04 januari 2020

2020-01-04-17.30: Stop met de Joden te beschuldigen voor het antisemitisme dat hen overvalt - Stop blaming the Jews for the anti-Semitism that attacks them

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Er zijn de afgelopen weken een aantal weerzinwekkende artikelen geweest die de joden in New York de schuld gaven van het aanzetten tot geweld dat, euh, ‘door sommigen’ wordt gezien als antisemitisch. 

Door: Brabosh

Toch is dit stuk van NBC News, dat insinueert dat tricky ultra-orthodoxe joden een deel van deze ellende bij zich brengen door de drang te hebben om naar de buitenwijken te gaan, misschien wel de meest dove van allemaal:

Al jaren wenden ultra-orthodox Joodse gezinnen die uit steeds duurdere wijken in Brooklyn zijn geduwd, zich tot de buitenwijken, waar ze gebruik hebben gemaakt van open ruimte en goedkopere woningen om moderne versies van de Europese sjtetls te vestigen waar hun voorouders eeuwen vóór de Holocaust leefden.

Ik ben opgegroeid in Long Island in de voorsteden, een plaats waar bijna elke Italiaanse, Ierse en Joodse familie die ik kende op een gegeven moment uit een van de stadsdelen van New York was vertrokken om te profiteren van ‘open ruimtes’. In die dagen ontvluchtten New Yorkers ongebreidelde criminaliteit, zwerfafval en wanbeheer in plaats van gentrificatie en hoge prijzen, maar het ging altijd over gemakkelijker leven.

Vaak zouden de vluchtelingen uit de stad het etnische karakter van hun buurten naar hun nieuwe steden importeren. Veel voorstedelijke enclaves werden meestal bewoond door een of andere stam, waaronder de overwegend joodse ‘Five Towns’. Joden – en vooral orthodoxe joden die niet op sabbat rijden – wonen in de buurt van synagogen en vormen hechte gemeenschappen om hen heen. Dit is niets nieuws. Toch heeft niemand, voor zover ik me kan herinneren, ooit beweerd dat Cedarhurst een moderne Europese sjtetl was.

Toch is er dit uit een (nu verwijderde) tweet van NBC:

Met de uitbreiding van orthodoxe gemeenschappen buiten NYC is publieke onrust gekomen en sommigen vrezen dat het recente geweld een uitwas van dat conflict kan zijn. 

Er is zeker geen enkele manier waarop een verslaggever een baan zou behouden als ze ‘zwarte expansie’ of ‘Spaanse expansie’ of ‘Moslim expansie’ – ‘expansie’ een eufemisme voor ‘verhuizing naar een buurt’ suggereerde – op de een of andere manier geweld had veroorzaakt tegen een minderheidsgemeenschap. Ze zouden terecht die wrok jegens de minderheidsgroepering vouwen tot het grotere probleem van onverdraagzaamheid. De piek in geweld beschouwen als een uitloper van deze ‘maatschappelijke spanningen’ geeft aan dat Joden door hun bestaan hebben geholpen de criminaliteit te activeren.

Begrijp me niet verkeerd, er is duidelijk wrok tegen Joden in plaatsen zoals Rockland County. U herinnert zich misschien recente politieke advertenties van een lokale Republikeinse groep die beweerde dat een orthodox-joodse districtswetgever ‘een overname aan het plannen was’ en ‘onze manier van leven’ bedreigde. Haredi-gemeenschappen – ultraorthodox – zijnde herkenbaar joods, dus ze zijn altijd waarschijnlijker Om de dupe te worden van antisemitisme, zelfs wanneer ze vechten om bestemmingsverordeningen.

Maar zelfs als we toegeven dat religieuze Joden in de buitenwijken ten noorden van New York City sommige mensen ongemakkelijk maken, is er geen bewijs dat een machete-zwaaiende antisemiet die probeerde een huisvol Chanoek-feestvierders te vermoorden, werd gestoord over bestemmingsgevechten over regelgeving in Monsey. Er is ook geen bewijs dat de moordenaar die de koosjere supermarkt in Jersey City binnenliep, misschien onderdeel was van een complot om Yeshiva-studenten te vermoorden, boos was over de belastingtoewijzing aan Kiryas Joel.

Zelfs als ze dat waren, zou het het natuurlijk niet rationeler of minder verfoeilijk maken. Maar het is duidelijk dat het grootste deel van de piek in antisemitisme zich heeft voorgedaan in New York City, waar ultraorthodoxe joden al tientallen jaren leven.

Een ander probleem met het in kader brengen van het antisemitisme als een uitloper van ‘civiele spanningen’ is dat het insinueert dat Joden op een of andere manier gelijkwaardige deelnemers zijn aan dit conflict, wanneer al het geweld in één richting stroomt. Je hebt misschien gemerkt dat deze ‘spanningen’ ultraorthodoxe joden zichzelf ervan weerhouden wandelaars in de straten van Williamsburg aan te vallen of hun buren af te slachten in supermarkten.

