16 juli 2020

2020-07-16: Israël moet het volledige potentieel van de zee benutten - Israel needs to wake up to the full potential of the sea

Mensen kijken naar een korvetschip van de Israëlische marine, in de Middellandse Zee tijdens een marineshow als onderdeel van de viering van Israëls onafhankelijkheidsdag ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de oprichting van de staat, in Tel Aviv, Israël 19 april 2018.
(foto met dank aan: REUTERS/AMIR COHEN)

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Prof. Rear Adm (ret.) Shaul Chorev zegt dat Israël van "maritieme blindheid naar maritiem bewustzijn" moet gaan.

Door ANNA AHRONHEIM - The Jerusalem Post    

Israël moet zijn maritieme bewustzijn vergroten om het potentieel van de Middellandse Zee, die een gebied van geostrategische concurrentie wordt, ten volle te kunnen benutten.  

"Israël is blind voor het potentieel van de zee", vertelde Prof. Rear Adm (ret.) Shaul Chorev, het hoofd van het Haifa Centrum voor Maritiem Beleid en Strategisch Onderzoek van de Universiteit van Haifa, aan The Jerusalem Post.  

"Israël moet van maritieme blindheid naar maritieme bewustwording gaan, wat meer investeringen in de marine en andere maritieme belangen mogelijk maakt," zei Chorev.  

Andere landen, zoals de Europeanen, de Verenigde Staten, China en zelfs Iran begrijpen het belang van de zee meer dan Israël, legde hij uit.  

De Israëlische marine is relatief klein in vergelijking met andere IDF-korpsen, maar heeft sinds de uitbreiding van de exclusieve economische zone (EEZ) van het land een aanzienlijke hoeveelheid grondgebied te beschermen.     

En hoewel Israël slechts 35 handelsschepen over de hele wereld heeft, wordt 99 procent van de handel van Israël over zee getransporteerd.  

En de spanningen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee blijven toenemen.  

In de verklaring van september van de Palestijnse Autoriteit over de zeegrenzen en de exclusieve economische zone (EEZ) vertelde Chorev, die ook als directeur-generaal van de Israëlische Commissie voor Atoomenergie fungeerde, aan de Post dat de verandering in Israël onopgemerkt is gebleven.  

De verklaring, waar Israël "niets aan kan doen" aangezien het geen ondertekenaar is van het VN-Verdrag van 1982 over het zeerecht (UNCLOS), in tegenstelling tot de Palestijnen, is misschien slechts een politieke verklaring, maar het is "annexatie van het zeegebied", aldus Chorev.  

"De verklaring van Trump zei niets over het zeegebied, maar de mensen vechten over elke rots op de Westelijke Jordaanoever," zei hij.  

Waar UNCLOS bepaalt dat de territoriale wateren van een land slechts 12 zeemijlen (22kms) de zee in gaan, kan het EEZ gebied - waar het de visserij, de mijnbouw en de boorrechten kan claimen - tot 200 mijl (320kms) gaan. Maar de vorm van de oostelijke Middellandse Zee maakt het zo dat er een overlapping is van de gebieden die landen als hun eigen gebieden kunnen claimen.  

In 1999 werd het gasveld van de Gazastrook voor de kust van de Gazastrook tussen de Leviathan van Israël en de Zohr-gasvelden van Egypte ontdekt, maar de Palestijnse inspanningen om exploratie- en booractiviteiten uit te voeren zijn door Israël beperkt. Met de blokkade van de door Hamas gerunde kustenclave en de geschillen tussen Hamas en de PA is het gasveld, dat naar schatting een biljoen kubieke meter gas bevat, sinds de ontdekking ervan inactief.  

De verklaring van de Palestijnen, die zei dat het EEZ "zich uitstrekt, voorbij en grenzend aan de territoriale zee, tot 200 zeemijlen gemeten vanaf de basislijn," komt niet alleen in conflict met de door Israël uitgeroepen EEZ, maar ook met die van Egypte en Cyprus.

Alle drie de landen zijn tegen de Palestijnse beweging, zei Chorev.  

Maar Turkije, dat zelf geen grote EEZ heeft vanwege zijn relatief kleine kustlijn, ziet de Middellandse Zee als een zee vol kansen en eist een aanzienlijk deel van de Middellandse Zee op, waarbij het een maritieme overeenkomst met Libië ondertekent in een poging om EEZ's voor de twee landen vast te stellen.  

Eind juni zei de Palestijnse gezant van Ankara Faed Mustafa dat Ramallah bereid was met Turkije te onderhandelen over een maritieme afbakening, vergelijkbaar met de overeenkomst met Libië, en samen te werken op het gebied van de natuurlijke hulpbronnen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.  

