03 december 2020

2020-12-03-1615: 10 fantastische boulevard- en strandwandelingen in Israël - 10 fabulous boardwalks and beach hikes in Israel

Take a walk on the beach at Hof Hasharon. Photo by Moshe Shai/Flash90

Nederlands -English

NEDERLANDS:

Een wandeling langs een strandpromenade helpt u gegarandeerd om hoop te houden dat er buiten nog steeds plezier valt te beleven zelfs in corona-tijden.

Door: Israel 21c - Brian Blum 

Palmachim Beach is een van de beste plekken in Israël om te wandelen, het hele jaar door. Foto door Brian Blum

Zin in een bezoek aan het strand, midden in de winter?

Als het water koud is en de vochtigheid is toegenomen, is er nog steeds veel te doen aan de waterkant van Israël zonder dat je zand tussen je tenen krijgt.

Langs de kust zijn een aantal mooie wandelingen te maken, waaronder enkele in nationale parken. En een wandeling langs een strandpromenade is een geweldige manier om een schitterende zonsondergang te zien je houdt gegarandeerd hoop dat er buiten nog steeds plezier valt te beleven, zelfs in corona-tijden.

Hier is een lijst met de top 10 boulevard- en strandwandelingen in Israël.

Stranden

Schelpen bij Hof Habonim-Dor Beach. Foto door Brian Blum

Regelmatig aangeprezen als de meest romantische tiyul (wandeling) in Israël. Je kunt deze wandeling starten vanaf de stranden van Hof Habonim of Dor. Het is in wezen een lange strook in de vorm van een lus. Het pad loopt meestal over de kliffen met uitzicht op het strand, maar duikt soms in heerlijke baaien, waaronder een vol met schelpen. Er is een echt scheepswrak en een lagune genaamd de Blauwe Grot.

Het is een lus omdat er langs een groot deel van het pad een jeeppad parallel loopt, dat zorgt voor een snellere terugkeer (vooral als de zon al onder is). Hof Habonim, gelegen langs de Middellandse Zee in de buurt van Zichron Ya'akov, is een nationaal park. Van tevoren reserveren is vereist, vanwege Covid-19.

Appolonia Nationaal Park. Foto door Brian Blum

De ruïnes van nederzettingen gedurende honderden jaren, Romeins, Byzantijns, Moslim, Ottomaans, liggen op een klif met uitzicht op de Middellandse Zee, net ten noorden van Herzliya. Nadat je je toegangsprijs hebt betaald, kun je anderhalf uur wandelen langs een goed gemarkeerd pad en de oude citadel, gracht, pakhuizen en bruggen bezichtigen.

Een deltavlieger boven Appolonia National Park. Foto door Brian Blum

Appolonia is niet zo uitgebreid als Beit She'an of Caesarea, maar het ligt een stuk dichter bij Tel Aviv. In de winter sluit het park om 16.00 uur. Toegang tot het strand is via een aparte maar nabijgelegen ingang.

In het Hof HaSharon-reservaat vindt u de Cliff Trail. Foto door Brian Blum

Iets ten noorden van Appolonia is dit een nationaal park waar men gratis in mag. Het Hof HaSharon-strandreservaat loopt tussen Kibbutz Shefayim en Kibbutz Ga'ash. Om daar te komen, typ je "Shefayim Nude Beach" in Waze, maar maak je geen zorgen,  als je het bord voor de Israel Trail ziet, sla je rechtsaf in plaats van door te gaan naar het strand.

Volg in het park de borden naar de Cliff Trail, dat een fenomenaal uitzicht geeft vanaf 40 meter boven de zee. Er zijn goed ingerichte houten zithoeken en er is bewegwijzering met uitleg over verschillende flora en fauna. Keer terug op de Iris Trail, die vol staat met bloemen, vooral in het voorjaar. Als je tijd hebt, kun je halverwege even stoppen om pootje te baden aan het afgelegen Ga'ash-strand (tenzij je de voorkeur geeft aan het naaktstrand in het zuiden).

Nationaal park Palmachim Beach. Foto door Brian Blum

Deze korte wandeling van twee kilometer gaat volledig over het strand (en de betaalde parkeerplaats); Als gevolg hiervan gaan de meeste bezoekers rechtstreeks naar het strand en missen het. Maak die fout niet! Parkeer in plaats daarvan aan de zuidkant van de parkeerplaats en volg de markeringen van het pad het hoge gras in.

