07 mei 2020

2020-05-07-12.15: Israël is in een goede positie om het anti-virale middel remdesivir te krijgen - Israel is in a good position to get the anti-viral drug remdesivir


Nederlands - English

NEDERLANDS:

Israël is goed gepositioneerd om remdesivir te ontvangen, het antivirale middel dat vorige week in het Witte Huis werd geprezen vanwege het vermeende vermogen om het coronavirus te “blokkeren”, heeft Asher Shalmon, de directeur internationale betrekkingen van het ministerie van Volksgezondheid, gezegd.

Door Joop Soesan

Remdesivir zou al deze week beschikbaar kunnen zijn voor de behandeling van coronavirus patiënten in Amerika, nu het door de Food and Drug Administration is goedgekeurd, heeft fabrikant Gilead Sciences aangekondigd. Maar artsen elders in de wereld zetten zich schrap voor een wereldwijde strijd om het medicijn, zodra duidelijk is dat het goed presteert bij verder testen.

De sterke relatie van Israël met het in Californië gevestigde Gilead plaatst het land in een goede positie om de voorziening van het medicijn te verzekeren, vertelde Shalmon aan The Times of Israel.

“We hebben een langdurige relatie met het bedrijf, ze hebben hier een sterke vertegenwoordiging, en dit helpt ervoor te zorgen dat het hier beschikbaar is”, zei Shalmon.

Hij merkte op dat de relatie de deelname van Israëlische ziekenhuizen aan eerdere en huidige Gilead-tests omvatte en maken momenteel deel uit van twee proeven voor remdesivir, één door het bedrijf en één door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Deze betrokkenheid bij onderzoeken betekent dat ongeveer 10 mensen er nu mee worden behandeld, merkte Shalmon op. Hij zei dat zelfs voordat de massaproductie begint, Israël voorraden heeft “om er nog enkele tientallen patiënten er mee te behandelen”. Shalmon benadrukte dat hoewel zijn ministerie de gegevens over het medicijn nauwlettend volgt, het nog geen conclusie heeft getrokken over de effectiviteit ervan.


Zijn opmerkingen kwamen toen sommige Israëlische artsen al hoopten om de drug routinematig toe te dienen, en vroegen zich af of ze in staat zouden zijn het te verkrijgen. Dr. Margarita Mashavi, die toezicht houdt op de coronavirus zorg in het Wolfson Medical Center in Holon, vertelde vorige week aan The Times of Israel dat ze “enthousiast” is over het medicijn. ‘Ik denk dat het verstandig is om het te geven, maar we hebben het niet’, zei ze. ‘Het is heel moeilijk om het in handen te krijgen.’

Israëlische gezondheidswerkers kijken, net als hun tegenhangers over de hele wereld, reikhalzend uit naar meer gegevens over remdesivir sinds vorige week woensdag, toen de top gezondheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Dr. Anthony Fauci, in het Oval Office zei dat hij verwacht dat remdesivir “de standaard van zorg” voor coronavirus patiënten kan worden, na het zien van de resultaten van een overheidsonderzoek.

Fauci zei toen dat uit gegevens bleek dat het medicijn een “duidelijk, significant, positief effect heeft in het verkorten van de hersteltijd”, en dat de test een “zeer belangrijk bewijs van concept” bood dat “het medicijn dit virus kan blokkeren”.

Naast het bespreken van remdesivir, sprak Shalmon met The Times of Israel over de bredere Israëlische strijd tegen coronavirus.

Hij zei dat een piek in besmettings gevallen wordt “verwacht” als gevolg van heropening van scholen en andere stappen die zijn en worden genomen om terug naar routine te gaan. Zijn ministerie is van plan om eind mei alle Israëlische scholieren terug te sturen naar school ‘als we geen verrassingen zien’.

Op de vraag of een toename van COVID-19-gevallen onvermijdelijk is naarmate Israëliërs meer met elkaar omgaan, antwoordde hij: “Ik kan niet zeggen of het onvermijdelijk is, maar het wordt verwacht en we zijn bereid het op te vangen als het een kleine piek is.” Hij zei dat hij “bang” was om de controle te verliezen te midden van een grotere golf.

