11 augustus 2020

2020-08-11: Op de vlucht voor het antisemitisme, verhuizen 140 Franse joden naar Israël - Citing anti-Semitism in Europe, 140 French Jews move to Israel

Een totaal van 140 nieuwkomers uit Frankrijk is geland op Ben-Gurion International Airport op 3 augustus 2020. Foto door Olivier Fitoussi.
functie

Terwijl ze het antisemitisme in Europa als reden aanvoeren, verhuizen 140 Franse joden naar Israël. Bijna de helft van de nieuwkomers zijn kinderen onder de 18 jaar.

Door Israël Kasnett - JNS

Een totaal van 140 nieuwe olim ("immigranten") uit Frankrijk kwamen eerder deze week in Israël aan en werden verwelkomd op de luchthaven van Ben-Gurion door Pnina Tamano-Shata, de Israëlische minister van Immigratie en Absorptie, en de voorzitter van de Internationale Fellowship van Christenen en Joden (IFCJ) Yael Eckstein, wiens organisatie de vlucht regelde.

Veel van de nieuwe immigranten die maandag aankwamen, hadden thuis een zekere mate van antisemitisme ervaren, wat volgens hen hun beslissing om naar Israël te verhuizen heeft beïnvloed. 

Enkele dagen voor de vlucht met haar man en drie kinderen, zei Barbara Simha Bohadana uit Parijs: "werd ik ontslagen omdat ik joods was. Een apothekersmanager, voor wie ik als apotheker werkte, probeerde niet eens de reden voor mijn ontslag te verbergen. Hij vertelde me net dat een pruik of een ander teken van mijn joodsheid niet acceptabel was, en dat als ik ze niet liet verwijderen, ik gewoon op moest staan en weg moest gaan. Dus ik stond op en vertrok.

Bohadana zei dat haar man, een anesthesist van beroep, "ook moeite had om een baan te vinden vanwege zijn Joodse achtergrond."

Schrijf je in op The JNS Daily Syndicate per e-mail en mis nooit onze topverhalen...

"We zijn altijd al Zionisten geweest, en we wisten dat we aliyah zouden maken," voegde ze eraan toe. "We zijn een religieuze familie en houden ons aan een traditionele Joodse levensstijl. Ik ben zo blij dat we naar Israël verhuizen en dat we zulke ervaringen nooit meer zullen moeten meemaken".

Bijna de helft van de nieuwkomers zijn kinderen onder de 18 jaar. Elf van de olim zijn medische en paramedische professionals. Zeventien hebben een carrière in de hightech, terwijl zevenentwintig mensen ervaring hebben in de vrije beroepen. Vijftig in totaal zullen verhuizen naar de kuststad Netanya, ten noorden van Tel Aviv, en 31 zijn van plan om te verhuizen naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. De rest gaat op zoek in andere gebieden van het land.

Vrienden en familie vieren de komst van meer dan 200 Franse joden die op 20 juli 2016 op de internationale luchthaven Ben-Gurion een alibi hebben gemaakt. Foto door Tomer Neuberg/Flash90.

Poorten nog steeds open, zelfs tijdens een noodtoestand.

Lionel Giuili, 41, die aliyah maakte met zijn vrouw, Stephanie, en hun drie kinderen, merkte op: "Mijn ouders wonen in Israël, net als mijn zus en een heleboel andere familieleden. We hebben altijd geweten dat we aliyah zouden maken. We waren altijd verbonden met Israël en hielden de joodse traditie in stand. 

Volgens Giuili, was de aanval op de koshere supermarkt Hypercacher, in januari 2015 "De druppel die de emmer deed overlopen."

Die aanval vond plaats toen Amedy Coulibaly, een ISIS-terrorist, vier mensen doodde en verschillende gijzelaars nam voordat hij werd neergeschoten en gedood door de politie, die de supermarkt bestormde.

Na dat incident zei Giuili dat hij uiteindelijk besloot om naar Israël te verhuizen.

