22 september 2020

2020-09-22: Iran heeft misschien genoeg uranium voor een atoombom aan het eind van het jaar - Iran may have enough uranium for atom bomb by year end

(Shutterstock)

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Pompeo zegt dat de Europese bondgenoten "geen vinger hebben uitgestoken" om te voorkomen dat er wapens naar Iran vloeien. 

Door Paul Shindman, World Israel News

Een hogere ambtenaar van de V.S. zei in het weekend dat Iran misschien genoeg uranium van wapenkwaliteit heeft om tegen het einde van het jaar een atoombom te maken.

De ambtenaar zei ook dat Iran het werken met Noord-Korea heeft hervat om zijn ballistische raketten over lange afstand te verbeteren, maar verstrekte geen bewijsmateriaal om de eisen, gemelde Reuters te steunen, toevoegend dat de ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit sprak.

"Wegens de provocerende nucleaire escalatie van Iran, kon het voldoende splijtbaar materiaal voor een kernwapen tegen het eind van dit jaar hebben," de ambtenaar zei.

Voor Maandag, zullen de V.S. extra sancties aan mensen en groepen opleggen betrokken bij de wapenprogramma's van Iran als deel van de Amerikaanse beweging om wapens sancties op de Islamitische Republiek, ondanks oppositie van andere leden van de Veiligheidsraad van de V.N. opnieuw op te leggen.

"We zullen een reeks aanvullende maatregelen aankondigen om de handhaving van @UN-sancties op Iran te versterken. Onze maximale druk campagne op het Iraanse regime zal doorgaan totdat het stopt met het verspreiden van chaos, geweld en bloedvergieten," twitterde Pompeo op zondag, omdat de VS zei dat het het "snapback mechanisme" van sancties tegen Iran oplegde, die werden opgeheven toen Iran de nucleaire overeenkomst in 2015 tekende.

Die sancties zouden bedrijven in Europa, China en Rusland kunnen beïnvloeden als ze ervoor kiezen om de wapentransporten naar Iran te hervatten zodra het VN-embargo op 18 oktober afloopt.

"Wij zullen niet aarzelen onze sancties te handhaven en wij verwachten dat alle VN-lidstaten hun verplichtingen in het kader van deze opnieuw opgelegde beperkingen volledig zullen nakomen", aldus Pompeo.

Nochtans, verwierpen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland het bod van de V.S. om sancties opnieuw op te leggen, zeggend in een gezamenlijke verklaring dat omdat Trump de V.S. uit de Iraanse kernovereenkomst in 2018 trok, om het even wat de Amerikanen zeiden met betrekking tot het Iraanse kernprogramma ,,niet in staat was om om het even welk wettelijk effect te hebben".

Ondanks Iraanse schendingen die na de Amerikaanse terugtrekking voorkwamen, zei de groep van drie landen het ,,vast houdt aan volledig het uitvoeren" de resolutie van de Veiligheidsraad die de Iraanse kernovereenkomst goedkeurde.

Pompeo bekritiseerde de Europeanen voor het achterover leunen terwijl Iran zich voorbereidt op het kopen en verkopen van wapens, vooral met China en Rusland.

"Ze vertellen ons privé dat we niet willen dat de wapenverkoop terugkomt... maar ze hebben geen vinger uitgestoken", zei Pompeo in een interview met Fox News.

Vorige maand, nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor het opheffen van het wapenembargo had gestemd, onthulde Iran een ballistische raket die naar verluidt de Verenigde Staten kan bereiken.

Een rapport van het door de staat gecontroleerde Afkar News van Iran schepte op over de schade die het Iraanse regime aan de VS kon toebrengen. Het stond in de kop: American Soil Is Now Within the Range of Iranian Bombs. (Amerika is nu binnen het bereik van Iraanse bommen.)



**********************************
ENGLISH:

(Shutterstock)

Pompeo says European allies “haven’t lifted a finger” to block weapons flowing to Iran. 

By Paul Shindman, World Israel News

A senior U.S. official said on the weekend that Iran might have enough weapons-grade uranium to make an atomic bomb by the end of the year.

The official also said that Iran has resumed working with North Korea to improve its long-range ballistic missiles, but did not provide any evidence to back up the claims, Reuters reported, adding that the official spoke on condition of anonymity.

“Because of Iran’s provocative nuclear escalation, it could have sufficient fissile material for a nuclear weapon by the end of this year,” the official said.

On Monday, the U.S. will impose additional sanctions on people and groups involved in Iran’s weapons programs as part of the American move to re-impose arms sanctions on the Islamic Republic, despite opposition from other members of the UN Security Council.

“We will announce a range of additional measures to strengthen enforcement of @UN sanctions on Iran. Our maximum pressure campaign on the Iranian regime will continue until it stops spreading chaos, violence, and bloodshed,” Pompeo tweeted on Sunday, as the U.S. said it was imposing the “snapback mechanism” of sanctions against Iran that were lifted when Iran signed the nuclear deal in 2015.

Those sanctions could affect companies in Europe, China and Russia if they choose to resume arms shipments to Iran once the UN embargo expires on October 18.

“We will not hesitate to enforce our sanctions, and we expect all @UN Member States to fully comply with their obligations under these re-imposed restrictions,” Pompeo said.

However, Britain, France and Germany rejected the U.S. bid to reimpose sanctions, saying in a joint statement that because Trump pulled the U.S. out of the Iran nuclear deal in 2018, anything the Americans said in relation to the Iran nuclear program was “incapable of having any legal effect.”

Despite Iranian violations that occurred after the American withdrawal, the group of three countries said it “remains committed to fully implementing” the Security Council resolution that approved the Iran nuclear deal.

Pompeo criticized the Europeans for sitting back while Iran prepares to buy and sell arms, especially with China and Russia.

“They tell us privately we don’t want the arms sales to come back… but they haven’t lifted a finger,” Pompeo said in a Fox News interview.

Last month, after the United Nations Security Council voted in favor of lifting the arms embargo, Iran unveiled a ballistic missile that reportedly can reach the United States.

A report by Iran’s state-controlled Afkar News boasted about the damage that the Iranian regime could inflict on the U.S.. It was headlined: American Soil Is Now Within the Range of Iranian Bombs.