21 januari 2021

2021-01-21: Wat zal er over blijven van het Amerikaans beleid t.a.v. het Midden-Oosten onder Joe Biden? - What will remain of US Middle East policy under Joe Biden?

Nederlands - English

NEDERLANDS:

De regering van de pas beëdigde president Joe Biden zal geen grote stappen ondernemen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar zal proberen te voorkomen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de situatie ter plaatse “verergert”, meldden Israëlische media op woensdag.

Trump Heights, Trump Square, Trump-treinterminal: Israël is niet verlegen om Donald Trump te eren, die onder Israëli’s alom wordt bewonderd vanwege zijn onwankelbare steun aan hun land.

Maar in de Palestijnse gebieden werd geen enkele Amerikaanse president openlijk zo beschimpt als Trump, of in zulke niet-vleiende bewoordingen afgebeeld in portretten en beeltenissen in de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever.

In vier jaar tijd heeft Trump decennia van Amerikaans beleid in het Midden-Oosten vernietigd. Joe Biden zal tijdens zijn presidentschap veel van die veranderingen ongedaan willen maken, maar zijn speelruimte zal beperkt zijn.

Tijdens zijn hoorzitting ter bevestiging van de Senaat op dinsdag, gaf Biden’s keuze voor staatssecretaris, Antony Blinken, aan dat de bestrijding van Iran centraal zou staan op de agenda van Biden in het Midden-Oosten. Maar Blinken zei dat de Verenigde Staten ‘ver weg’ waren van het opnieuw toetreden tot het 2015-pact met Iran – het in bedwang houden van het nucleaire programma van Teheran, dat de Verenigde Staten onder Trump stopten.

Biden en zijn team hebben gezegd dat ze de banden met de Palestijnen die door Trump zijn verbroken, zullen herstellen, de hulp zullen hervatten en unilaterale acties zullen afwijzen, zoals de bouw van Israëlische nederzettingen op betwist gebied. Maar Blinken zei dat de Amerikaanse ambassade in Israël in Jeruzalem zou blijven, dat door Trump werd erkend als de hoofdstad van Israël.

Vier door Trump bemiddelde diplomatieke deals tussen Israël en Arabische staten zullen waarschijnlijk ook blijven bestaan - ze hebben tweeledige steun in Washington en brachten een strategische herschikking van de landen in het Midden-Oosten tegen Iran.

Dat geldt ook voor Trumps aanvaarding van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogvlakte, die Israël in 1967 in Syrië heeft veroverd en geannexeerd in een beweging die internationaal niet wordt erkend. Biden’s uitdaging zal zijn om terug te komen, niet alleen op het beleid uit het Trump-tijdperk – en de polarisatie die werd veroorzaakt door de man die zei dat hij ‘veel voor Israël had gedaan’ – zonder ervan beschuldigd te worden zich helemaal terug te trekken uit het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Michele Dunne, directeur van het Middle East Program bij het Amerikaanse Carnegie Endowment for International Peace, zei:

Hij zal proberen een beeld van eerlijkheid en evenwicht te projecteren. Het lijdt geen twijfel dat het beleid van Biden ten aanzien van het Midden-Oosten heel anders zal zijn dan dat van Trump. De vraag is hoe verschillend ze zullen zijn van die van [voormalig president Barack] Obama. Ik betwijfel of Biden het conflict nu als rijp voor Amerikaanse diplomatie ziet.

Trump was in grote lijnen op de hoogte van het Midden-Oostenbeleid met zijn naaste bondgenoot in de regio, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Trump erkende niet alleen Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogvlakte, maar steunde ook Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, het gebied dat de Palestijnen zoeken voor een staat.

Volgens officiële Israëlische gegevens die aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn verstrekt, zijn de investeringen van Israël in zijn nederzettingen in Judea en Samaria tussen 2017-2019 met bijna de helft gestegen ten opzichte van de afgelopen drie jaar in het kantoor van Obama.