Hoewel hij en zijn familie niet te lijden hadden onder fysiek geweld, meldde hij dat de plaag van het antisemitisme een directe impact had op elk lid van de Joodse gemeenschap.

"Als ik bijvoorbeeld in mijn winkel zat te eten en ik hoorde iemand binnenkomen, dan deed ik automatisch mijn kipah af", zei hij, en hij voegde eraan toe dat noch hij, noch zijn kinderen in het openbaar Joodse symbolen droegen uit angst om te worden aangevallen.

Giuili merkte op dat hij vaak naar Israël was gereisd, op bezoek bij familieleden en zijn ouders, die in Jeruzalem wonen. "Ik heb me altijd thuis gevoeld in Israël. Ik voel me vrij in Israël en hoef mijn Joodse identiteit niet langer te verbergen. Deze reflex die ik ontwikkelde en die me ertoe bracht mijn kipah af te doen en in mijn zak te stoppen, zal niet langer nodig zijn".

Hij zei ook dat verhuizen tijdens de coronaviruspandemie hen helemaal niet bang heeft gemaakt: "We zijn ons bewust van de situatie in Israël, die in zijn geheel goed is opgevangen, vooral in de eerste golf toen Frankrijk met een tekort aan maskers te kampen had."

Franse Joden komen aan om zich in Israël te vestigen, 22 juli 2016. Krediet: IFCJ.

Op de luchthaven om de nieuwkomers te begroeten, zei Tamano-Shata "in 2020, zullen we meer dan 10.000 olim van over de hele wereld verwelkomen. Het is een groot voorrecht voor mij ... om in deze uitdagende tijd leiding te geven aan aliyah.

"Ik feliciteer onze broeders en zusters uit Frankrijk, die Zionisten zijn en vol liefde voor dit land, en die vandaag hun droom om aliyah te maken en zich te verenigen met de mensen die in Zion leven, hebben gerealiseerd.

Tamano-Shata nodigde meer Joden uit om naar Israël te verhuizen, waarbij ze opmerkte dat "de Joden van Europa en de rest van de wereld momenteel voor complexe uitdagingen staan, en elke Jood zou moeten weten dat de poorten van dit land nog steeds open zijn, zelfs tijdens een noodsituatie of crisis".

De IFCJ helpt de joden al meer dan 20 jaar met het maken van Aliyah. In 2014 begon de Fellowship onafhankelijk te opereren op het gebied van immigratie en sindsdien heeft het meer dan 23.000 Joden naar Israël gebracht uit 30 landen over de hele wereld. Nieuwe immigranten krijgen uitgebreide hulp, waaronder speciale subsidies.

Eckstein vertelde JNS dat de 140 olim de vervulling van de bijbelse profetie en het zionisme vertegenwoordigen.

" In de hele Israëlische geschiedenis is aliyah nooit gestopt," zei ze. "Zelfs nu, tijdens de coronavirus crisis, blijft de Fellowship de Joden helpen om terug te keren naar hun vaderland. We zijn zo gezegend met Christelijke en Joodse vrienden in Amerika en over de hele wereld die ons ondanks deze uitdagingen blijven helpen om ons werk te doen".*****************************
ENGLISH:

 A total of 140 new arrivals from France landed at Ben-Gurion International on Aug. 3, 2020. Photo by Olivier Fitoussi.

Citing anti-Semitism in Europe, 140 French Jews move to Israel. Nearly half of the new arrivals are children under the age of 18.

By Israel Kasnett  - JNS

A total of 140 new olim (“immigrants”) from France arrived in Israel earlier this week and were welcomed at Ben-Gurion Airport by Pnina Tamano-Shata, Israeli Minister of Immigration and Absorption, and the president of the International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ) Yael Eckstein, whose organization arranged the flight.

Many of the new immigrants who arrived on Monday had experienced some degree of anti-Semitism back home, which they said influenced their decision to move to Israel. 

