09 maart 2021

2021-03-09: EU-landen gaven miljoenen euros aan Israëlische ngo’s die beschuldigingen van oorlogsmisdaden steunen - EU countries gave millions of euros to Israeli NGOs supporting war crimes

Nederlands - English

NEDERLANDS:

Buitenlandse regeringen waren belangrijke financiers van Israëlische organisaties die beschuldigden dat het Internationaal Strafhof Israël zou moeten onderzoeken wegens oorlogsmisdaden, onthulde een nieuw rapport van NGO Monitor deze week.

Het rapport, van de onderzoeksinstelling gericht op niet-gouvernementele organisaties en hun financiering, analyseerde de financiële jaarverslagen van 2017-2019 van de 35 Israëlische ngo’s die betrokken zijn bij politieke belangenbehartiging en die buitenlandse overheidsfinanciering ontvangen.

Ze ontvingen in totaal 319.466.917 NIS (ongeveer € 82 miljoen), waarvan 58% (€ 47 miljoen) direct of indirect afkomstig was van buitenlandse regeringen. Duitsland was de grootste donor van de overheid, met 43.636.794 NIS (€ 11 miljoen), gevolgd door de EU en Nederland.

Het New Israel Fund was de grootste particuliere donor, gevolgd door de in Londen gevestigde Sigrid Rausing Trust en de Open Society Foundation van miljardair George Soros. Een aanzienlijk deel van het geld ging naar organisaties die een ICC-onderzoek tegen Israël steunden, dat vorige week werd aangekondigd.

ICC -hoofdaanklager Fatou Bensouda verwees in haar brief naar drie B’Tselem-documenten waarin ze betoogde dat de rechtbank jurisdictie heeft over Israël, ook al is het geen lid van de rechtbank en heeft het een onafhankelijke rechterlijke macht.

Ongeveer de helft van de financiering van B’Tselem, NIS 19.680.303 (ongeveer $ 6 miljoen), was in 2017-2019 afkomstig van buitenlandse regeringen, waaronder de EU, Spanje, Denemarken, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Ierland en anderen.

Een Nederlands regeringsdocument uit die periode stelde dat “B’Tselem regelmatig verwijst naar het [Israëlische] Hooggerechtshof als een van de belangrijkste mechanismen die de aanhoudende bezetting en mensenrechtenschendingen mogelijk maken door gerechtelijke legitimiteit te verlenen aan het Israëlische beleid.”

In een e-mail van maart 2020 van de linkse groep stond: “We hopen dat de rechtbank de juiste beslissing zal nemen om het standpunt en de regel van de Aanklager te steunen: er is rechtsmacht en er zal een onderzoek komen.” B’Tselem besloot eerder dit jaar Israël tot apartheidsstaat te bestempelen.

Yesh Din ontving 91% van zijn financiering – NIS 14.560.839 of $ 4,3 miljoen. – van buitenlandse regeringen. In 2018 gaf Nederland Yesh Din een subsidie om ervoor te zorgen dat de “kwestie van straffeloosheid van [personeel van Israëlische veiligheidstroepen] in gevallen van misdrijven tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem op de internationale agenda blijft staan”.

Op 30 januari 2020 beweerde een verklaring van Yesh Din dat “de staat Israël niet in staat of niet bereid is om resoluut actie te ondernemen in overeenstemming met zijn wettelijke plichten om geweld en schade aan Palestijnen en hun eigendommen uit te bannen”, eraan toevoegend dat “de internationale gemeenschap, dat deelt in de verantwoordelijkheid voor het beschermen van de rechten van Palestijnen die onder bezetting leven, de plicht heeft om in te grijpen en actie te ondernemen. “

Andere organisaties die soortgelijke posities innemen, zijn onder meer Adalah, dat 49,665% van zijn donaties ontving, wat neerkomt op 5.800.767 NIS ($ 1,7 miljoen), van buitenlandse regeringen, en Breaking the Silence, dat voor 55,61% door de buitenlandse overheid wordt gefinancierd (NIS 12.125.833 – $ 3,6 miljoen). ).