Gevraagd naar het huidige overheidsbeleid, gaf Shalmon toe dat zijn ministerie met een “welomschreven exit-strategie” begon, maar “een compromis moest sluiten”. Hij zei: “Alles begint met een strategie, maar er zijn veel compromissen – politieke, sociale en door lobby’s.”

Hij erkende dat sommige Israëli’s verbaasd waren over de huidige regels en gaf toe dat er een “massa aan regels” bestaat, waarvan sommige “verwarrend kunnen zijn”. Shalmon zei dat het ministerie de komende weken de verwarring zal verminderen door terug te keren naar een situatie waarin er uitdrukkelijke verboden zijn op acties en activiteiten die niet zijn toegestaan, terwijl al het andere wel zal worden toegestaan.

‘We veranderen van voorschriften die u vertellen wat u kunt doen, naar voorschriften die u vertellen wat u niet kunt doen’, zei hij.*************************
ENGLISH:

Israel is well positioned to receive remdesivir, the antiviral drug praised in the White House last week for its alleged ability to "block" the coronavirus, Asher Shalmon, the Department of Health's director of international relations, said.

By Joop Soesan

Remdesivir could be available to treat coronavirus patients in America already this week, now that it has been approved by the Food and Drug Administration, manufacturer Gilead Sciences has announced. But doctors elsewhere in the world are bracing for a global battle for the drug, once it is clear that it is performing well in further testing.

Israel's strong relationship with California-based Gilead puts the country in a good position to ensure the supply of the drug, Shalmon told The Times of Israel.

"We have a longstanding relationship with the company, they have a strong presence here, and this helps ensure it's available here," said Shalmon.

He noted that the relationship included the participation of Israeli hospitals in previous and current Gilead tests and is currently part of two trials for remdesivir, one by the company and one by the World Health Organization.

This involvement in studies means that about 10 people are now being treated with it, Shalmon noted. He said that even before mass production begins, Israel has supplies "to treat a few dozen patients with it". Shalmon emphasized that while his ministry is closely monitoring data on the drug, it has not yet made a conclusion about its effectiveness.


His comments came when some Israeli doctors were already hoping to administer the drug routinely, wondering if they would be able to get it. Dr. Margarita Mashavi, who oversees coronavirus care at Holson's Wolfson Medical Center, told The Times of Israel last week that she is “excited” about the drug. "I think it would be wise to give it, but we don't have it," she said. "It is very difficult to get your hands on it."

Israeli health professionals, like their counterparts around the world, are eagerly looking forward to more data on the brake desivir since Wednesday last week, when US President Donald Trump's top health advisor, Dr. Anthony Fauci, in the Oval Office, said he expects remdesivir to become “the standard of care” for coronavirus patients after seeing results of a government study.

Fauci then said that data showed that the drug has a "clear, significant, positive effect in reducing recovery time", and that the test provided "very important proof of concept" that "the drug can block this virus."

In addition to discussing remdesivir, Shalmon spoke to The Times of Israel about the broader Israeli fight against coronavirus.

He said a spike in contamination cases is "expected" as a result of school reopening and other steps taken and going back to routine. His ministry plans to send all Israeli students back to school by the end of May "if we don't see any surprises."

When asked whether an increase in COVID-19 cases is inevitable the more Israelis interact with each other, he replied: “I cannot say if it is inevitable, but it is expected and we are willing to absorb it if it is a small is peak. ” He said he was "afraid" of losing control amid a larger wave.

When asked about current government policies, Shalmon admitted that his ministry started with a “well-defined exit strategy” but “had to compromise”. He said, "Everything starts with a strategy, but there are many compromises - political, social and through lobbies."

He acknowledged that some Israelis were astonished at the current rules and admitted that there is a "multitude of rules", some of which "can be confusing." Shalmon said the ministry will reduce confusion in the coming weeks by returning to a situation where there are express bans on actions and activities that are not allowed, while everything else will be allowed.

"We are changing from regulations that tell you what you can do, to regulations that tell you what you cannot do," he said.


google translate