23 juli 2020

2020-07-23: Koning Hezekiah's Administratieve Compound Ontdekt Naast de Amerikaanse Ambassade, Jeruzalem - King Hezekiah’s Administrative Compound Discovered Next to US Embassy, Jerusalem

Een opgraving van de Israel Antiquities Authority op de hellingen van de wijk Jeruzalem in Arnona heeft een administratief complex van 2700 jaar geleden blootgelegd. (Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority)

"In het veertiende jaar van koning Chizkiyahu, marcheerde koning Sennacherib van Assyrië tegen alle vestingsteden van Jehoeda en nam ze in beslag. Koningen 18:13 (De Israëlische BijbelTM)

Welke uitdaging was het Koninkrijk van Juda 2.700 jaar geleden aan het voorbereiden in de huidige Arnona-wijk van Jeruzalem en kan het in verband worden gebracht met een dramatische historische gebeurtenis?

Door: Breaking Israel News

Een belangrijk administratief opslagcentrum uit de tijd van de koningen Hezekiah en Manasseh (8e eeuw tot het midden van de 7e eeuw v. Chr.) is onlangs blootgelegd bij archeologische opgravingen in de Arnona buurt van Jeruzalem.

De opgraving, uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority, wordt gefinancierd door de Israel Land Authority en beheerd door de Moriah Jerusalem Development Corporation voor de ontwikkeling van een nieuwe wijk.

  Aan de koning - twee vleugelige zegel indruk. Foto:Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority.

Bij de opgravingen op de site werd een ongewoon groot bouwwerk van concentrische ashlar muren blootgelegd. Van bijzonder belang zijn 120 kruikhandvatten gevonden met zegelindrukken die het oude Hebreeuwse schrift bevatten. Veel van de handgrepen zijn voorzien van de inscriptie "LMLK" - (behorend tot de King- met de naam van een oude stad, terwijl andere voorzien zijn van de namen van hoge ambtenaren of rijke personen uit de Eerste Tempelperiode. Dit is een van de grootste en belangrijkste verzamelingen van zegelindrukken die ooit bij archeologische opgravingen in Israël zijn ontdekt.

Volgens Neria Sapir en Nathan Ben-Ari, directeuren van de opgravingen namens de Israel Antiquities Authority, "is dit een van de belangrijkste ontdekkingen uit de periode van de Koningen in Jeruzalem die in de afgelopen jaren zijn gedaan. Op de plaats die we opgroeven, zijn er tekenen dat de overheidsactiviteit voedselvoorraden beheerde en verdeelde, niet alleen voor het tekort, maar ook voor het beheer van landbouwoverschotten die grondstoffen en rijkdom vergaren. Er zijn aanwijzingen dat op deze plaats op een ordelijke manier belastingen werden geïnd voor landbouwproducten zoals wijn en olijfolie."

"Het terrein domineerde ooit grote landbouwpercelen en boomgaarden met olijfbomen en wijnstokken, met inbegrip van industriële landbouwvoorzieningen zoals wijnpersen voor de wijnbereiding. De site is gedateerd in een periode die in de Bijbel is gedocumenteerd door omwentelingen zoals die van de Assyrische veroveringscampagne - onder het bevel van koning Sennacherib in de dagen van koning Hezekiah.

"Het kan zijn dat de economische bepalingen van de regering, zoals aangegeven door de zegels, verband houden met deze gebeurtenissen, maar de opgraving onthulde dat de site actief bleef na de Assyrische verovering. Bovendien wees de reeks van de zegels erop dat het belastingstelsel in deze periode ononderbroken bleef bestaan.

"Het is interessant om op te merken dat sommige van de opslagplaatsen voorzien zijn van namen van hoge ambtenaren en rijke personen uit het Koninkrijk van Juda - Naham Abdi, Naham Hatzlihu, Meshalem Elnatan, Zafan Abmetz, Shaneah Azaria, Shalem Acha en Shivna Shachar. Deze namen staan op de handvatten van opslagpotten op verschillende plaatsen in het Koninkrijk van Juda en getuigen van de elitepositie van degenen wier namen op de potten onder de indruk zijn.

"Men schat dat dit hoge ambtenaren zijn die de leiding hadden over specifieke economische gebieden, of misschien wel rijke individuen in die tijd - degenen die grote landbouwgronden bezaten, de economie van hun district voortstuwden, en privé-zegels bezaten."

De opgravers stellen ook dat het grote aantal zegelindrukken op de site duidelijk aangeeft dat tijdens het laatste deel van het Koninkrijk van Juda, de overheidsactiviteit plaatsvond in het gebied ten zuiden van de Stad van David. Het is ook mogelijk dat deze overheidsactiviteit verband hield met de nabijgelegen site van Ramat Rachel, die kan worden geïdentificeerd met het paleis van de koningen van Juda en/of als een administratief centrum.