Het duurt niet lang voordat je de ruïnes van de lang vervlogen Kanaänitische havenstad Yavne-Yam bereikt, met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en het hele Palmachim-strand. Andere overblijfselen dateren uit de Eerste Tempelperiode, evenals uit de Perzische, Hellenistische, Romeinse en kruisvaardersperiode. Het strand maakt ook deel uit van het leefgebied van de zeeschildpad.

Promenades

 • Promenades van Netanya

Uitzicht op de promenades van Netanya. Foto door Brian Blum

We hebben Netanya 'promenadestad' genoemd vanwege het grote aantal promenades dat de afgelopen jaren is aangelegd en gerenoveerd. Je wandelt gemakkelijk in een uurtje van noord naar zuid (of andersom) door acht aaneengesloten secties met elk een eigen unieke vormgeving en groenvoorziening.

De Shaked Promenade heeft een akoestisch schelpamfitheater met 1.000 zitplaatsen. Matzok Promenade is perfect om de nabijgelegen paragliders te bekijken, terwijl de zuidelijke promenade van Claude Lanzmann (genoemd naar de beroemde filmregisseur) omgevingssculpturen toont die zijn gemaakt van gerecyclede materialen door kunstenaar Ruslan Sergeev. Centraal staat de bekende "strandlift" van Netanya, waardoor reizigers voor slechts 5 sjekel in 20 seconden naar het strand kunnen afdalen.

 • Rishon LeZion aan Bat Yam

De Bat Yam-promenade in Centraal Israël. Foto door Isaac Harari / Flash90

Je zou altijd langs het strand kunnen lopen van Rishon naar Bat Yam, want dit deel van de promenade is onlangs voltooid en maakt een zandvrije wandeling een doorlopend plezier.

Net als de promenades van Netanya is dit een stedelijke tiyul , je zult geen wilde zandduinen zien of over gevaarlijke kliffen turen; in plaats daarvan zijn er tal van restaurants en pubs (en gelukkig nogal wat openbare toiletten) in deze populaire strook waar je altijd dicht bij het water blijft zonder ooit nat te worden. Er is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid aan de kant van Rishon LeZion.

 • Promenade van Tel Aviv

Israëli's op de strandpromenade van Tel Aviv, oktober 2020. foto door Miriam Alster / Flash90

Geen lijst met promenadewandelingen in Israël zou compleet zijn zonder vermelding van de beroemde tayelet van Tel Aviv , die in 2019 een uitgebreide facelift onderging en dag en nacht wemelt van de mensen: joggers, motorrijders, scooters, Segways, dansers.

Er is geen tekort aan eersteklas eetgelegenheden in de buurt, of het nu gaat om er te zitten (ooit) of om maaltijden af te halen in Covid-19-stijl. Huur een fiets en je kunt gemakkelijk het hele tayelet afleggen , van de haven van Tel Aviv aan de noordkant tot het oude Jaffa in het zuiden. Honden zijn welkom op verschillende stranden, waaronder het gelijknamige ‘Dog Beach’ en ook op Alma Beach (ook bekend als Charles Clore Park).

 • Dado Beach

Dado Beach. Foto door Anna Gat via Facebook

Het populairste strand van Haifa (en de promenade kon niet achterblijven bij de tayelet van Tel Aviv ) heeft een lange promenade met restaurants, cafés, een ‘dansarena’ en een amfitheater. Het is toegankelijk voor mensen met een handicap en biedt toegang naar het water en rolstoelvriendelijke kleedkamers naast de badmeesterpost in het noorden.

Het strand is vernoemd naar David (Dado) Elazar, stafchef van het IDF tijdens de Yom Kippoer-oorlog. Begin uw wandeling bij het treinstation Hof HaCarmel en loop verder naar het noorden. Voel je je uitgedaagd, knoop  dan aan de wandeling een bezoek aan het Shikmona-park vast, dat uitgebreide archeologische vondsten uit de bronstijd toont én een mozaïekvloer uit de Byzantijnse periode.

 • Ein Bokek

De strandpromenade Ein Bokek aan de Dode Zee. Foto door Gershon Elinson / Flash90

Wandelplezier is niet alleen aan de Middellandse Zee te vinden. Het Ein Bokek-gebied aan de Dode Zee, waar alle hotels zijn, heeft een vier kilometer lange promenade die toegang geeft tot stranden, speeltuinen, douches en ligstoelen aan de waterkant. De promenade is gezinsvriendelijk en u kunt met een kinderwagen tot aan de waterkant komen.

De Dode Zee Promenade, zoals het formeel bekend is, is ontstaan als reactie op het probleem van de stijgende zeespiegel in het zuidelijke deel van de Dode Zee, veroorzaakt door industriële mijnbouwactiviteiten. Het ontwerp verbindt de hoofdas van de hotels met het gerenoveerde strand, dat nu een reeks grote witte "eilanden" heeft die doorlopende schaduw bieden. Combineer een reis met een overnachting en je kunt de volgende dag het Snake Path beklimmen naar het nabijgelegen Masada.

