Strafhof vereist dat haar werkwijze overeenkomt met haar doelstellingen: daders van de ernstigste (internationale) misdrijven opsporen en tot een strafproces leiden, daar waar de staat (het land) dat in dat geval juridisch bevoegd is, daartoe niet in staat is. Met name bij misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden. Voorbeelden zijn de misdaden van IS tegen jezidi’s en christenen, de vervolging van Oeigoeren en christenen in China, en ook de misdaden door Hamas in Gaza en door Mahmoud Abbas in de gebieden die vallen onder de Palestijnse autoriteit.

Over laatstgenoemde misdaden zijn in september 2018 twee rapporten verschenen van het Jerusalem Institute of Justice (www.jij.org). In februari 2019 kwam de oprichter van dit Instituut, Uri Morad, naar het ICC in Den Haag, om deze rapporten aan te bieden.

Jack van der Tang en Uri Morad brachten voor dit doel een bezoek aan het ICC in Den Haag. Daarvóór werden de rapporten ook aangeboden aan Kees van der Staay (SGP) en Joël Voordewind (CU). (foto)

Schrijvers van het opiniestuk in Trouw betogen dat lidstaten van het Strafhof moeten eisen, dat het zich houdt aan zijn oorspronkelijk mandaat, en zaken oppakt waarin het echt verschil kan maken, en niet zijn pijlen richt op democratieën zoals de VS, het VK, Israël en andere landen, die zelf een sterk rechtsstelsel hebben.