Het merendeel van de ontdekte zegelindrukken bevat de oude Hebreeuwse letters "LMLK". Deze indrukken worden gekenmerkt door een zonneschijf, geflankeerd door twee vleugels. Boven de zonneschijf verschijnt het woord 'aan de koning' en onder een van de vier steden in het koninkrijk van Juda: Hebron, Ziph, Socho of Mmst. Volgens Sapir en Ben-Ari kan de identificatie van Hebron, Ziph en Socho weliswaar geïdentificeerd worden met bekende oude steden in Judea in het gebied van de Hebronse heuvels, maar is de identificatie van Mmst nog steeds controversieel".  

In de oudheid werd het grote gebouw op de site om onbegrijpelijke redenen bedekt met een enorme stapel vuurstenen die een kunstmatige heuvel van 20 meter hoog vormden en zich uitstrekte over zeven dunams (!). Ook nu nog steekt deze enorme stapel stenen af tegen de omringende heuvels en is ze van grote afstand zichtbaar. Volgens de onderzoekers "zijn deze kunstmatige steenheuvels op verschillende plaatsen in Jeruzalem geïdentificeerd en zijn ze een fenomeen tot het einde van de Eerste Tempelperiode en hebben ze de nieuwsgierigheid en de fascinatie van de Jeruzalemse onderzoekers gewekt sinds het begin van het archeologisch onderzoek in het gebied. Toch blijft de reden voor de enorme inspanning om ze over vele hectaren te stapelen een onopgelost archeologisch mysterie.

Een andere vondst die licht werpt op het karakter van de periode is een verzameling beeldjes - klei-beelden. Volgens de archeologen Sapir en Ben-Ari, "zijn sommige van de beeldjes ontworpen in de vorm van vrouwen, ruiters of als dieren. Deze beeldjes worden meestal geïnterpreteerd als voorwerpen die gebruikt worden in de heidense aanbidding en afgoderij - een fenomeen dat volgens de Bijbel in het koninkrijk van Juda wijd verbreid was".

De onderzoekers voegden eraan toe dat, "Het lijkt erop dat kort nadat de site werd verlaten, met de vernietiging van het Koninkrijk van Juda in 586 v.Chr. en Babylonische ballingschap, de site opnieuw werd gevestigd, en de administratieve activiteit werd hervat. In deze periode was de overheidsactiviteit op de site verbonden met de Joodse provincie bij de terugkeer naar Zion in 538 v. Chr. onder auspiciën van het Achaemenidische Perzische Rijk, dat toen over het hele oude Nabije Oosten en Centraal-Azië regeerde".

Volgens Dr. Yuval Baruch, de IAA Jerusalem Districtsarcheoloog, "identificeren de archeologische vondsten in Arnona de site als een belangrijke plaats - de belangrijkste in de geschiedenis van de laatste dagen van het Koninkrijk van Juda en van de terugkeer naar Zion decennia na de vernietiging van het Koninkrijk. Deze site sluit aan bij een aantal andere belangrijke sites die in het gebied van Jeruzalem zijn ontdekt en die verbonden waren met het gecentraliseerde administratieve systeem van het Koninkrijk van Juda vanaf de piek tot aan de vernietiging ervan. De Israel Antiquities Authority en de Israel Lands Authority erkennen het belang van de site en het unieke karakter ervan en werken samen om deze sites te behouden en te integreren in het nieuwe wijkplan. Dit maakt deel uit van de trend van de IAA voor duurzame ontwikkeling, die archeologische opgravingen beschouwt als een bron die moet worden bewaard en aan het publiek moet worden gepresenteerd als onderdeel van het lokale erfgoed, en niet alleen als een academisch vakgebied".           


**********************
ENGLISH: 

 An Israel Antiquities Authority excavation on the slopes of the Jerusalem neighborhood of Arnona uncovered an administrative complex from 2,7000 years ago. (Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority)

"In the fourteenth year of King Chizkiyahu, King Sennacherib of Assyria marched against all the fortified towns of Yehuda and seized them. Kings 18:13 (The Israel BibleTM)
 
What challenge was the Kingdom of Judah preparing for 2,700 years ago in today’s Arnona neighborhood of Jerusalem and can it be related to a dramatic historical event?

By: Breaking Israel News

A significant administrative storage center from the days of Kings Hezekiah and Manasseh (8th century to the middle of the 7th century BCE) has recently been exposed at archeological excavations in the Arnona neighborhood of Jerusalem.

The excavation conducted by the Israel Antiquities Authority is funded by the Israel Land Authority and administrated by the Moriah Jerusalem Development Corporation for the development of a new neighborhood.

‘To the King’ – two wingedsealimpression.Photo:Yaniv  Berman, Israel Antiquities Authority.