"We staan open voor elk idee om onze betrekkingen met Turkije te verdiepen, en dit omvat ook een overeenkomst over exclusieve economische zones," werd Mustafa geciteerd zoals hij de krant Aydinlik vertelde. "We hebben ook rechten in het Middellandse Zeegebied. Palestina heeft aandelen in olie en gas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. We zijn bereid om in deze gebieden samen te werken en een overeenkomst te ondertekenen."  

Hoewel het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken later zei dat de opmerkingen uit hun verband werden gerukt en dat de PA "momenteel met geen van deze landen een dergelijke deal bespreekt", gaat Turkije door met het projecteren van zijn macht in het Middellandse Zeegebied.

"Turkije wil meer invloed hebben in het Midden-Oosten sinds de Amerikanen het gebied hebben verlaten," zei Chorev, benadrukken

d dat het Turkije waar Israël vroeger mee geallieerd was "niet het Turkije van vandaag is."  


*********************************
ENGLISH:

People watch an Israeli Navy corvette vessel, in the Mediterranean Sea during a marine show as part of the celebrations for Israel's Independence Day marking the 70th anniversary of the creation of the state, in Tel Aviv, Israel April 19, 2018
(photo credit: REUTERS/AMIR COHEN)

Prof. Rear Adm (ret.) Shaul Chorev says Israel needs to go from "maritime blindness to maritime awareness"

ANNA AHRONHEIM  - The Jerusalem post    

Israel needs to increase its maritime awareness in order to fully realize the potential of the Mediterranean Sea which is turning into an area of geostrategic competition.  

“Israel is blind to the potential of the sea,” Prof. Rear Adm (ret.) Shaul Chorev, the head of the Haifa Center for Maritime Policy and Strategy Research at the University of Haifa told The Jerusalem Post.  

“Israel needs to go from maritime blindness to maritime awareness, that will allow for more investments in the Navy and other maritime interests,” Chorev said.  

Other countries, such as the Europeans, United States, China and even Iran understand the importance of the sea more than Israel, he explained.  

Israel’s Navy is relatively small compared to other IDF corps but it has a significant amount of territory to protect since the expansion of the country’s exclusive economic zone (EEZ).   

And while Israel only has 35 trade ships around the world, 99 percent of Israel’s trade is transported by sea.  

And tensions continue to rise in the Eastern Mediterranean Sea.  

Pointing to the September declaration of the Palestinian Authority regarding its maritime borders and exclusive economic zone (EEZ) Chorev, who also served as the director-general of Israel’s Atomic Energy Commission, told the Post that the move went unnoticed in Israel.  

The declaration, of which Israel “can do nothing about” since it is not a signatory the 1982 UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), unlike the Palestinians, might be only a political declaration but it’s “annexation of the sea,” Chorev said.  

“Trump’s declaration said nothing about the sea, but people are fighting about every rock in the West Bank,” he said.  

While UNCLOS stipulates that a country’s territorial waters only stretch 12 nautical miles (22kms) out to sea, it’s EEZ-where it can claim fishing, mining, and drilling rights- can extend 200 miles (320kms). But the shape of the eastern Mediterranean makes it so that there is an overlap between the areas that countries can claim as their own.  

In 1999, the Gaza Marine gas field was discovered some 30km off of the coast of the Gaza Strip between Israel’s Leviathan and Egypt’s Zohr gas fields, but Palestinian efforts to carry out exploration and drilling activities have been restricted by Israel. With the blockade on the Hamas-run coastal enclave as well as disputes between Hamas and the PA, the gas field which is estimated to contain one trillion cubic feet of gas has been dormant since its discovery.  

The declaration of the Palestinians, which said it’s EEZ “extends, beyond and adjacent to the territorial sea, to up to 200 nautical miles measured from the baseline,” comes into conflict not only Israel’s declared EEZ but that of Egypt and Cyprus.

All three countries are against the Palestinian move, Chorev said.  

But Turkey, which itself does not have a large EEZ due to its relatively small coastline sees the Meditteranean Sea as a sea full of opportunities and claims a significant portion of the Mediterranean, signing a maritime agreement with Libya in an attempt to establish EEZ’s for the two countries.  

At the end of June, the Palestinian envoy to Ankara Faed Mustafa said that Ramallah was ready to negotiate a maritime delimitation deal with Turkey, similar to its deal with Libya, and cooperate on natural resources in the eastern Mediterranean.  

“We are open for every idea to deepen our relations with Turkey, and this includes a deal on exclusive economic zones,” Mustafa was quoted as telling the Aydinlik newspaper. “We also have rights in the Mediterranean. Palestine has shares in oil and gas located in the eastern Mediterranean. We are ready to cooperate in these areas and sign a deal.”  

Though the Palestinian Foreign Ministry later said the remarks were taken out of context and that the PA “was not currently discussing such a deal with any of these countries,” Turkey is continuing to project its power in the Mediterranean.

“Turkey wants to have more influence in the Middle East since the Americans have left the area,” Chorev said, stressing that the Turkey that Israel used to be allied with “is not the Turkey of today.”