28 augustus 2019

2019-08-28-11.40: IDF noemt Iraanse Brig.Generaal Javad Ghafari meesterbrein achter killer drones - IDF calls Iranian Brig. General Javad Ghafari mastermind behind killer drones

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Door: Joop Soesan - 

Met de lancering van een nieuwe social media accounts in de Perzische-taal, identificeerde de Israel Defense Forces dinsdag een Iraanse generaal als het brein achter een verijdelde aanval met killer drones vanuit Syrië op Israël.

Volgens de IDF is Javad Ghafari, een brigadegeneraal in de Quds Force van de Revolutionaire Garde, degene die toezicht houdt op de Iraanse strijdkrachten in Syrië en verantwoordelijk is voor de inspanningen van Teheran om een militire aanwezigheid in het land te vestigen. “Tienduizenden sjiieten uit verschillende landen opereren onder Ghafari in Syrië,” zei de IDF in een verklaring.

De IDF meent zeker te weten dat Ghafari de leiding had over een cell in Syrië die van plan was om met explosieven beladen drones op Israëlisch grondgebied te vliegen, die de IDF dit weekend dwarsboomde.

Deze verklaring was de eerste die werd uitgebracht op de nieuwe sociale mediakanalen van de IDF in de Perzische taal. Het leger zei dat zijn nieuw gelanceerde Instagram-, Twitter– en Telegram-kanalen “officiële informatieplatforms zijn ontworpen voor een Iraans publiek.” 

Naast de verklaring in de Perzische taal publiceerde de IDF een organigram die de verbanden liet zien tussen Quds Force-hoofd majoor Gen. Qassem Soleimani, Ghafari en de twee Hezbollah strijders die op zaterdagavond werden gedood bij de Israëlische aanval

____________________________
ENGLISH:

By: Joop Soesan -

With the launch of a new social media accounts in the Persian language, the Israel Defense Forces identified Tuesday an Iranian general as the brain behind a thwarted attack with killer drones from Syria on Israel.

According to the IDF, Javad Ghafari, a Brigadier General in the Quds Force of the Revolutionary Guard, is the one who oversees Iranian forces in Syria and is responsible for Tehran's efforts to establish a militar presence in the country. "Tens of thousands of Shiites from different countries operate under Ghafari in Syria," the IDF said in a statement.

The IDF believes for sure that Ghafari was in charge of a cell in Syria that was planning to fly explosive-laden drones on Israeli territory, which thwarted the IDF this weekend.

This statement was the first to be released on the new social media channels of the IDF in the Persian language. The army said its newly launched Instagram, Twitter and Telegram channels "are official information platforms designed for an Iranian audience."

In addition to the statement in the Persian language, the IDF published an organization chart showing the links between Qud's Force Major Gen. Qassem Soleimani, Ghafari and the two Hezbollah fighters who were killed on Saturday night in the Israeli attack.

(Google Translate)