20 juni 2019

2019-06-20-13.15: Netanyahu: Israëliërs zullen de conferentie van Bahrein bijwonen. - Netanyahu: Israelis will attend Bahrain conference

van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Matty Stern AFP). - US President Donald Trump's adviser Jared Kushner and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (Matty Stern AFP)

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Door i24 news

De eerste minister Benjamin Netanyahu zei op Dinsdag dat de Israëliërs de aanstaande V.S. - geleide economische conferentie in Bahrein zullen bijwonen. De premier zei ook dat Israël in contact is met 'de meeste Arabische landen'.

"Zeer binnenkort zal er een belangrijke conferentie in Bahrein plaatsvinden. Het is een poging van de VS om ons naar een betere toekomst te leiden en het regionale probleem op te lossen, en Israëliërs zullen deze conferentie bijwonen," zei Netanyahu tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Altalena-affaire in 1948. 

"In het openbaar of in het geheim, staan we in contact met veel leiders uit de Arabische wereld en er zijn wonderbaarlijke banden tussen Israël en de Arabische landen, met de meeste Arabische landen," zei de premier. 

Volgens een rapport van 'Times of Israel' op dinsdag, zal Yoav Mordechai, voormalig hoofd van de 'Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT)', zal de door de VS georganiseerde conferentie in Bahrein bijwonen. 

In een interview met i24NEWS op maandag, bevestigde de Amerikaanse gezant van de VS van het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, dat de Palestijnse Autoriteit (PA) ervoor gekozen heeft om de top te boycotten, indien Israëlische overheidsambtenaren niet zouden worden uitgenodigd, noch andere wereldleiders of ministers van Buitenlandse Zaken.  

In zijn toespraak op dinsdag herhaalde Netanyahu ook dat Israël in contact is met "de meeste Arabische landen" en dat de top van volgende week in Jeruzalem tussen Israël, Rusland en de VS "historisch" is. 

"Dit is een uiterst belangrijke top om de stabiliteit van de regio te waarborgen," zei hij. 

____________________________________________________

ENGLISH:

By i24 news

Prime Minister Benjamin Netanyahu said on Tuesday that Israelis will attend the upcoming US-led economic conference in Bahrain. The PM also said Israel is in touch with 'most Arab countries'

"Very soon there will be an important conference in Bahrain. It's an attempt by the US to lead us to a better future and to solve the regional problem, and Israelis will attend this conference," Netanyahu said at a memorial for victims of the 1948 Altalena Affair. 

“In the open or in secret, we are in contact with many leaders from the Arab world and there are prodigious ties between Israel and Arab countries — with most Arab countries,” the prime minister said. 

According to a report on Tuesday by Times of Israel, Yoav Mordechai, former head of the Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT), will attend the US-led Bahrain conference. 

In an interview with i24NEWS on Monday, US envoy to the Middle East, Jason Greenblatt, confirmed that  since the Palestinian Authority (PA) has chosen to boycott the summit, Israeli government officials would not be invited either, nor would other world leaders or foreign ministers.  

In his speech on Tuesday, Netanyahu also reiterated that Israel is in touch with "most Arab nations" and that next week's summit in Jerusalem between Israel, Russia and the US was "historic". 

“This is an extremely important summit for ensuring the stability of the region,” he said.