24 mei 2019

2019-05-24-13.05: Israël gedwongen om de visserijzone van Gaza te beperken in het kader van brandstichtingen - Israel compelled to restrict Gaza fishing zone in wake of arson attacks

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Twee weken na de heropening van de visserij zone heeft de IDF het gebied opnieuw beperkt, vanwege een stortvloed aan branden veroorzaakt door ballonnen, die vanuit Gaza zijn opgelaten.

Door Batya Jerenberg, World Israel News

De IDF heeft het besluit genomen om de visserijzone van de Gazastrook woensdag opnieuw te beperken, nadat brandweerlieden hebben geworsteld met het bestrijden van de door Palestijnse terroristen veroorzaakte branden in het zuiden van Israël.

"Vanavond werd besloten om de visserijzone voor de Gazastrook tot nader order te beperken tot 10 zeemijlen (18,5 kilometer). De beslissing werd genomen door de eenheid COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories) van Israël.

De 13 branden die in Israël door ballonnen uit de Gazastrook werden gesticht, toonden gisteren aan dat Hamas zijn deel van het staakt-het-vuren niet serieus neemt. 

Alleen door één brand al, zei een Sederot Negev woordvoerder, zijn 50 dunam (12 hectare) tarwevelden in rook opgegaan, zowel akkerland als grasland alvorens de teams van het brandweerkorps arriveerden. Het Joods Nationaal Fonds, de Instantie van Parken en de veiligheidsagenten van omringende gemeenschappen slaagden erin om de branden te blussen.

________________________________
ENGLISH:

Two weeks after allowing the zone to reopen, and a day after expanding it, the IDF again restricted it due to a rash of fires caused by balloons launched from Gaza.

By Batya Jerenberg, World Israel News

The IDF decided to restrict the Gaza Strip’s fishing zone once again Wednesday, after a firefighters spent the day battling blazes in Israel’s south caused by Palestinian terrorists.

“A decision was made tonight to restrict the fishing zone off the Gaza Strip to 10 nautical miles (18.5 kilometers) until further notice. The decision was made by  Israel’s COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories) Unit.

The 13 fires ignited in Israel by airborne devices originating in the Gaza Strip yesterday showed that Hamas wasn’t taking seriously its part of the ceasefire

In one blaze alone, a Sedot Negev spokespersons said that 50 dunam (12 acres) of wheat fields went up in smoke. Both cropland and grassland were burned before teams from the fire department, Jewish National Fund, the Parks Authority and security officers from surrounding communities managed to put out the fires.

(Google Translate)