28 februari 2020

2020-02-28-14.00: Israëlische wetenschappers: "Over een paar weken hebben we een coronavirusvaccin" - Israeli Researchers: Coronavirus Vaccine Will Be Ready in ‘A Few Weeks’

Health Ministry Director-General Moshe Bar Siman Tov (in dark suit) visits the MDA National Emergency Dispatch Center in Kiryat Ono

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Het Galilee Research Institute (MIGAL) zal het eerste vaccin tegen het nieuwe coronavirus COVID-19 binnen enkele weken produceren, "als alles volgens plan verloopt", kondigde de Israëlische minister van Wetenschap en Technologie Ofir Akunis donderdag aan op een persconferentie in Noord-Israël.

Het in Galilea gevestigde team van wetenschappers heeft de afgelopen vier jaar aan een vaccin gewerkt om IBV te bestrijden, een infectieus bronchitisvirus dat pluimvee treft. Het vaccin heeft zijn klinische proeven doorstaan bij het Veterinair Instituut, volgens Dr. Chen Katz, groepsleider biotechnologie bij MIGAL.

In de proeven ontdekte het team dat het orale vaccin hoge niveaus van specifieke anti-IBV-antilichamen induceerde, zei Katz.

Bij toeval had het team een coronavirus gekozen als model voor het systeem om bewijs of concept van de technologie aan te tonen. Het was "puur geluk", zei Katz, en toen het team het DNA van de huidige COVID-19 nieuwe coronavirus over de planeet verspreidde, bestudeerden ze het en realiseerden zich dat het coronavirus van pluimvee een hoge genetische overeenkomst had. Beiden gebruikten hetzelfde infectiemechanisme - waardoor de kans groter werd dat het team het mechanisme kon aanpassen aan de nieuwe reeks en snel een vaccin kon ontwikkelen om de huidige wereldwijde epidemie te bestrijden.

Klinische proeven aan het Israëlische Volcani Agricultural Research Institute bevestigden de levensvatbaarheid van de behandeling.

"We zitten [nu] midden in dit proces en hopelijk hebben we het vaccin binnen enkele weken in handen", zei Katz.

Dat is echter niet het einde van het verhaal.

"Gezien de dringende wereldwijde behoefte aan een menselijk coronavirusvaccin, doen we er alles aan om de ontwikkeling te versnellen," zei MIGAL COO David Zigdon. "De oplossing die we ontwikkelen tegen het COVID-19-virus is effectief gebleken en we geloven dat een versie voor menselijke behandeling binnen acht tot 10 weken klaar kan zijn."

Maar het vaccin - dat net als het originele Salkvaccin oraal zal worden toegediend - moet nog steeds pre-klinische proeven, klinische proeven en massaproductie ondergaan. Wanneer alles gestroomlijnd is en het vaccin "de veiligheidsgoedkeuring ondergaan heeft, nog 90 dagen zou kunnen duren" nadat het vaccin voor menselijke behandeling is goedgekeurd, aldus Zigdon

Akunis zei dat hij de directeur-generaal van het ministerie heeft opgedragen om de goedkeuringen te bespoedigen om het vaccin zo snel mogelijk op de markt te brengen.

Lees ook het artikel (Engels) in the Jerusalem Post


*******************************

ENGLISH:

The Galilee Research Institute (MIGAL) will produce the first vaccine against the COVID-19 novel coronavirus in a few weeks, “if all goes as planned,” Israeli Science and Technology Minister Ofir Akunis announced Thursday at a news conference in northern Israel.

The Galilee-based team of scientists have been working for the past four years on a vaccine to fight IBV, an infectious bronchitis virus that affects poultry. The vaccine has passed its clinical trials at the Veterinary Institute, according to Dr. Chen Katz, biotechnology group leader at MIGAL.

In the trials, the team found that the oral vaccine induced high levels of specific anti-IBV antibodies, Katz said.

By coincidence, the team had chosen a coronavirus as a model for the system to demonstrate proof of concept for the technology. It was “pure luck,” Katz said, and when the team sequenced the DNA of the current COVID-19 novel coronavirus sweeping the planet, they studied it and realized the poultry coronavirus had a high genetic similarity. Both used the same infection mechanism – increasing the likelihood the team could adjust the system to the new sequence and rapidly develop a vaccine to fight the current global epidemic.

Clinical trials at Israel’s Volcani Agricultural Research Institute confirmed the treatment’s viability.

“We are [now] in the middle of this process and hopefully in a few weeks we’ll have the vaccine in our hands,” Katz said.

That’s not the end of the story, however.

“Given the urgent global need for a human coronavirus vaccine, we are doing everything we can to accelerate development,” said MIGAL COO David Zigdon. “The solution we are developing against COVID-19 virus has proven effective, and we believe a version for human treatment can be ready within eight to 10 weeks.”

But the vaccine – which will oral, like original Salk vaccine — must still go through pre-clinical trials, clinical trials and mass production. Zigdon said with everything streamlined, the vaccine could “achieve safety approval in 90 days” after the vaccine is approved for human treatment.

Akunis said he has instructed the director-general at the ministry to expedite the approvals so as to bring the vaccine to market as fast as possible.

Read also the rticel in Jerusalem Post