Een dag voor de inauguratie van Biden schreef Israël aanbestedingen uit voor meer dan 2500 woningen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, bovenop de honderden die vorige week door Netanyahu werden aangekondigd.

De betrekkingen met de Palestijnen bereikten een nieuw dieptepunt nadat Trump de jaarlijkse financiering van 360 miljoen dollar aan UNRWA, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen, heeft afgesneden, andere hulp aan de Palestijnen heeft verminderd en het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Washington DC heeft gesloten.

Blinken keerde terug naar de oude diplomatieke normen van vóór Trump tijdens zijn hoorzitting in de senaat. Blinken zei:

De enige manier om de toekomst van Israël als een joodse, democratische staat veilig te stellen en om de Palestijnen een staat te geven waarop ze recht hebben, is door middel van de zogenaamde tweestatenoplossing. Realistisch gezien is het moeilijk om op korte termijn vooruitzichten te zien om daarop verder te gaan.

In Gaza was UNRWA-commissaris Philippe Lazzarini optimistisch over verandering, en dat het wat gemakkelijker zou kunnen worden voor de Palestijnse vluchtelingen waar zijn bureau voor zorgt. “We hebben inderdaad informeel contact met de inkomende nieuwe administratie. We hebben alle berichten gehoord die we ontvangen dat er intenties zijn om het partnerschap te hervatten”, zei hij tegen Reuters.

Voor veel Israëli’s is het merk Trump niet aangetast door de oproer in Capitol Hill op 6 januari. In Trump Heights, een kleine gemeenschap op de Golanhoogten, wordt gewerkt aan de huisvesting van twintig nieuwe gezinnen die tegen de zomer zullen intrekken. “We behouden de naam Trump Heights, we zijn trots op de naam. President Trump verdient dankbaarheid voor alle goede daden die hij voor ons heeft gedaan,” zei Haim Rokach, hoofd van de regionale raad van Golan.

Een Israëlische kabinetsminister bevestigde deze week opnieuw zijn steun voor de naam van Trump om een toekomstig treinterminal nabij de Westelijke Muur van Jeruzalem te sieren, en op de Trump Square-rotonde in Petach Tikva blijft hij populair. “We zullen hem missen,” zei Alon Sender. “Hij was goed voor Israël.”

Veel Palestijnen zijn echter blij de rug van Trump te zien. “Het beleid van Trump is zeker oneerlijk”, zei Sumoud Salah, een tienervluchteling in Jericho. “Ik hoop dat zijn (Biden) tijdperk anders zal zijn dan dat van Trump, wat oneerlijk was voor iedereen, niet alleen voor de Palestijnen.”

Bronnen: Brabosh:
♦ naar een artikel “What will survive of US-Middle East policy under Biden?” van 1 januari 2021 op de site van Israel Hayom
♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Biden Administration Will Avoid Major Moves on Israeli-Palestinian Conflict, but Will Seek to Contain Netanyahu” van 20 januari 2021 op de site van The Algemeiner


*******************************
ENGLISH:

The government of newly sworn President Joe Biden will not take any major steps in the Israeli-Palestinian conflict, but will try to prevent Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu from "exacerbating the situation on the ground," Israeli media reported on Wednesday.

Trump Heights, Trump Square, Trump Train Terminal: Israel is not shy about honoring Donald Trump, who is widely admired among Israelis for his unwavering support for their country.

But in the Palestinian territories, no U.S. president has been openly as reviled as Trump, or depicted in such unflattering terms in portraits and effigies in the Gaza Strip and the occupied West Bank.

In four years, Trump has destroyed decades of US policy in the Middle East. Joe Biden will want to undo many of those changes during his presidency, but his room for maneuver will be limited.

At his Senate confirmation hearing on Tuesday, Biden's choice of Secretary of State, Antony Blinken, indicated that the fight against Iran would be central to Biden's Middle East agenda. But Blinken said the United States was "a long way" from rejoining the 2015 pact with Iran - restraining Tehran's nuclear program, which the United States stopped under Trump.

