06 januari 2021

2021-01-06: Joodse eenheid is het antwoord op het koosjer slachtverbod van de EU - Jewish unity is the answer to the EU's kosher slaughter ban

Leden van het Europees Parlement kochten vorige maand rundvlees in een slagerij in Brussel. (foto credit: REUTERS)

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Drie weken geleden bekrachtigde het Europese Hof van Justitie het Belgische verbod op de Joodse rituele slachtwijze aka shechita. Niemand zou, na de recente gebeurtenissen in Europa, door deze verontrustende uitspraak moeten worden verbluft.

De joodse wereld is tot de algemene consensus gekomen dat het besluit – nauwelijks vermomd met retoriek ter verdediging van dierenrechten – de levensvatbaarheid van joodse gemeenschappen in Europa schaadt, samen met de kernwaarden van religieuze vrijheid en meningsuiting.

Handelend tegen het advies van zijn eigen advocaat-generaal in, maakte de rechtbank duidelijk dat de zogenaamde dierenrechten de fundamentele godsdienstvrijheid van Europese Joden overtreffen samen met die van de moslimgemeenschap.

Zeker gezien het moeilijke verleden van Europa, moet het meer doen om de mensenrechten van de Joodse gemeenschap en alle burgers te beschermen.

Stemmen in Europa hebben hun ongeloof en ontzetting over deze uitspraak geuit. Europese autoriteiten en ambtenaren hebben gezegd dat ze bereid zijn te helpen. Onder hen was de Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva, die zich uitsprak tijdens zijn recente reis naar Israël.

Europese Joodse gemeenschappen en verschillende Israëlische overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben een soortgelijke schok en bezorgdheid geuit. Hoewel deze verklaringen een positieve eerste stap zijn, worden we als een verenigd wereldwijd Joods volk opgeroepen om in de volgende fase van onze reactie onze krachten te bundelen rond een gedeelde strategie.

Vooral nu, tijdens de wereldwijde pandemie, stijgen en dalen schokkende gebeurtenissen met de nieuwscyclus. Na de eerste golf van verklaringen zorgen de politieke instabiliteit en de heropleving van COVID-19 ervoor dat we ons niet verplichten tot het lange termijnwerk dat nodig zal zijn om de toekomst van het Europese Jodendom veilig te stellen.

Laten we ons niet voor de gek houden door te denken dat het verbieden van koosjer slachten het einde van het verhaal is. Velen hebben zelfs opgemerkt dat deze beslissing een ‘gladde helling’ vertegenwoordigt, wat de vraag oproept: ‘Wat nu?’

Het opbouwen van een verenigde strategie die effectief gebruik van de wet, berichten, bottom-up en top-down activisme combineert, En lokale en wereldwijde ondersteuning zal ervoor zorgen dat we niet hoeven uit te zoeken wat de volgende had kunnen zijn.

Het Israëlische ministerie van Diasporazaken beschouwt zichzelf als een bemiddelaar in dit werk. Joodse gemeentelijke leiders, instellingen, regeringsfunctionarissen en juridische professionals – zowel in Europa als over de hele wereld – moeten samenwerken volgens een gedeeld actieplan, dat omvat:

  • Het aanklagen van de hypocrisie van het verbieden van koosjer slachten – wat barmhartigheid toont voor het dier – terwijl de jacht kan doorgaan
  • Effectief samenwerken met regeringen
  • Individuele Europese landen en regeringsleiders en bureaus van over de hele wereld samenbrengen, samen met de Israëlische regering, om diplomatieke kanalen te gebruiken om in contact te komen met de Europese Unie en andere organisaties
  • Het creëren van een effectieve media  strategie
  • Een gedeelde stem genereren om het publiek en leiderschap te betrekken.

Dit is het moment om je aan te sluiten als een verenigde Joodse coalitie om de kracht en levensvatbaarheid van het Europese Jodendom te verzekeren.

Bronnen: Brabosh naar een artikel van Omer Yankelevitch “Jewish unity is the answer to the EU’s kosher slaughter ban” van 5 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post**********************
ENGLISH:

Members of the European Parliament buy beef at a butcher shop in Brussels, last month. (photo credit: REUTERS)

Three weeks ago the European Court of Justice upheld the Belgian ban on the Jewish ritual slaughter method aka shechita.

 No one should be stunned by this disturbing statement after recent events in Europe. The Jewish world has come to the general consensus that the decision - barely disguised with rhetoric in defense of animal rights - damages the viability of Jewish communities in Europe, along with the core values of religious freedom and speech. 

Acting against the advice of its own advocate general, the court made it clear that the so-called animal rights surpass the fundamental religious freedom of European Jews along with that of the Muslim community. Especially given Europe's troubled past, it must do more to protect the human rights of the Jewish community and all citizens. 

Voices in Europe have expressed their disbelief and dismay at this statement.
European authorities and officials have said they are ready to help. Among them was Portuguese Foreign Minister Augusto Santos Silva, who spoke out during his recent trip to Israel. European Jewish communities and several Israeli government agencies, including the State Department, have expressed similar shock and concern. 

While these statements are a positive first step, as a united worldwide Jewish people we are called upon to join forces around a shared strategy in the next phase of our response. Especially now, during the global pandemic, shocking events rise and fall with the news cycle. After the first wave of statements, the political instability and resurgence of COVID-19 mean that we do not commit to the long-term work that will be required to secure the future of European Jewry. 

Let's not be fooled into thinking that banning kosher slaughter is the end of the story. In fact, many have noted that this decision represents a "slippery slope," which begs the question, "Now what?" Building a unified strategy that combines effective use of the law, messaging, bottom-up and top-down activism, and local and global support will keep us from having to figure out what could have been next.

 The Israeli Ministry of Diaspora Affairs considers itself a mediator in this work. Jewish municipal leaders, institutions, government officials and legal professionals - both in Europe and around the world - must work together according to a shared plan of action, which includes:

* Indicting the hypocrisy of banning kosher slaughter - showing mercy to the animal- while the hunt can continue

* Collaborate effectively with governments 

* Bringing together individual European countries and heads of government and agencies from around the world, together with the Israeli government, to use diplomatic channels to connect with the European Union and other organizations 

* Creating an effective media strategy 

* Generating a shared voice to engage the audience and leadership.

Now is the time to join as a united Jewish coalition to ensure the strength and viability of European Judaism. 

Sources: Brabosh after an article by Omer Yankelevitch “Jewish unity is the answer to the EU's kosher slaughter ban” from January 5, 2021 on The Jerusalem Post site