Several days before the flight with her husband and three children, Barbara Simha Bohadana said from Paris: “I was fired because I was Jewish. A pharmacy manager, who I worked for as a pharmacist, did not even try to hide the reason for my dismissal. He just told me that a wig or any other sign of my Jewishness was not acceptable, and that if I did not have them removed, I should just get up and leave. So I got up and left.”

Bohadana said her husband, an anesthesiologist by profession, “also had a hard time finding a job because of his Jewish background.”

Subscribe to The JNS Daily Syndicate by email and never miss our top stories

“We have always been Zionists, and we knew we would make aliyah,” she added. “We are a religious family and abide by a traditional Jewish lifestyle. I am so happy that we are moving to Israel, and that we will never have to go through such experiences again.”

Nearly half of the new arrivals are children under the age of 18. Eleven of the olim are medical and paramedical professionals. Seventeen have careers in high-tech, while 27 have experience in liberal-arts professions. Fifty in all will be moving to the coastal city of Netanya, north of Tel Aviv, and 31 plan to move to Israel’s capital of Jerusalem. The rest seek other areas of the country.

Friends and family celebrate the arrival of more than 200 French Jews who made aliyah at Ben-Gurion International Airport on July 20, 2016. Photo by Tomer Neuberg/Flash90.

‘Gates still open, even during an emergency’

Lionel Giuili, 41, who made aliyah with his wife, Stephanie, and their three children, noted: “My parents live in Israel, as well as my sister and a lot of other family members. We always knew we would make aliyah. We were always connected to Israel and maintained Jewish tradition.”

According to Giuili, the Hypercacher kosher supermarket siege in January 2015 was “the straw that broke the camel’s back.”

That attack took place when Amedy Coulibaly, an ISIS terrorist, killed four people and took several hostages before he was shot and killed by police, who stormed the supermarket.

After that incident, Giuili said he finally decided to move to Israel.

Although he and his family didn’t suffer any physical violence, he reported, the plague of anti-Semitism has had a direct impact on every member of the Jewish community.

“for example, while I was sitting and eating in my store and I heard someone enter, I automatically took off my kipah,” he said, adding that neither he nor his children went out in public wearing Jewish symbols for fear of being attacked.

Giuili noted that he had often traveled to Israel, visiting family members and his parents, who live in Jerusalem. “I always felt at home in Israel. I feel free in Israel, and I no longer have to hide my Jewish identity. This reflex I developed that made me take my kipah off and put it in my pocket will no longer be necessary.”

He also said moving during the coronavirus pandemic has not scared them at all: “We are aware of the situation in Israel, which as a whole has coped well, especially in the first wave when France was facing a shortage of masks.”  

French Jews arrive to make new homes in Israel, July 22, 2016. Credit: IFCJ.

At the airport to greet the new arrivals, Tamano-Shata said “in 2020, we will welcome more than 10,000 olim from all over the world. It is a great privilege for me … to manage aliyah during this challenging time.

“I congratulate our brothers and sisters from France, who are Zionists and full of love for this country, and who today realized their dream of making aliyah and uniting with the people living in Zion,” she said.

Tamano-Shata invited more Jews to move to Israel, noting that “the Jews of Europe and the rest of the world are currently facing complex challenges, and every Jew should know that the gates of this country are still open, even during an emergency or crisis.”

As for the IFCJ, for more than 20 years, it has been helping Jews make aliyah. In 2014, the Fellowship began operating independently in the field of immigration and since then has brought more than 23,000 Jews to Israel from 30 countries around the world. New immigrants receive comprehensive assistance, including special grants.

Eckstein told JNS that the 140 olim represent the fulfillment of biblical prophecy and Zionism.

“Throughout Israel’s history, aliyah has never stopped,” she said. “Even now during the coronavirus crisis, the Fellowship continues to help Jews return to their homeland. We are so blessed to have Christian and Jewish friends in America and around the world who continue to help us do our work despite these challenges.”