Het New Israel Fund voorzag B’Tselem, Yesh Atid en Adalah van NIS 4.063.396 ($ 1,2 miljoen) in 2017-2019, en vertelde Makor Rishon vorige maand dat het “niet langer 100% kan steunen” een “resoluut statement dat Israël een onafhankelijke rechterlijke macht die zichzelf zonder vooringenomenheid onderzoekt. “

Nederland en België blijken gulle gevers aan Israëlbashende NGO’s
bedragen uitgedrukt in sjekels (NIS): 1 euro = 4 sjekels


Bronnen: Brabosh
♦ naar een artikel van Lahav Harkov “EU countries gave NIS 50 m. to Israeli NGOs supporting war crimes charges” van 8 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post
♦ naar een artikel “Analysis of NIS 320 million in grants to Israeli NGOs, annual reports 2017-2019” van 8 maart 2021 op de site van NGO Monitor
**********************
ENGLISH:

Foreign governments were major funders of Israeli organizations that charged that the International Criminal Court should investigate Israel for war crimes, a new report by NGO Monitor revealed this week.

The report, from the research institution focused on non-governmental organizations and their funding, analyzed the 2017-2019 annual financial reports of the 35 Israeli NGOs involved in political advocacy that receive foreign government funding.

They received a total of NIS 319,466,917 (approximately €82 million), of which 58% (€47 million) came directly or indirectly from foreign governments. Germany was the largest government donor, with 43,636,794 NIS (€11 million), followed by the EU and the Netherlands.

The New Israel Fund was the largest private donor, followed by the London-based Sigrid Rausing Trust and the Open Society Foundation of billionaire George Soros. A significant portion of the money went to organizations supporting an ICC investigation against Israel, which was announced last week.

ICC Chief Prosecutor Fatou Bensouda referred in her letter to three B'Tselem documents in which she argued that the court has jurisdiction over Israel even though it is not a member of the court and has an independent judiciary.

About half of B'Tselem's funding, NIS 19,680,303 (about $6 million), in 2017-2019 came from foreign governments, including the EU, Spain, Denmark, Switzerland, Norway, Sweden, Germany, Ireland and others.

A Dutch government document from that period stated that "B'Tselem regularly refers to the [Israeli] Supreme Court as one of the key mechanisms that enable the ongoing occupation and human rights violations by providing judicial legitimacy to Israeli policies."

A March 2020 email from the leftist group stated, "We hope that the court will make the right decision to support the Prosecutor's position and rule: there is jurisdiction and there will be an investigation." B'Tselem decided earlier this year to declare Israel an apartheid state.

Yesh Din received 91% of its funding - NIS 14,560,839 or $4.3 million - from foreign governments. In 2018, the Netherlands gave Yesh Din a grant to ensure that the "issue of impunity of [Israeli security forces personnel] in cases of crimes against Palestinians in the West Bank and Jerusalem remains on the international agenda."

On January 30, 2020, a statement from Yesh Din claimed that "the State of Israel is unable or unwilling to take decisive action in accordance with its legal duties to eliminate violence and harm to Palestinians and their property," adding that "the international community, which shares in the responsibility for protecting the rights of Palestinians living under occupation, has a duty to intervene and take action. "

Other organizations holding similar positions include Adalah, which received 49.665% of its donations, amounting to NIS 5,800,767 ($1.7 million), from foreign governments, and Breaking the Silence, which is 55.61% foreign government funded (NIS 12,125,833 - $3.6 million.) ).

The New Israel Fund provided B'Tselem, Yesh Atid and Adalah with NIS 4,063,396 ($1.2 million) in 2017-2019, and told Makor Rishon last month that it "can no longer support 100%" a "resolute statement that Israel needs an independent judiciary that investigates itself without bias. "

The Netherlands and Belgium turn out to be generous donors to Israel-bashing NGOs
amounts expressed in shekels (NIS): 1 euro = 4 shekels


Sources: Brabosh
♦ to an article by Lahav Harkov "EU countries gave NIS 50m to Israeli NGOs supporting war crimes charges" dated March 8, 2021 on The Jerusalem Post site
♦ to an article "Analysis of NIS 320 million in grants to Israeli NGOs, annual reports 2017-2019" dated March 8, 2021 on the site of NGO Monitor