 • Eilat

Uitzicht op wandelaars op de promenade van Eilat. Foto door Nati Shohat / Flash90

Als je in de meest zuidelijke badplaats van Israël bent, is de kans groot dat je een wandeling maakt over de iconische promenade van de stad, die loopt van het glamoureuze hoteldistrict in het gedeelte dichter bij Jordanië, naar de bazaars en straatkraampjes nabij het centrum van de stad.

Dit lijkt minder op een tiyul , eerder een excuus om te gaan winkelen of een hapje te eten. Er is een brug in het midden die dient als een handig herkenningspunt voor het geval iemand van het gezelschap verdwaalt. Als je niet geïnteresseerd bent om je aan te sluiten bij de menigte paraderende mensen (zelfs tijdens Covid-tijden), zet dan een stoel op het Sinaï-achtige "Mosh Beach", vlak bij de grens met Egypte. Het strand is vernoemd naar de eigenaar, de Israëlische popster Mosh Ben-Ari.

Palmachim Beach is een van de beste plekken in Israël om elk moment van het jaar een wandeling te maken. Foto door Brian Blum

 ***********************
ENGLISH:

Take a walk on the beach at Hof Hasharon. Photo by Moshe Shai/Flash90

A stroll along a beach boardwalk is guaranteed to help you remain hopeful, even in corona times, that there’s still fun to be had outdoors.

By Israel 21c - Brian Blum  

Palmachim Beach is one of the best places in Israel to take a hike any time of year. Photo by Brian Blum

Fancy a visit to the beach – in the midst of winter?

When the water is cold and the humidity has gone the way of the summer jellyfish, there’s still lots to do on Israel’s waterfronts without getting your feet sandy.

Along the coast are some lovely hikes, including several in national parks. And a stroll along a beach boardwalk is a great way to catch a stellar sunset– guaranteed to help you remain hopeful, even in corona times, that there’s still fun to be had outdoors.

Here is ISRAEL21c’s list of the top 10 boardwalks and beach walks in Israel.

Beaches

Shells at Hof Habonim-Dor Beach. Photo by Brian Blum

Regularly touted as the most romantic tiyul (hike) in Israel, you can start this loop walk from either the Hof Habonim or Dor beaches – it’s essentially one long strip. The trail mostly stays on the cliffs overlooking the beach but sometimes dips into delightful coves, including one jam-packed with seashells. There’s a genuine shipwreck and a lagoon called the Blue Cave.

It’s a loop because for much of the trail there’s a parallel jeep path that makes for a speedier return (especially if the sun is already down). Located along the Mediterranean near Zichron Ya’akov, Hof Habonim is a national park and requires advance reservations due to Covid-19.

Appolonia National Park. Photo by Brian Blum

The ruins of hundreds of years of settlement – Roman, Byzantine, Muslim, Ottoman – are perched on a cliff overlooking the Mediterranean Sea just north of Herzliya. After you pay your entrance fee, you can spend an hour and a half walking along a well-marked path exploring the ancient citadel, moat, storehouses and bridges.

A hang glider over Appolonia National Park. Photo by Brian Blum

Appolonia is not as extensive as Beit She’an or Caesarea, but it’s also a lot closer to Tel Aviv. The park closes at 4pm in the winter. Access to the beach is via a separate but nearby entrance.

Hof HaSharon reserve features the Cliff Trail. Photo by Brian Blum

Slightly north of Appolonia, this is a national park with no entrance fee. The Hof HaSharon Beach Reserve runs between Kibbutz Shefayim to Kibbutz Ga’ash. To get there, type “Shefayim Nude Beach” into Waze but don’t worry – when you see the sign for the Israel Trail, turn right instead of continuing to the beach.

Inside the park, follow the signs for the Cliff Trail, which has phenomenal views from 40 meters above the sea. There are well-appointed wooden sitting areas and signage explaining various flora and fauna. Return on the Iris Trail, which is filled with flowers, especially in the spring. If you have time, at the midpoint, you can cut down to dip your toes in the secluded Ga’ash beach (unless you prefer the nude one to the south).

Palmachim Beach National Park. Photo by Brian Blum

This brief two-kilometer hike is entirely within the grounds of the beach (and its paid parking lot); as a result, most visitors head straight to the sands and miss it. Don’t make that mistake! Instead, park at the southern end of the lot and follow the trail markers into the tall grass.

