04 juli 2019

2019-07-04-13.45: Zelf benoemde 'commandant van de Islamitische Staat Australië' gearresteerd - Self-proclaimed ‘commander of Islamic State Australia’ arrested

Isaak el Matari, die op beschuldiging van terrorisme door de Australische autoriteiten was gearresteerd, had zichzelf uitgeroepen tot 'General Commander of Islamic State Australia'. (screenshot)
Isaak el Matari, who was arrested on terrorism charges by Australian authorities, had declared himself the 'General Commander of Islamic State Australia.' (screenshot)

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Deze week arresteerde de Australische autoriteit, de zelfbenoemde ,,Algemene Bevelhebber van Islamitisch Australië", na een onderzoek waarin hij aan medeplichtigen verklaarde ,,wij zijn terroristen," volgens The Sydney Morning Herald

Volgens, door de krant aangehaalde gerechtelijke documenten, had de 20-jarige Isaak el Matari zich ingespannen de invoer van wapens in het land te financieren. Hij had ook een cel geleid, die een aantal terroristische aanslagen in Sydney aan het voorbereiden was op plaatsen, zoals politiebureaus en kerken. Twee anderen werden ook gearresteerd.

Hij was al eerder gearresteerd en opgesloten geweest in Libanon na een poging om over te steken naar Syrië om zich aan te sluiten bij de islamitische staat. Hij heeft vervolgens een de-radicaliserings programma van de Australische overheid moeten doorlopen.

Australië heeft een aantal terrorisme-gerelateerde incidenten meegemaakt, die door de islamitische staat zouden zijn geïnspireerd, waaronder een gijzelingsactie in Sydney in 2014 en een schietpartij in 2017 in Melbourne.

___________________________________
ENGLISH:

Australian authorities arrested the self-declared “General Commander of Islamic State Australia” this week, following an investigation in which he is said to have told associates “we are terrorists,” The Sydney Morning Herald reported Thursday.

According to court documents cited by the paper, 20-year-old Isaak el Matari had worked to fund the importation of weapons into the country and led a cell planning a number of terrorist operations in Sydney at sites including police stations and churches. Two others were also arrested.

He had previously been arrested and incarcerated in Lebanon after attempting to cross over into Syria to join the Islamic State and subsequently went through an Australian government-run deradicalization program.

Australia has experienced several terrorism-related incidents thought to have been inspired by Islamic State, including a 2014 Sydney cafe hostage standoff and a 2017 shootout in Melbourne.