Misschien worstelen de media met dit verhaal omdat het een zeer populair en handig verhaal over het antisemitisme ondermijnt dat uitsluitend het baljuwschap is van wuivende hillbillies met zuidelijke vlaggen. In veel opzichten herinnert het me aan hoe de media omgaat met ‘anti-zionisme’, de drijvende ideologische kracht achter enkele van de meest virulente antisemitisme op dit moment: schuldig met een verklaring.

Het merendeel van de recente anti-joodse criminaliteit in New York is gepleegd door Afro-Amerikanen. Dit merk antisemitisme uit New York, althans sinds de jaren tachtig toen Al Sharpton Brooklyn-mobs aan het oprapen was met complottheorieën over de ‘diamanthandelaren’, is altijd een ‘raadsel’ of ‘verwarrend’ voor mensen die zich alleen zorgen maken over haat wanneer het politiek opportuun is. Maar het is nog steeds slachtoffer beschuldigen, duidelijk en eenvoudig.

Bronnen:

♦ naar een artikel van David Harsanyi “Stop Blaming Jews for Anti-Semitism” van 2 januari 2020 op de site van The Corner in The National Review


*************************** 
ENGLISH:

Stop blaming the Jews for the anti-Semitism that attacks them
There have been a number of disgusting articles in recent weeks blaming New York Jews for inciting violence that, uh, "some" see as anti-Semitic.

By: Brabosh

Yet this piece from NBC News, which insists that tricky ultra-orthodox Jews bring part of this misery by having the urge to go to the suburbs, is perhaps the most deaf of them all:

For years, ultra-orthodox Jewish families pushed from increasingly expensive Brooklyn neighbourhoods have turned to the suburbs, where they have used open space and cheaper homes to establish modern versions of the European shtetls where their ancestors centuries before the Holocaust lived.

I grew up in Long Island in the suburbs, a place where almost every Italian, Irish and Jewish family I knew had left one of New York's boroughs to take advantage of "open spaces." In those days, New Yorkers fled unbridled crime, litter and mismanagement instead of gentrification and high prices, but it was always about living more easily.

Often the refugees from the city would import the ethnic character of their neighborhoods into their new cities. Many suburban enclaves were mostly inhabited by some tribe, including the predominantly Jewish "Five Towns". Jews - and especially Orthodox Jews who are not on the Sabbath - live near synagogues and form close communities around them. This is nothing new. Yet, as far as I can remember, no one has ever claimed that Cedarhurst was a modern European sjtetl.

Yet there is this from a (now deleted) tweet from NBC:

With the expansion of orthodox communities outside of NYC, public unrest has come and some fear that the recent violence could be an outgrowth of that conflict.

There is certainly no way a reporter would keep a job if she suggested "black expansion" or "Spanish expansion" or "Muslim expansion" - "expansion" a euphemism for "moving to a neighborhood" - somehow had caused violence against a minority community. They would rightly fold that resentment towards the minority group to the greater problem of intolerance. Considering the peak in violence as a spur of these "social tensions" indicates that Jews through their existence have helped activate crime.

Don't get me wrong, there is clearly resentment against Jews in places like Rockland County. You may remember recent political advertisements from a local Republican group claiming that an Orthodox Jewish district legislator was "planning a takeover" and threatened "our way of life." Haredi communities - ultra-orthodox - being recognizable Jewish, so they are always more likely to be the victims of anti-Semitism, even when they fight for zoning regulations.

But even if we admit that religious Jews in the suburbs north of New York City make some people uncomfortable, there is no evidence that a machete-wielding anti-Semite who tried to kill a house-full of Hanukkah revelers was disturbed about monstrous destination battles over regulation in Monsey . There is also no evidence that the killer who walked into the kosher supermarket in Jersey City, perhaps part of a plot to kill Yeshiva students, was angry about the tax allocation to Kiryas Joel.

Even if they were, it would of course not make it more rational or less detestable. But it is clear that most of the peak in anti-Semitism has occurred in New York City, where ultra-orthodox Jews have been living for decades.

Another problem with framing anti-Semitism as a spur of "civil tensions" is that it insinuates that Jews are somehow equal participants in this conflict when all the violence flows in one direction. You may have noticed that these "tensions" of ultra-orthodox Jews prevent themselves from attacking hikers in the streets of Williamsburg or slaughtering their neighbors in supermarkets.

Perhaps the media is struggling with this story because it undermines a very popular and useful story about anti-Semitism that is solely the bailiff of waving hillbillies with southern flags. In many ways it reminds me of how the media deals with "anti-Zionism," the driving ideological force behind some of the most virulent anti-Semitism at the moment: guilty with an explanation.

The majority of recent anti-Jewish crime in New York has been committed by African-Americans. This brand of anti-Semitism from New York, at least since the 1980s when Al Sharpton Brooklyn mobs were picking up conspiracy theories about "diamond traders," has always been a "mystery" or "confusing" for people who are only concerned about hatred when it is politically appropriate. But it is still victim accusing, clear and simple.

Sources:

♦ to an article by David Harsanyi "Stop Blaming Jews for Anti-Semitism" from January 2, 2020 on the site of The Corner in The National Review

Google Translate