It won’t be long until you reach the ruins of the long-gone Canaanite port city of Yavne-Yam, with a stunning view over the Mediterranean and the entire Palmachim Beach. Other remains date back to the First Temple period, as well as the Persian, Hellenistic, Roman and Crusader periods. The beach also forms part of the habitat for the sea turtle.

Boardwalks

 • Promenades of Netanya

View of the promenades of Netanya. Photo by Brian Blum

We’ve dubbed Netanya “promenade city” for the sheer number of boardwalks built and refurbished in recent years. You can easily walk for an hour from north to south (or vice versa) through eight connected sections, each with its own unique design and landscaping.

The Shaked Promenade boasts a 1,000-seat acoustic shell amphitheater. Matzok Promenade is perfect for watching the nearby paragliders, while the Claude Lanzmann southern promenade (named after the famed film director) sports environmental sculptures made from recycled materials by artist Ruslan Sergeev. At the center is Netanya’s well-known “beach elevator” enabling travelers to descend to the beach in 20 seconds for a mere 5 shekels.

 • Rishon LeZion to Bat Yam

The Bat Yam promenade in Central Israel. Photo by Isaac Harari/Flash90

You could always walk along the beach from Rishon to Bat Yam, but this section of the boardwalk was recently completed and makes a sand-free stroll a contiguous pleasure.

Like the promenades of Netanya, this is an urban tiyul – you won’t see any wild sand dunes or peer over precarious cliffs; instead there are plenty of restaurants and pubs (and thankfully quite a few public restrooms) in this popular stretch that always stays close to the water without ever getting wet. There’s plentiful (paid) parking on the Rishon LeZion end.

 • Tel Aviv promenade

Israelis on the Tel Aviv beach promenade, October 2020. photo by Miriam Alster/Flash90

No list of boardwalk strolls in Israel would be complete without mention of Tel Aviv’s famous tayelet, which in 2019 underwent an extensive facelift and is teeming with all manner of humanity, day and night: joggers, bikers, scooters, Segways, dancers.

There is no shortage of top-notch eateries nearby, whether for sit-down (someday) or Covid-19 style take-away. Rent a bike and you can easily cover the entire tayelet, from the Tel Aviv Port on the northern end, to Old Jaffa to the south. Dogs are welcome at several beaches, including the eponymous “Dog Beach,” as well as at Alma Beach (aka Charles Clore Park).

 • Dado Beach

Dado Beach. Photo by Anna Gat via Facebook

Haifa’s most popular beach (and its boardwalk answer to Tel Aviv’s tayelet) boasts a lengthy promenade with restaurants, cafés, a dancing arena and an amphitheater. It’s accessible to people with disabilities, offering an access road to the water and wheelchair-friendly changing rooms adjacent to the north lifeguard station.

The beach is named after David (Dado) Elazar, IDF chief of staff during the Yom Kippur War. Start your walk at the Hof HaCarmel train station and continue north. Feeling ambitious? Extend your stroll with a visit to Shikmona Park, which has yielded extensive archaeological finds from the Bronze Age and a mosaic tiled floor from the Byzantine period.

 • Ein Bokek

The Ein Bokek beach promenade at the Dead Sea. Photo by Gershon Elinson/Flash90

The Mediterranean doesn’t get to have all the fun. The Ein Bokek area of the Dead Sea – where all the hotels are – has a four-kilometer promenade granting access to the sea’s beaches, playgrounds, showers and lounge chairs. The promenade is family friendly, and you can push a stroller right up to the water’s edge.

The Dead Sea Promenade, as it’s formally known, was created in response to the problem of rising sea levels in the southern portion of the Dead Sea caused by industrial mining activity. The design connects the main axis of the hotels with the renovated beach, which now has a series of large white “islands” providing continuous shade. Combine a trip with an overnight and you can jaunt up the Snake Path the next day at nearby Masada.

 • Eilat

View of Eilat promenade walkers. Photo by Nati Shohat/Flash90

If you’re in Israel’s southernmost resort town, chances are you’ll wind up strolling the city’s iconic promenade, running from the glamorous hotel district on the portion closer to Jordan, to the bazaars and street stands near the center of town.

This is less of a tiyulthan an excuse to go shopping or grab a bite. There’s a bridge in the center that serves as a handy landmark in case any of your party gets lost. If you’re not interested in joining the throngs of parading people (even during Covid times), stake out a chair at the Sinai-style “Mosh Beach,” right near the border with Egypt. The beach is named after its owner, Israeli pop star Mosh Ben-Ari.

Palmachim Beach is one of the best places in Israel to take a hike any time of year. Photo by Brian Blum