20 juli 2021

2021-07-20: New Yorkse supermarktketens verwijderen Ben & Jerry's over Israël-boycot - New York supermarket chains pull Ben & Jerry’s over Israel boycott.

Morton Williams Supermarkets roept winkeliers op om Ben & Jerry's producten te verminderen of te verbieden vanwege anti-Israël aankondiging. (Shutterstock)

Nederlands + English

NEDERLANDS:

"Seasons heeft alle Ben and Jerry's producten uit al haar winkels verwijderd als gevolg van het besluit van de ijsmaker om de verkoop in delen van Israël te staken. Wij staan achter Israël. Altijd."

Door Batya Jerenberg, World Israel News

Verschillende supermarktketens in de omgeving van New York kondigden maandag aan dat zij Ben en Jerry's ijs uit hun schappen halen als onmiddellijke reactie op het besluit van het bedrijf om de verkoop van hun producten in de "bezette Palestijnse gebieden" te stoppen' zodra de licentie van hun lokale franchise in december 2022 afloopt.

Seasons, een koosjere, chique keten met winkels in New York en New Jersey, stuurde maandagavond een bericht naar haar klanten met de boodschap: "Seasons heeft alle Ben and Jerry's producten uit al haar winkels verwijderd als gevolg van het besluit van de ijsmaker om de verkoop in delen van Israël stop te zetten. Wij staan achter Israël. Altijd."

De raad van bestuur van Morton Williams Supermarkets kwam snel bijeen en besloot dat hun 15 winkels in de stad die nooit slaapt (en één in New Jersey) 70% van de B&J-producten zouden schrappen, meldde de New York Post dinsdag. Mede-eigenaar Avi Kaner vertelde het dagblad dat zijn winkels ook zouden stoppen met het promoten van het merk in de circulaires en wat overbleef in "de minst gewilde locaties" van de diepvriessectie zouden zetten.

Hoewel Kaner niet bereid is om bepaalde klanten van zich te vervreemden door een volledig verbod, zei hij dat hij zou werken aan het creëren van een domino-effect om een "sterke boodschap" aan B&J te sturen.

"Van alle plaatsen in de wereld om te boycotten, heeft Ben & Jerry's ervoor gekozen om zich te richten op de enige Joodse natie in de wereld," zei hij. Het bedrijf, voegde hij eraan toe, "reikt nu de hand aan andere grote retailers en distributeurs in de hoop dat zij dit voorbeeld zullen volgen."

Ondertussen tweette hij op zijn persoonlijke online account: "Probeer alsjeblieft Haagen-Dazs ijs - je zult het heerlijk vinden!"

Anderen die verontwaardigd zijn over de anti-Israël boodschap denken ook in bredere termen. In een beweging die B&J automatisch zou verwijderen uit de schappen van alle winkels die een hoog percentage orthodoxe klanten bedienen, zijn sociale activisten begonnen KOF-K Kosher te bellen om te vragen dat de organisatie haar kashruth certificering van het ijs intrekt. Ze vragen ook dat andere certificeringen weigeren om Ben and Jerry's als vervangers te serveren.

Twee populaire grote kruidenierszaken, Aron's Kissena Farms in Queens, en Glatt Express Supermarket in Teaneck, N.J., wachten niet en kondigden aan dat zij het ijs al uit hun schappen hebben gehaald ter ondersteuning van de Joodse staat.

Een aantal andere winkels in de regio New York die Ben & Jerry's verkopen hebben hun voorbeeld gevolgd, evenals Kosher Kingdom in Melbourne, Australië.

De zwaarste wapens kunnen wetten zijn die al in de boeken staan in veel Amerikaanse staten, zoals opgemerkt door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid.

"De beslissing van Ben and Jerry's is een beschamende overgave aan antisemitisme, aan BDS, aan al het kwaad in het anti-Israël en anti-Joodse discours," zei hij.

"We zullen niet zwijgen. Meer dan 30 staten in de Verenigde Staten hebben wetten tegen overgave aan BDS die in de afgelopen jaren zijn aangenomen. Ik ben van plan om één voor één te gaan en te eisen dat ze deze wetten handhaven tegen Ben & Jerry's omdat ze ons niet op deze manier zullen behandelen zonder op een reactie te stuiten.


******************************
ENGLISH:

Morton Williams Supermarkets calls on retailers to reduce or ban Ben & Jerry's products over anti-Israel announcement. (Shutterstock)

“Seasons has removed all Ben and Jerry’s products from all its stores as a result of the ice cream maker’s decision to cease sales in parts of Israel. We stand with Israel. Always.”

By Batya Jerenberg, World Israel News

Several supermarket chains in the New York area announced Monday that they are pulling Ben and Jerry’s ice-cream from their shelves in immediate response to the company’s decision to stop selling their products in the “occupied Palestinian territories”’ as soon as their local franchise’s license runs out in December 2022.

Seasons, a kosher, upscale chain with stores in New York and New Jersey, sent out a message to its customers Monday evening, saying, “Seasons has removed all Ben and Jerry’s products from all its stores as a result of the ice cream maker’s decision to cease sales in parts of Israel. We stand with Israel. Always.”

The board of directors of Morton Williams Supermarkets quickly met and decided that their 15 stores in the city that never sleeps (and one in New Jersey) would cut 70% of its B&J products, the New York Post reported Tuesday. Co-owner Avi Kaner told the daily that his shops would also stop promoting the brand in its circulars and put what was left in “the least desirable locations” of the freezer section.

While unwilling to alienate certain customers by a complete ban, Kaner said he would work to create a domino effect to send a “strong message” to B&J.

“Of all the places in the world to boycott, Ben & Jerry’s has chosen to target the one Jewish nation in the world,” he said. The company, he added, is “reaching out to other major retailers and distributors in the hope that they will follow suit.”

Meanwhile, taking to his personal online account, he tweeted out, “Please try Haagen-Dazs ice cream – you’ll love it!”

Others outraged at the anti-Israel message are also thinking in broader terms. In a move that would automatically remove B&J from the shelves of all stores that serve a high percentage of Orthodox clientele, social activists have begun calling KOF-K Kosher to ask that the organization pull its kashruth certification from the ice cream. They are also requesting that other certifications refuse to service Ben and Jerry’s as substitutes.

Two popular big groceries, Aron’s Kissena Farms in Queens, and Glatt Express Supermarket in Teaneck, N.J., aren’t waiting and announced that they have already removed the ice cream from their shelves in support of the Jewish state.

A number of other stores in the New York region that carry Ben & Jerry’s have followed suit as well as Kosher Kingdom in Melbourne, Australia.

The heaviest guns may be laws that are already on the books in many American states, as noted by Israeli Foreign Minister Yair Lapid.

“Ben and Jerry’s decision is a shameful surrender to anti-Semitism, to BDS, to all the evil in the anti-Israel and anti-Jewish discourse,” he said.

“We will not keep quiet. More than 30 states in the United States have laws against surrendering to BDS that have passed in recent years. I plan to go one by one and demand that they enforce these laws against Ben & Jerry’s because they will not treat us in this way without encountering a response.