Biden and his team have said they will re-establish ties with the Palestinians severed by Trump, resume aid, and reject unilateral actions, such as building Israeli settlements in disputed territory. But Blinken said the US embassy in Israel would remain in Jerusalem, which Trump has recognized as the capital of Israel.

Four Trump-brokered diplomatic deals between Israel and Arab states are also likely to persist - they have bipartisan support in Washington and brought a strategic realignment of the Middle Eastern countries against Iran.

So is Trump's acceptance of Israeli sovereignty over the Golan Heights, which Israel conquered and annexed in Syria in 1967 in a movement that is not internationally recognized. Biden's challenge will be to get back, not just to Trump-era policies - and the polarization caused by the man who said he had 'done a lot for Israel' - without being accused of backing out completely. pull out of the Israeli-Palestinian conflict.

Michele Dunne, director of the Middle East Program at the Carnegie Endowment for International Peace, said:

He will try to project an image of fairness and balance. There is no doubt that Biden's policy towards the Middle East will be very different from Trump's. The question is how different they will be from those of [former President Barack] Obama. I doubt Biden now sees the conflict as ripe for US diplomacy.

Trump was broadly aware of Middle East policy with his closest ally in the region, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu. Trump not only recognized Jerusalem as Israel's capital and Israeli sovereignty over the Golan Heights, but also supported Israeli settlements in the West Bank, the area the Palestinians are seeking for state.

According to official Israeli data provided to the United States Department of State, Israel's investment in its settlements in Judea and Samaria increased by nearly half between 2017-2019 from the past three years in Obama's office.

A day before Biden's inauguration, Israel issued tenders for more than 2,500 homes in settlements in the occupied West Bank and East Jerusalem, in addition to the hundreds announced by Netanyahu last week.

Relations with the Palestinians hit a new low after Trump cut annual funding of $ 360 million to UNRWA, the UN agency dealing with Palestinian refugees, reduced other aid to the Palestinians and closed the office of the Palestine Liberation Organization. Washington DC has closed.

Blinken returned to old pre-Trump diplomatic standards at his Senate hearing. Blinken said:

The only way to secure Israel's future as a Jewish, democratic state and to give the Palestinians a state to which they are entitled is through the so-called two-state solution. Realistically, it is difficult to see short-term prospects to move forward on.


In Gaza, UNRWA Commissioner Philippe Lazzarini was optimistic about change, and that things could get a little easier for the Palestinian refugees his agency cares for. “We do have informal contact with the incoming new administration. We have heard all the reports we receive that there are intentions to resume the partnership, ”he told Reuters.

For many Israelis, the Trump brand has not been affected by the January 6 riot on Capitol Hill. Trump Heights, a small community in the Golan Heights, is working to accommodate 20 new families who will move in by the summer. “We keep the name Trump Heights, we are proud of the name. President Trump deserves gratitude for all the good deeds he has done for us, ”said Haim Rokach, head of the Golan Regional Council.

An Israeli cabinet minister this week reaffirmed his support for Trump's name to grace a future train terminal near Jerusalem's Western Wall, and he remains popular at Trump Square roundabout in Petach Tikva. "We will miss him," said Alon Sender. "He was good to Israel."

However, many Palestinians are happy to see Trump's back. "Trump's policies are certainly unfair," said Sumoud Salah, a teenage refugee in Jericho. "I hope his (Biden) era will be different from Trump's, which was unfair to everyone, not just the Palestinians."

Sources: Brabosh:
♦ to an article “What will survive of US-Middle East policy under Biden?” from January 1, 2021 on the site of Israel Hayom
♦ to an article by Benjamin Kerstein “Biden Administration Will Avoid Major Moves on Israeli-Palestinian Conflict, but Will Seek to Contain Netanyahu” from January 20, 2021 on The Algemeiner sit