04 mei 2021

2021-05-04: Iran: mysterieuze explosie decimeert chemische fabriek nabij nucleaire installatie - Iran: mysterious explosion decimates chemical plant near nuclear facility

Nederlands + English

NEDERLANDS:

Een chemische fabriek nabij de Iraanse stad Qom is zondag in rook opgegaan, zo meldt ABC. Ten minste twee brandweerlieden raakten gewond in de enorme brand.

Door Israel365 News

Video's die circuleren op sociale media tonen zware zwarte rook uit de Movaledan chemische fabriek die zich in de buurt van Qom bevindt. Qom is niet alleen een van de belangrijkste religieuze steden van de Islamitische Republiek, het ligt ook ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de nucleaire faciliteit van Iran.

TWITTER

De oorzaak van de brand werd niet onmiddellijk gemeld.

Twintig brandweerwagens samen met 150 brandweerlieden werden ingezet op de locatie. Het semi-officiële persagentschap ISNA citeerde de woordvoerder van de brandweer van Qom, Hamid Karimi, die verklaarde dat de brandweerlui konden voorkomen dat het vuur de alcoholtanks bereikte.

 Er zijn echter verschillende explosies geweest, evenals twee brandweerwagens die vlam vatten.
Twee brandweermannen raakten ook gewond. 

Een is in kritieke toestand, meldt ISNA.


***************
ENGLISH:

A chemical factory near the Iranian city of Qom went up in smoke on Sunday, ABC reports. At least two firefighters were among the injured in the massive blaze.

By:  Israel365 News

Videos circulating on social media show heavy black smoke emitting from the Movaledan chemical factory which is in the area of Qom. Aside from being one of the Islamic Republic’s prominent religious cities, Qom is also located about 40 kilometers south of Iran’s nuclear facility.

TWITTER

The blaze’s cause was not immediately reported.
Twenty firetrucks along with 150 firefighters were deployed to the site.

The ISNA, a semi-official news agency quoted from the Qom fire department spokesman Hamid Karimi who stated that the firemen were able to prevent the fire from reaching alcohol tanks. However, there have been several explosions as well as two firetrucks that caught fire.

Two firemen were also injured. One is in critical condition, ISNA reports.