12 januari 2020

2020-01-12-12.50:Iraanse Anti-Regime Demonstranten Eisen Vrijheid - Iranian Anti-Regime Protesters Demand Freedom

Nederlands - English

NEDERLANDS

Nadat bleek dat Iran verantwoordelijk is voor het neerhalen van een Oekraïense passagiersvliegtuig, gingen demonstranten de straat op en schreeuwden "Khamenei verrader en moordenaar" en "dood aan de ayatollahs", en andere anti-regime slogans.

Door Aryeh Savir, TPS - United with Israel

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz liet een video zien van de demonstraties in Teheran, en schreef "onze harten zijn bij het Iraanse volk" en noemde de demonstranten "moedig".

Demonstranten riepen op tot het aftreden van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei.

De commandant van de lucht- en ruimtevaartdienst van de Islamitische Revolutie (IRGC), brigadegeneraal Amir Ali Hajizadeh, nam zaterdag de verantwoordelijkheid voor het neerschieten van vlucht 752 van Ukraine International Airlines, die enkele minuten na het opstijgen van de luchthaven Khomeini in Teheran neerstortte.

Na dagen van ontkenning gaf Iran toe dat zijn luchtverdediging het vliegtuig had neergeschoten, als gevolg van een "menselijke fout" nadat het werd aangezien voor een Amerikaanse kruisraket.

Na de onthulling van de verantwoordelijkheid van Iran voor het neerschieten van het Oekraïense vliegtuig, gingen de demonstranten de straat op en schreeuwden "Khamenei verrader en moordenaar", "dood aan de ayatollahs" en "niet Gaza, niet Libanon, ons hart is voor Iran alleen".

Iraniërs zijn kritisch geweest over het beleid van het regime om terroristische organisaties in het hele Midden-Oosten te steunen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad in de Gazastrook en Hezbollah in Libanon, op een moment dat de Iraanse economie instort onder de druk van de verlammende financiële sancties tegen het regime.

President Donald Trump twitterde naar "het dappere, lijdende volk van Iran": Ik heb sinds het begin van mijn presidentschap naast u gestaan, en mijn regering zal naast u blijven staan. We volgen uw protesten op de voet en zijn geïnspireerd door uw moed."

Hij eiste dat Iran de mensenrechtenorganisaties toestaat om "de lopende protesten van het Iraanse volk vanaf het begin te volgen en te rapporteren" en waarschuwde voor "een nieuwe massamoord op vreedzame demonstranten, noch voor een stopzetting van het internet". De wereld kijkt toe.

Hij verwees naar protesten van vorige maand, in Iran over de stijging van de gasprijzen in het land waarbij ten minste 1500 mensen omkwamen, tienduizenden gewond raakten en het internet in het land werd afgesloten om de verspreiding van de demonstraties tegen te gaan en het vermogen van de oppositie om de wereld te informeren over wat er in het land gebeurde, te blokkeren.


********************************

ENGLISH:

After Iran was exposed for downing a Ukrainian passenger plane, protesters took to the streets and shouted “Khamenei traitor and murderer” and “death to the Ayatollahs,” among other anti-regime slogans

By Aryeh Savir, TPS - United with Israel

Israeli Foreign Minister Yisrael Katz shared a clip of the demonstrations in Tehran, wrote “our hearts are with the Iranian people” and called the protestors “courageous.”

Protesters called for the resignation of Iran’s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei.

Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) Aerospace Force Commander Brigadier General Amir Ali Hajizadeh on Saturday took responsibility for shooting down Ukraine International Airlines flight 752 which crashed minutes after taking off from Tehran’s Khomeini Airport.

After days of stonewalling, Iran admitted that its air defenses had shot down the plane, a result of a “human error” after it was mistaken for a US cruise missile.

Following the exposure of Iran’s responsibility for the downing of the Ukrainian aircraft, protesters took to the streets and shouted “Khamenei traitor and murderer,” “death to the Ayatollahs,” and “not Gaza, not Lebanon, our hearts for Iran alone.”

Iranians have been critical of the regime’s policy of supporting terrorist organizations throughout the Middle East, including Hamas and Islamic Jihad in the Gaza Strip and Hezbollah in Lebanon, at a time that Iran’s economy is collapsing under the weight of crippling financial sanctions against it.

President Donald Trump tweeted to “the brave, long-suffering people of Iran: I’ve stood with you since the beginning of my Presidency, and my Administration will continue to stand with you. We are following your protests closely, and are inspired by your courage.”

He demanded that Iran allow human rights groups “to monitor and report facts from the ground on the ongoing protests by the Iranian people” and warned against “another massacre of peaceful protesters, nor an internet shutdown. The world is watching.”

He was referring to protests in Iran over a hike in gas prices in the country last month in which at least 1,500 were killed, tens of thousands were injured, and the internet was shut down in the country to stop the spread of the demonstrations and block the opposition’s ability to inform the world of what was happening in the country.