Excavation at the site revealed an unusually large structure built of concentric ashlars walls. Of particular interest, 120 jar handles were found bearing seal impressions containing ancient Hebrew script. Many of the handles bare the inscription “LMLK” – (belonging) to the King- with the name of an ancient city, while others feature the names of senior officials or wealthy individuals from the First Temple Period. This is one of the largest and most important collections of seal impressions ever uncovered in archaeological excavations in Israel.

According to Neria Sapir and Nathan Ben-Ari, directors of the excavations on behalf of the Israel Antiquities Authority, “This is one of the most significant discoveries from the period of the Kings in Jerusalem made in recent years. At the site we excavated, there are signs that governmental activity managed and distributed food supplies not only for shortage but administered agricultural surplus amassing commodities and wealth. Evidence shows that at this site, taxes were collected in an orderly manner for agricultural produce such as wine and olive oil.

“The site once dominated large agricultural plots and orchards of olive trees and grape vines which included agricultural industrial facilities such as winepresses for winemaking. The site is dated to a period documented in the Bible by upheavals such as that of the Assyrian conquest campaign – under the command of King Sennacherib in the days of King Hezekiah.

“It may be that the government economic provisions indicated by the stamp seals are related to these events however, the excavation revealed that the site continued to be active after the Assyrian conquest. Moreover, the array of stamped seals indicated that the system of taxation remained uninterrupted during this period.

“It is interesting to note that some of the storage jar handles area inscribed with the names of senior officials and wealthy individuals from the Kingdom of Judah – Naham Abdi, Naham Hatzlihu, Meshalem Elnatan, Zafan Abmetz, Shaneah Azaria, Shalem Acha and Shivna Shachar. These names appear on storage jar handles at various sites across the Kingdom of Judah and attest to the elite position of those whose names are impressed on the jars.

“It is estimated that these are senior officials who were in charge of specific economic areas, or perhaps wealthy individuals at that time – those who owned large agricultural lands, propelled the economy of their district, and owned private seals.”

The excavators also posit that the large number of seal impressions at the site clearly indicate that during the latter part of the Kingdom of Judah, governmental activity took place in the area south of the City of David. It is also possible that this governmental activity was related to the nearby site of Ramat Rachel, which may be identified with the palace of the Kings of Judah and/or as an administrative center.

The majority of the seal impressions uncovered contain the ancient Hebrew letters “LMLK.” These impressions are characterized by a sun disk, flanked with two wings. Above the sun disc appears the word ‘to the King’ and below one of four cities in the kingdom of Judah: Hebron, Ziph, Socho or Mmst. According to Sapir and Ben-Ari, while the identification of Hebron, Ziph and Socho can be identified with known ancient cities in Judea in the Hebron Hills area, the identification of Mmst is still controversial.”

During the ancient period, for reasons not understood, the large building at the site was covered over with a massive pile of flint stones forming an artificial hill measuring 20 meters high and extending over seven dunams (!). Even today, this huge pile of stones stands out from the surrounding hills and is visible from a great distance. According to the researchers, “These artificial stone hills have been identified at several sites in Jerusalem and are a phenomenon to the end of the First Temple period and have aroused the curiosity and fascination of Jerusalem researchers since the beginning of archeological research in the area. Nevertheless, the reason for the huge effort made in stacking them over many acres remains an unresolved archaeological mystery.”

Another find that sheds light on the character of the period is a collection of figurines – clay statuettes. According to archaeologists Sapir and Ben-Ari, “Some of the figurines are designed in the form of women, horse riders or as animals. These figurines are usually interpreted as objects used in pagan worship and idolatry – a phenomenon, which according to the Bible, was prevalent in the Kingdom of Judah.”

The researchers added that, “It seems that shortly after the site was abandoned, with the destruction of the Kingdom of Judah in 586 BCE and Babylonian exile, the site was resettled, and administrative activity resumed. During this time governmental activity at the site was connected to the Judean province upon the Return to Zion in 538 BCE under the auspices of the Achaemenid Persian Empire, which then ruled over the entire ancient Near East and Central Asia.”

According to Dr. Yuval Baruch, the IAA Jerusalem District Archaeologist, “The archeological discoveries at Arnona identify the site as a key site – the most important in the history of the final days of the Kingdom of Judah and of the return to Zion decades after the destruction of the Kingdom. This site joins a number of other key sites uncovered in the area of Jerusalem which were connected to the centralized administrative system of the Kingdom of Judah from its peak until its destruction. The Israel Antiquities Authority and the Israel Lands Authority recognize the importance of the site and its uniqueness and are working together to preserve and integrate these sites into the new neighborhood plan. This is part of the IAA’s trend of sustainable development which views archeological excavations as a resource that must be preserved and presented to the public as part of local heritage, and not just as an academic field of study.”